Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.08.2016.
08:45
Male Vesti A

Banović Strahinja i Zmaj Ognjeni Vuk: Dva junaka nad junacima

Čojstvo i junaštvo su izrazi koji su rezervisani za najveće junake koji su u stanju da fizički, ali i svojim moralnim činom prevaziđu najteže prepreke i izazove. Jedan junak srpskih narodnih pesama svakako zaslužuje te epitete - Banović Strahinja. Jedna od najlepših epskih pesama govori o srpskom vlastelinu i vitezu iz Banjske, kome je Turčin Vlah Alija oteo suprugu.

Male Vesti
 

Neposredno pred Kosovski boj, glasnik donosi pismo Banović Strahinji, koji se nalazi u poseti tazbini u Kruševcu, i obaveštava ga o nemilim događajima. On odmah traži pomoć od tazbine da oslobodi ženu, ali u trenutku kada mu je najpotrebniji, tast čuveni Jug Bogdan, ga izdaje i odbija da mu dozvoli da povede njegovih devet sinova na Kosovo.

Iako je doživeo veliko razočarenje, besan i ogorčen, Banović Strahinja to vešto prikriva, žurno sedla i oprema konja, a dojučerašnjim prijateljima i rođacima, koji su ga izdali i napustili, upućuje prekoran pogled. Od sramote svi su spustili glave. Tako je u akciju spasavanja krenuo sam na Goleš planinu, u pratnji vernog psa Karamana. Ali, najveće razočarenje ga tek čeka kada sazna da njegova verna ljuba svojom voljom boravi u šatoru Vlah Alije. I kada ga ona ugleda u daljini, nimalo mu se nije obradovala, jer se plašila da je došao da je kazni.

Na megdanu, podjednako snažni, Banović Strahinja i Vlah Alija, borili su se satima. Istrošili su svu snagu, pa Strahinja prepušta sudbinu svojoj ljubljenoj i kaže joj da udari komadom sablje ili njega ili Turčina, koga ona želi. Kada ona odluči da udari njega, naš junak, zbunjen, uvređen i razočaran, poziva u pomoć vernog psa Karamana. Rane sa megdana nisu ga toliko bolele, koliko uvrede od najbližih: žene, njene porodice i prijatelja. Odlazi za Kruševac u tazbinu, ali od njih ne dobija izvinjenje. Već kada im ispriča kako ga je žena izdala, Jug Bogdan poručuje sinovima da kazne sestru.

Ljudina

Banović Strahinja je bio pošten, plemenit i darežljiv čovek.

Kada je to čuo, Banović Strahinja je osetio prezir i zgađenost prema njima i odlučio da njoj sve oprosti. Tako je poslao poruku da uvek treba praštati, čak i kada deluje nemoguće, i svrstao se u red najpozitivnijih junaka našeg epskog stvaralaštva. Osim u stihovima narodnog pevača, nema istorijskih podataka o ovom junaku. Prema nekim tumačenjima narodna poezija je u njegovom liku sačuvala sećanje na zetskog feudalca Đurđa Statimirovića Balšića.

Motivi ove pesme bili su inspiracija za film snimljen 1982. godine, a u mnogim pozorištima širom Srbije igraju se predstave sa ovom tematikom. Drugi junak, koji se u narodnim pesmama često nalazio i u situaciji da brani svoju ljubu, je despot Vuk Branković ili Zmaj Ognjeni Vuk. On je istorijska ličnost i rođen je posle Kosovskog boja. Bio je sin slepog Grgura Brankovića, sina despota Đurđa. Od 1465. godine je bio u službi mađarskog kralja Matije i postao zapovednik srpskih četa u Sremu i okolini.

Veoma hrabar i požrtvovan, Vuk je stekao veliki ugled, što najbolje ilustruje ime koje mu je narod dao - Zmaj Ognjeni Vuk. Junak je mnogih narodnih pesama koje su mu dodelile natprirodne osobine poput neiscrpne snage, ali i herojsko ponašanje. U pesmi Ženidba Zmaj-Despota Vuka opisan je junački megdan sa Đerzelez-alijom i lik njegove verne ljube koja pomaže dragom u borbi. Kroz istoriju, Zmaj Ognjeni Vuk je ratovao je sa Mađarima protiv Čeha, Poljaka i Austrijanaca, a naročito protiv Turaka. Imenovan je za despota Srbije 1471. godine i dobio je velike posede na području današnje Vojvodine, koji su nekad bili svojina njegovog dede, despota Đurđa: Kupinik (Kupinovo), Slankamen, Berkasovo, Bečkerek (Zrenjanin), Bijelu Stijenu i druge.

Po legendi, osnovao je fruškogorski manastir Grgeteg i crkvu Svetog Nikole u Slankamenu. Bio je oženjen Barbarom Frankopan, a u pesmi mu je brat bio Andrijaš. Naročito se istakao u Boju kod Kenjermeza, gde je 1479. zapovedao srpskom konjicom i hrabrim napadom razbio tursku vojsku. Ta bitka suzbila je turske napade na Mađarsku za nekoliko narednih godina. Ratovao je sa uspehom protiv Turaka po Srbiji i 1481. je iz okoline Kruševca odveo oko 50.000 ljudi koji su naseljeni oko Temišvara. U stalnoj borbi s Turcima, despot je umro 16. aprila 1485. godine.

Ko je bio Banović Strahinja?

Odgovorili đaci učiteljice Milice Stanković iz Bremena






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online