Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.07.2016.
22:34
b92.net A

Dačićev "bljesak talenta" ili želja za revizijom 1999?

Srpski šef diplomatije u tehničkom mandatu Ivica Dačić je postavio predlog za preispitivanje odgovornosti i opravdanosti bombardovanja Jugoslavije. Da li reakcija isprovocirane diplomatije može da predstavlja početak ozbiljnog pristupa reviziji 1999. godine?

Tanjug
Predložio preipitivanje odluke o bombardovanju Jugoslavije: Ivica Dačić

- Meni se čini da kod ministra Dačića, koji je napravio izvanrednu karijeru političara nema ni “d“ od državništva. Kod njega je sve samo bljesak talenta i trenutne inteligencije, pa se to ugasi - kaže istoričar Čedomir Antić.

Postavlja se i pitanje tajminga ovakvog predloga. Poznato je strateško opredeljenje Srbije, a nedavno je u Varšavi kažu, istorijskim dokumentom, još više ojačana saradnja EU i NATO, a 22 članice Unije sede i u Alijansi.

- Tako da se i ova podela na prijatelje i neprijatelje u EU i ona podela na NATO i EU kao različite entitete više ne pije vodu i da je ozbiljna situacija u kojoj srpski zvaničnici sve više liče na zvaničnike ruskog Ministarstva spoljnih poslova - kaže Jelena Milić direktorka Centra za evroatlanske studije.

Ako bi se predlog šefa diplomatije u tehničkoj vladi pretvorio u državni cilj, pitanje je da li bi Srbija imala snage za kampanju kojom bi kod stranih političkih elita probudila volju da preispitaju operaciju savezničkih sila.

- Naš problem nije što pamtimo prošlost već što probleme iz prošlosti ne rešavamo. Potrebno je skupiti dokumenta, potrebno je lobirati, imati cilj, a taj cilj ne treba da bude da se naškodi Velikoj Britaniji ili EU, već da se Srbija stavi u kontekst drugih naroda koji su imali loše i dobre trenutke u istoriji, ali kojima je učinjena nepravda - kaže Antić.

Malobrojni su oni koji bi i 17 godina kasnije bombardovanje Jugoslavije proglasili greškom, pa poslednje pitanje u ovom prilogu šta bi Srbija dobila, a šta izgubila insistiranjem na reviziji prošlosti, čini se gubi smisao.

POVEZANE VESTI

Petak 15.07.2016. 08:38
Nemoj molim te vise Srbiju uvlaciti u propast!Toliko se uradili dosad za Srbiju da je Srbija na stranputici!Ako nece ili nemozete i lazete narod da bi zaradili neki poen onda se kanite toga i pustite nekog sposobnijeg da radi svoj posao,a vas treba strpati u zatvor da trunete!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online