Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.09.2016.
03:00
Z. Marjanović - Vesti A

"Plaćam kaznu za psovanje Vučića"

Ratko Jerinić se već spremao da krene iza rešetaka, nemoćan da plati novčanu kaznu u visini dve svoje penzije jer je, kako je sud ocenio, uvredio predsednika Vlade Aleksandra Vučića. Zapravo, Jerinić je negodujući kod saobraćajnog policajca opsovao premijera. Ogorčenog čoveka gonila je policija i završio je na sudu. Ali, onda se pojavio nenadani spasilac. Čuvši za nevolju čoveka zbog psovke (a bar se u Srbiji vlast uvek psovala), dijasporac iz Nemačke nije imao dilemu. Odlučio je da Jeriniću plati kaznu - u celosti!

Z. Marjanović
Svedok stradanja prijatelja: Dobrosav Dmitrić

Podsetimo, Jerinić, koji živi u Gornjem Milanovcu, je od sudije za prekršaje Zorana Stefanovića u Valjevu kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 55.000 dinara (oko 447 evra) zbog prekršaja Zakona o javnom redu i miru jer je sa mesta suvozača na raskrsnici u Ljigu "opsovao premijera Aleksandra Vučića prepirući se s policajcem koji je regulisao saobraćaj".

Nakon što je sa svojim komšijom Dobrosavom Dmitrićem koji je upavljao kombijem nastavio put ka Gornjem Milanovcu presrela ih je patrola saobraćajne policije jer je policajac iz Ljiga kolegama javio da ga je Jerinić vređao, a posle toga je priveden sudiji za prekršaje Zoranu Stefanoviću koji mu je izrekao kaznu. Preračunato, Jerinić je zbog psovanja Vučića i vređanja policajca kažnjen sa dve i po svoje penzije, ili, ukoliko nema novca da plati, dva meseca zatvora.

- Ništa nije bilo onako kako je policajac tvrdio, ali nisam imao načina da sudiju ubedim da sam nevin. Tražio sam i advokata, ali mi je sudija rekao da mogu da ga dobijem ako to uradim za 20 minuta, što je bilo nemoguće. Ni moj komšija Dmitrić nije mnogo pomogao svojom izjavom jer je i on bio pod pritiskom policije, te je dao neodređenu izjavu. I tako, sud je poverovao policajcu i izrekao mi kaznu - objašnjava za "Vesti" Ratko Jerinić koji je, kako nema novca, već odlučio da odsluži zatvorsku kaznu.

Policajci vikali na svedoka

Da je vozač kombija Dobrosav Dmitrić pred policijom i sudijom dao drugačiju izjavu Ratko Jerinić možda ne bi bio kažnjen.
- Kada su nas vratili u policiju i počeli da viču na mene nisam znao ni kako se zovem, a oni su samo insistirali da priznam da je Jerinić vređao policajca. Jerinić jeste nešto rekao kroz prozor, ali ne znam šta i to sam ponovio i pred sudijom. Na kraju, sudija je poverovao policajcu i Ratko je kažnjen kao da je neki kriminalac - kaže Dobrosav Dmitrić, vozač kombija i komšija Ratka Jerinića.

Iz protesta je odlučio da izbegava Ljig i da u Beograd putuje isključivo preko Rudnika i Mladenovca, jer ne želi više da ima susrete sa policijom iz Ljiga. Nakon vesti o razlozima kažnjavanja penzionera, Ratko Jerinić je dobio nekoliko ponuda iz raznoraznih uručenja iz Srbije koja su počela akciju prikupljanja novca za plaćanje kazne, ali je Jerinić sve ponude odbio jer je shvatio da nisu iskrene, odnosno da iza njih stoje neke političke snage koje bi na ovaj način i na njegovoj muci da prikupe poneki politički poen.

- Prihvatio sam ponudu "Vesti", odnosno našeg čoveka iz Nemačke koji se obratio redakciji za kontakt sa mnom jer sam osetio da je namera čista i ljudska. I tako, danas smo se čuli, a već sutradan je novac stigao. Platio sam kaznu i izbavio sa zatvora zahvaljujući čoveku kojeg ne poznajem, ali sam ga zamolio da mi bude gost prvom prilikom kada dođe u Srbiju - ističe Jerinić naglašavajući da je uz kaznu dobio i dobrog prijatelja.

Čovek koji mu je pomogao u Nemačkoj živi 46 godina, a rodom je iz Kruševca i nije želeo da se medijski eksponira.

- Odluku da pomognem čoveku sam doneo onog trenutka kada sam pročitao vest jer sam i sam imao slična iskustva sa policijom. Eto, to je razlog zbog čega sam poslao novac Jeriniću, a razlog zbog čega želim da budem označen kao "anonimni dijasporac" leži u tome što često vozim Ibarskom magistralom na putu za Kruševac. Eto, tek da ne naletim na istog saobraćajca koji može da tvrdi šta hoće, pa ti onda dokazuj kod sudije da nisi kriv - naglasio je darodavac koji je Ratka Jerinića spasao dvomesečne robije.

Sreda 14.09.2016. 10:06
Obrisa ga i kuurac mi posisa ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online