Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.08.2016.
06:12
Đ. Barović - Vesti A

Pare onima koji otkriju grobnice

Član Radne grupe za izradu zakona o nestalima, advokat Miroslav Perković predlaže da Srbija inicira donošenje regionalnog zakona kojim bi se posle više od dvadeset godina od kraja ratnih sukoba rešio ne samo problem nestalih, već i nadležnost u procesuiranju ratnih zločina.

A. Čukić
Nije dovoljno da samo Srbija donese zakon: Gde su nestali sa pretraženih mesta

Ključna novost tog zakona bi bila nagrada za sve one koji nadležnim organima otkriju lokalitet još neotkrivenih masovnih grobnica.

Srbija traži 4.000 nestalih

Prema podacima Komisije za nestale, Srbija traži 4.000 nestalih sa prostora nekadašnje SFRJ. Hrvatska je evidentirala oko 1.000 nestalih, ali bez 1.800 Srba. U BiH se traga za 1600, a na Kosovu za 540 Srba.

- Sve zemlje regiona kao prioritet za normalizaciju odnosa sa susedima ističu rešavanje pitanja nestalih. Moj predlog daje mogućnost da se ovaj problem napokon reši, ali za to nije dovoljno da samo Srbija donese taj zakon, već on mora da se usaglasi na regionalnom nivou - kaže za "Vesti" Miroslav Perković, koji je sažetak svog viđenja rešavanja pitanja nestalih već dostavio predsedniku Radne grupe za izradu zakona.

- Dosadašnja praksa je pokazala da se problem nestalih ne rešava na efikasan način. Zato je potrebno da se uvede sistem nagrađivanja onih koji bi otkrili lokaciju još neotkrivenih masovnih grobnica. Taj sistem bi podrazumevao kaznene olakšice ukoliko je reč o licu koje je već u nekom istražnom ili sudskom postupku ili novčane nagrade za ljude koji imaju relevantne informacije. Da bi takva mogućnost i zaživela potrebno je da se usaglasi na nekoj Regionalnoj konferenciji između svih država u regionu jer ništa ne znači da ga samo Srbija prihvati. Zbog toga je bitno da Evropska unija bude svojevrstan garant da će se sve dogovoreno i ispoštovati - objašnjava za "Vesti" Perković.

U slučaju da se u nacrtu zakona o nestalima nađe i ova odrednica, svako ko ima neku informaciju o masovnim grobnicama moći će da je prijavi posebnom radnom timu bilo koje od zemalja regiona. Onda taj tim informaciju dostavlja kolegama u čijoj zemlji se grobnica nalazi i oni proveravaju sve navode iz prijave. U slučaju da je informacija tačna, sledi određena novčana nagrada.

- Za potrebe otkrivanja masovnih grobnica formirao bi se poseban Fond i to će biti jedini "udar" na budžet države, ali s obzirom na to da problem nestalih već decenijama tišti region, verujem da će sve zemlje izdvojiti novac za taj posao. Međutim, i o visini naknade, ali i svim drugim konkretnim mehanizmima rada bi se dogovorilo na regionalnom nivou - ističe Perković.

On misli da bi se na ovaj način izbili svi aduti Hrvatske ili Bosne koje smatraju da Srbija ne čini ništa po tom pitanju.

Nadležnosti sudova

Komisija za izradu zakona o nestalima je razmatrala i zahtev Hrvatske da Srbija odustane od suđenja u odsustvu ukoliko počinilac nije dostupan, ali je utvrdila da je to suprotno međunarodnom pravu i zakonima Srbije.
- Pitanje nadleženosti sudova koji procesuiraju ratne zločine može se rešiti kroz bilateralni sporazum, uz primenu reciprociteta ustupanja predmeta. To naravno ne znači da će Srbija odustati od sprovođenja istraga i prikupljanja dokaza počinjenih nad Srbima - ističe Perković.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online