Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.09.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Jeremić favorit Rusije i Amerike!

Medijski obrt preko američkog "Vol strit džurnala" mogao bi da bude vesnik dobrih šansi srpskog kandidata za generalnog sekretara UN Vuka Jeremića.

Reuters
Američki đak: Vuk Jeremić

Uprkos spekulacijama da je reč o plaćenom tekstu, "Vesti" saznaju iz međunarodnih diplomatskih izvora da je to signal novih pomeranja u trci u kojoj se Jeremić popeo na treće mesto posle četvrtog kruga glasanja.

- Velika diplomatska zakulisna igra je u toku i kruži priča da svako ima svog favorita, ali SAD i Rusija kao najveće sile s pravom veta u Savetu bezbednosti moraće da dođu do kompromisa. U tome je Jeremićeva šansa - tvrdi naš izvor.

On napominje da i prestižni "Njujork tajms" nema negativan stav prema Jeremiću i podseća da bi po planu SB trebalo da preporuči kandidata Generalnoj skupštini do sledećeg meseca.

Vuk Jeremić, prema rečima ambasadora u penziji Jovana Ilića, trudio se da popravi sliku u američkim očima. Iskusni diplomata kaže da je u tome delimično uspeo, pa ga više ne prate negativni komentari.

Paranoja zbog komunista

Gutereš se pominje kao "doživotni socijalista" koji je zloupotrebio globalnu humanitarnu organizaciju, a i nije iz istočne Evrope koja je na redu za izbor prvog čoveka UN. Lajčaku se zamera da je čovek iz komunističkog režima sa ruskim doktoratom, pa "Vol strit džurnal" primećuje da je Jeremić pravi izbor.

- To je malo optimizma za Srbiju i sada treba videti da li će biti dogovora SAD i Rusije iz kojeg bi naš kandidat izvukao korist. Moguće je da će jedna od sila ponuditi drugoj dovoljno značajan ustupak da izborni proces ne zapadne u blokadu. Ne bi bilo prvi put da neka moćna država promeni mišljenje - tumači za "Vesti" Ilić koji ističe da niko drugi ne može presuđivati o čelniku UN osim Amerikanaca i Rusa.

O Jeremićevoj bliskosti s Moskvom govori se godinama, ali je činjenica i da je đak najstarijeg američkog univerziteta Harvard koji slovi za najveći rasadnik svetskih političkih kadrova.

Navode da bi novi generalni sekretar trebalo da bude žena i da Vašington podržava argentinsku šeficu diplomatije Kristinu Malkora, a Moskva direktorku Unesko, Bugarku Irinu Bokovu, demantuju rezultati prema kojima prve tri pozicije zauzimaju muškarci.

Na vodećoj je i dalje Portugalac Antonio Gutereš, a prati ga slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak. Jeremić je za njima, a kao prednost kandidata Srbije pominje se i njegov jednogodišnji mandat na mestu predsednika Generalne skupštine UN.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online