Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 18.07.2016.
22:11
Sputniknews A

Hoće li iko ikada odgovarati za bombardovanje Srbije?

Optužbe za odgovornost za manipulacije javnošću kako bi se Britanija uvukla u rat u Iraku podstakle su nade da će neko na Zapadu početi da preispituje ulogu političara za agresiju NATO-a na SRJ. Da li su takva očekivanja opravdana ili se radi samo o pustim željama?

commons.wikimedia.org
Da li će neko preispitati NATO agresiju na Jugoslaviju?

Čilkotov izveštaj, kojim je vlada Velike Britanije na čelu sa Tonijem Blerom optužena za manipulacije javnim mnenjem kako bi pošto-poto ušla u iračku avanturu na strani SAD, otkriva makijavelističku prirodu zapadnih vojnih intervencija. 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sa pravom je podsetio da je prva intervencija te vrste bila na SRJ i izrazio je nadu da će doći vreme kada će i ta NATO operacija biti preispitana u državama koje su je izvele.

Vojne intervencije protiv neposlušnih država nisu novo političko oruđe u rukama Zapada, kao što nisu ni manipulacije kako bi se javno mnenje pridobilo za njih. Treba se samo prisetiti američke intervencije u Gvatemali ili američko-britanske akcije, kojom je sa vlasti svrgnut iranski premijer Mohamed Mosadek pedesetih godina prošlog veka.

U novije vreme, međutim, manipulacije se otkrivaju brže i lakše izlaze na videlo. U slučaju Iraka bilo je očigledno da je povod za rat, oružje za masovno uništenje, koje navodno poseduje režim Sadama Huseina, bio providan izgovor. Takođe, nije postojao konsenzus o potrebi intervencije, kao što je bio slučaj sa SRJ.

Zatvorena priča sa najlepšim krajem

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da je vreme pokazalo da je intervencija u Iraku rezultirala formiranjem propale države na čijoj je teritoriji stvorena teroristička celina (ID), što je britansko javno mnjenje pokrenulo na preispitivanje.

To, prema njegovim rečima, nije slučaj sa Srbijom, u kojoj je priča o intervenciji na Zapadu zatvorena sa, kako kaže, za Zapad najlepšim mogućim krajem.

- Ono što bi bilo potrebno analizirati su događaji koji su bili okidači za ratna dejstva - Markale, Tuzla, Račak. Mislim da je tu prostor za neku vrstu istrage, jer politički kontekst je zatvoren i, reklo bi se da je stvar urađena tako da nema otvorenih dilema. Događaji koji su bili uvod u vazdušne operacije i u Bosni i na Kosovu pogodni su za nova istraživanja, ali to je samo pusta želja jednog beogradskog istoričara - smatra Dimitrijević.

Jugoslavija dala smisao NATO-u

Mogućnost preispitivanja NATO agresije na SRJ nije realna ni za analitičara Dragomira Anđelkovića. Prema njegovim rečima, na Zapadu je i pre početka agresije na Irak bilo mnogo rasprava i sukoba oko svrsishodnosti te akcije, dok u slučaju SRJ to nije bio slučaj.

- Kada se radi o Srbiji, nažalost, tu je postojala gotovo homogena politika. Samo su se pojedini intelektualci suprotstavljali, ali politički establišment je bio nepodeljen. Čitav zapadni blok te 1999. tražio je priliku da, na neki način, dâ smisao postojanju NATO-a, a agresija na Jugoslaviju je taj smisao dala. Naravno, da bi došlo do agresije, smišljena je priča slična onoj nacističkoj kada je napadnuta Poljska - kaže Anđelković.

Prema njegovim rečima, šanse da se priča o bombardovanju SRJ otvori na način na koji je otvorena priča o Iraku ne postoje zbog jakog interesa i isuviše jakog jedinstva zapadnih sila, koje je 1999. postojalo da bi se SRJ napala.

Srbi su na Zapadu mali Rusi

Na kraju, dodaje Anđelković, u Srbima na Zapadu vide "male Ruse" i kao što su jedinstveni u antiruskoj politici, tako su jedinstveni i u antisrpskoj.

Kao što je skeptičan prema otvaranju pitanja odgovornosti za manipulacije pred NATO agresiju na SRJ, Anđelković je isto toliko skeptičan prema tome da će Čilkotov izveštaj dati neki rezultat.

Prema njegovim rečima, ovaj izveštaj služi samo da skine odgovornost sa britanske vlade, a da se krivica personalizuje i prebaci na Tonija Blera. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.07.2016. 22:14
Zasto da odgovara neko,kada je blesavi narod 5.oktobra sve oprostio,drzeci NATO zastave po Beogradu i drugim gradovima....
Utorak 19.07.2016. 02:27
neće. za bombardovanje je odgovoran najnesposobniji političar slobo i njegova šizofrena vanjska politika. hteo slobo da se inati sa onima sa kojima to nikako nije smeo i da uđe u istoriju kao osnivač nekog novog istočnog bloka pa da bude svetski lider.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online