Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.08.2016.
22:24
Tanjug, Vestionline A

"Ministre, crne uniforme nisu političko delovanje"

Predsednik SNV Milorad Pupovac izrazio je u otvorenom pismo ministru unutrašnjih poslova Vlahi Orepiću zabrinutost za ostvarivanje prava manjina u Hrvatskoj.

Tanjug
Objasnio hrvatskom ministru: Pupovac

- Gospodine ministre, optužili ste, i to više puta, celu jednu manjinu da manipuliše prijavom prebivališta pa nas takve optužbe ne samo zabrinjavaju, već i plaše - navodi Pupovac.

- Kada Vi, ministar unutrašnjih poslova, ne znate ili namerno previđate razliku između Zakona o prebivalištu, Zakona o popisu birača i Zakona o popisu stanovništva, onda postoje svi razlozi za pitanje - postoje li i elementarne pretpostavke za ostvarivanje manjinskih prava - dodao je on. 

Kako kaže, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma manjine ne temelji se na popisu birača već na popisu stanovništva. 

- Zato nemojte obmanjivati javnost da ćete time rešiti problem ćirilice. Kad ministar ne poznaje odredbe Kaznenog zakona kojima se sankcioniše podsticanje na nacionalnu i versku mržnju i nasilje, te veličanje fašističkih ideja i pokreta, kao što je bio slučaj u Srbu; kada ministar ne dopušta mirne proteste, ali dopušta profašističko nasilje, onda to predstavlja dodatan razlog za bojazan za opštu sigurnost u Hrvatskoj - upozorio je Pupovac. 

Pupovac ističe da ukoliko ministar one koji svojim izjavama i radnjama, poput Keleminca, Skeje ili Tompsona, svrstava u kategoriju političkog delovanja koje je možda štetno za proslavu "Oluje", ali ne i za slobodu političkog delovanja i za vrednosti ustavnog poretka, onda on time, kako je naveo lider SNV, teško kompromituje i tih nekoliko pozitivnih stvari koje je uradio za svog kratkotrajnog mandata. 

- Gospodine ministre, marširanje u crnim vojnim uniformama sa ustaškim znakovima, uz povike "Za dom spremni" nije političko delovanje. Možda je to nekada bilo, no danas nije, i nadamo se da više neće biti, nikad i nigde, uprkos Vašim nesnalaženjima, uprkos Vašim pitanjima šta to znači i uprkos Vašem predizbornom podilaženju onome od čega bi se svako, a posebno ministar unutrašnjih poslova, trebalo ježiti - istakao je Milorad Pupovac. 

Ministar unutrašnjih poslova tehničke Vlade Hrvatske Orepić izjavio je ranije da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online