Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 08.08.2016.
19:58
Vestionline A

Usporen evropski put Srbije

Srbija je do sada otvorila četiri pregovaračka poglavlja sa EU. Međutim, kasni se sa procesom evrointegracija zbog neusvajanja proevropskih zakona, navode stručnjaci.

Tanjug
Vučićeva Srbija hita ka Evropi puževim korakom...

Kako da isporuče sami sebe?

U Srbiji i dalje većina građana želi u EU. Istraživanje sprovedeno na 1.000 stanovnika različitog životnog uzrasta pokazalo je kako 53 odsto građana Srbije smatra kako treba nastaviti evrointegracije, 51 odsto mladih od 18 do 29 godina je za njihov prekid, dok je 57 odsto starijih od 60 godina za nastavak.

Srbija je do sada otvorila poglavlja 23, 24, 32 i 35 koja se odnose na pravosuđe, bezbednost, ljudska prava, Kosovo i finansijsku kontrolu.

- U ovim poglavljima, pre svega o Kosovu, ali i bezbednosti, pojedine zemlje EU imaće svoje uslove. Nemačka je već tražila da se reši slučaj paljenja ambasade te zemlje u Srbiji posle protesta "Kosovo je Srbija" održanog 2008.g. To je za Nemačku pitanje vladavine prava. Iz Odbora za evropske poslove Bundestaga je rečeno kako poglavlja neće biti zatvorena dok se i ovaj slučaj ne zatvori - kaže analitičar Dušan Janjić.

- Istraga o paljenju nemačke, američke i hrvatske ambasade počela je 2012. godine. Njom su obuhvaćeni visoki službenici Ministarstva unutrašnjih poslova koji nisu zaštitili diplomatske objekte. Takvu odluku nisu mogli da donesu sami - dodaje Janjić i podseća da je miting organizovao DSS Vojislava Koštunice, a na njemu su govorili i sadašnji premijer i predsednik države.

- Sada treba isporučiti deo sebe i tu sledi najveći i najteži zadatak koji se postavlja kao suština poglavlja 24. To je raskidanje veza između organizovanog kriminala i političara i protivpravne uloge bezbednosnih službi, za savremeno doba neprihvatljive - ističe ovaj analitičar.

- Mi imamo konstantnu napetost u društvu u kome se non-stop stvara jedna atmosfera da nas EU iznova i iznova uslovljava sa novim zahtevima, što u suštini uopšte nije tačno. Postoje jasni kriterijumi koji su Srbiji stavljeni na znanje onog dana kada je Srbija podnela za članstvo u EU i svako dalje diskutovanje o samim uslovima je izlišno - zaključuje Janjić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 08.08.2016. 20:19
Pomozi BOŽE da nam za sva vremena prekinu put u zlikovačku Evropu .
Ponedeljak 08.08.2016. 20:36
Nećemo mi tamo nikada. Da Bog da da nas spriječe da se "priključimo" roblju i ostanemo slobodnio kao Englezi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online