Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.07.2016.
20:24
J. Arsenović - Vesti A

Srbija ipak geto za migrante

Nakon što je dva dana ćutala kao da se to nje uopšte ne tiče, država Srbije je juče, kroz dramatičan apel Aleksandra Vulina, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u kojem je zahtevao hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, priznala da ima veliki problem koji je izazvala Budimpešta, sprovodeći nove mere zaštite granica od priliva migranata.

Tanjug
Mađarska vojska i policija pojačali kontrolu granice prema Srbiji

Vulin je potvrdio da je od premijera Vučića tražio hitnu sednicu Biroa kako bi se videlo šta će Srbija da radi i kako će da zaštiti svoju teritoriju. Ministar je dodao da je veoma zabrinut nakon što su stigle informacije da su Mađari pokušali ne samo da upute migrante u tranzitnu zonu, već i da ih vrate u Srbiju bez ikakvog pravnog osnova i uporišta u međunarodnom pravu

- Dobili smo informacije i da Hrvatska takođe razmišlja o ponovnom podizanju ograda na granici sa Srbijom, te da značajno veći broj migranata ulazi na našu teritoriju, pa moram da tu zabrinutost podelim sa čitavom javnošću - istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Evropa se ponaša kao da je migrantska kriza prošla.

- Mi bismo mogli da ostanemo sasvim sami i da sasvim sami rešavamo migrantsku krizu i izgleda kao da našu dobru volju, naš napor i trud da se prema migrantima odnosimo najhumanije i najbolje na migrantskoj ruti, neki doživljavaju kao znak naše slabosti i kao da nema ko to da ceni. Upravo zato sam tražio od premijera hitnu sednicu Biroa - naveo je Vulin.

Svet osuđuje

Visoki komesarijat UN je osudio i izjavu zamenika šefa mađarske policije Janoša Baloga, koji je rekao da je cilj mađarske policije isti kao što je bio cilj mađarske fudbalske reprezentacije na Evropskom prvenstvu, a to je "da drži protivnika što dalje od svojih vrata". Visoki komesarijat UN i mađarski Helsinški odbor za ljudska prava osudili su antimigrantske mere Mađarske, ocenjujući da takva odluka koja dopušta preširoka tumačenja, može dovesti do kršenja ljudskih prava migranata i do pogoršanja ionako teških uslova u kojima se nalaze migranti na granici.

Mađarska je, da podsetimo, pooštrila ulazak migranata na svoju teritoriju, što je sa srpske strane granice stvorilo gužve. Zbog toga se u Srbiji već spekuliše da bi granični prelaz Horgoš mogao postati novi Idomeni, grčki kamp za izbeglice u kojem se, posle zatvaranja balkanske rute, nalazilo i do 10.000 izbeglica! Uz sve to, Mađari su obezbedili svoju žičanu ogradu i sa 6.000 policajaca, dok je vojska za 50 procenata povećala broj pripadnika koji patroliraju zelenom linijom.

I ranije je granica bila nadzirana helikopterima, a sada su učestalije vojne i policijske patrole, kao i patrole sa psima tragačima.

- Najveći zadatak mađarskih vojnika je da uz policajce obezbeđuju granični pojas i da svim raspoloživim ljudskim i tehničkim sredstvima spreče masovni ulazak migranata na mađarsku teritoriju - rekao je Tibor Benke, načelnik Generalštaba Vojske Mađarske.

Kakvu je zapravo odluku pre nekoliko dana doneo mađarski parlament? Naši severni susedi pooštrili su dubinsku kontrolu pograničnog pojasa u širini od osam kilometara. To u praksi znači da mađarska vojska i policija patroliraju u dubini od osam kilometara od granice i ukoliko naiđu na migrante koji su ilegalno u Mađarskoj, onda ih vraćaju u međugraničnu zonu.

Beograd obavešten

Đerđ Bakondi, glavni savetnik za nacionalnu bezbednost mađarskog premijera, kaže da je saradnja s policijom Srbije korektna i da je srpska strana obaveštena o novim merama.
- Ovo nije proterivanje migranata u Srbiju, mi ih vraćamo iza zaštitne ograde, gde je takođe teritorija Mađarske. Tamo ih upućujemo da u tranzitnim zonama podnesu zahtev za azil. Nadamo se da će ove mere dovesti do smanjivanja migrantskog pritiska na teritoriju Srbije - tvrdi Bakondi.

Zvanična Mađarska to objašnjava željom da se smanji broj krivičnih postupaka protiv ilegalnih migranata i da im se pruži mogućnost da legalno steknu azil. U Srbiji, međutim, ukazuju da je prva posledica odluke vlasti u Budimpešti povećan broj izbeglih koji se sa granice vraćaju u Suboticu i obližnji kamp koji je Srbija namenila za privremeni smeštaj ovim nesrećnim putnicima!

- Sada u Srbiji imate ljude koji su na otvorenom, na poljanama, blizu granice i van sistema. Mi smo u opasnosti da postanemo usko grlo za migrante koje moramo da smestimo, nahranimo, damo im vodu i uvedemo u sistem dok ne napuste našu teritoriju. Mi imamo svoju strategiju, a Mađari svoju u vidu ograde i prepreka - upozorava Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Nove rute

Jana Ljubičić, državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, izjavila je da se, iako je balkanska ruta u ovom trenutku zaustavljena, može očekivati pojavljivanje alternativnih ruta.
- MUP preduzima pojačane mere usmerene pre svega na najvažnije ulazne tačke u našu zemlju, prvenstveno na srpsko-makedonskoj i srpsko-bugarskoj granici - rekla je Jana Ljubičić.

I dok ministar Vulin tvrdi da "Srbija neće biti parking za migrante", Radoš Đurović upozorava da je cela granica s Mađarskom prostor gde će se ljudi skupljati i boraviti neko vreme.

- Oni koji budu odbijeni tražiće spas u Srbiji - zaključio je Đurović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.07.2016. 21:10
Ne brini vuline, dobili ste zeleno svetlo za otvaranje poglavlja, ponos vucica - kao odstetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online