Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.08.2016.
10:33
Tanjug, Vestionline A

"Ovo nije najgore što Hrvati mogu da nam urade"

Ministar pravde Nikola Selaković ocenio je u utorak da je situacija u regionu složena i da se pokazalo da su izbori bili pametan politički potez, jer je Srbija jedina država zapadnog Balkana koja nema političku krizu.

Tanjug
Selaković: Ovo nije najgore od Hrvata

Selaković kaže da nije čudo što Srbiju nazivaju "sidrom stabilnosti u regionu", i dodao da je predsednik vlade ukazao da je izložen pritiscima koji proizilaze iz činjenice da je regionalna situacija složena, imajući u vidu najnovija zbivanja i učestale incidente iz Hrvatske.

Prema njegovim rečima, nije normalno podizanje spomenika teroristi Miru Barešiću, kao i sve učestaliji incidenti u Hrvatskoj.

- Oni se diče nečim čega se civilizovan svet stidi. Bojim se da ovo nije kulminacija. Bojim se da ovo nije najgore. Sve se ovo dešava u jeku predizborne kampanje, ali to ne može da bude opravdanje - rekao je Selaković na TV Pink.

Ministar pravde kaže da bi normalna država sprečila podizanje spomenika teroristi koji je tokom hapšenja uzvikivao "Živeo Ante Pavelić" i osudila tako nešto, a da se u Hrvatskoj desilo suprotno i da su na otkrivanju spomenika bili ministri iz hrvatske vlade.

- Regionalna kriza jeste pritisak za novu vladu, a i pritisak na Srbiju koja će znati šta je njen zadatak, kako da se ponaša. Uveren sam da je Vučić, kao mandatar svestan toga - naglasio je Selaković.

Setite se Tadića i Mesića

Istina je, kako kaže, da je Hrvatska pokušavala da blokira otvaranje poglavlja 23, nasuprot činjenici da je ona bila među državama EU koje su podržale akcioni plan.

- Bojim se da su priče oko blokade poglavlja 23 i sve što se dešava sada nešto što Hrvatska radi samostalno. Setite se kada je (Boris)Tadić bio predsednik Srbije, a (Stipe) Meseć Hrvatske, oni su se tada zaklinjali da će podržati Srbiju na putu ka EU - rekao je Selaković.

On je dodao da je Hrvatskoj jedan od uslova za ulazak u EU bilo da donose presude za zločine, a da sada imamo situaciju da je poništena presuda Branimiru Glavašu.

- Hrvatskoj blokiranje 23 poglavlja i pominjanje univerzalne nadležnosti kao problema, samo je jedan od problema koji se našao kao pogodan, ali to nije bio stvarni povod - rekao je ministar pravde i dodao da je 153 Srba zahvaljujući tom zakonu osuđeno zbog zločina na području Hrvatske.

Obeležavanje Oluje

On je izrazio bojazan da ova dešavanja nisu kulminacija i da to neće biti ni 5. avgust, na obeležavanje Oluje i da nije siguran da će izbori dovesti do promena.

Selaković kaže da će Srbija i RS 4. avgusta obeležiti Oluju u zemunskom naselju Busije.

- Obeležićemo to na dostojanstven način. Moramo da obeležavamo i pričamo deci istinu o tome - rekao je ministar i pozvao građane da 4. avgusta u 20 sati dođu u Busije i na dostojanstven način pokazati odnos Srbije prema Oluji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online