Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.07.2016.
08:21
B. Stošić - Vesti A

Srbija posle Bregzita (4): Pakt jobova i Little England

U komentarima srpskih analitičara uzroka i posledica Bregzita, uočljivo prevladavaju mišljenja da su za prevagu pristalica izlaska Britanije iz EU krivi - migranti iz istočnoevropskih novih članica EU i muslimani. Migranti su centralna tačka oko koje se vrtela propaganda onih koji su lobirali za izlazak iz EU - tvrdi Branko Rosić, inače zaljubljenik u Englesku i London.

Reuters
Nedužni ali okrivljeni za naraslu antipatiju Britanaca prema EU: Paćenici na putu nade ka EZ

Naime, Englezi ne mogu da se uzdrže od gunđanja što na hiljade i hiljade ljudi iz Rumunije, Poljske, Bugarske dolazi u Englesku i koristi besplatno zdravstvo, jednako kao Britanci.

Za ilustraciju, uvek se obnavlja priča o "masovnom dolasku trudnica iz Poljske i Rumunije u Englesku zato što im sleduju besplatan porođaj i smeštaj, a na kraju i 500 funti pomoći".
Naravno, za te privilegije kriva je EU, jer je primila te zemlje, a onda su njihovi građani pohrlili u britanske bolnice da koriste sve blagodeti.

Jobovi - potomci vojnika Komonvelta

Netrpeljivost prema muslimanskim došljacima iz delova nekadašnjeg Komonvelta nije nova, ali se povećala, čak prerasla u mržnju, posle klanja engleskog vojnika u Južnom Londonu kada su mu dva tipa koja su uzvikivala Alahu mačetama odrubila glavu - navodi Rosić.

U nekim analizama se navodi i da su pobedu opciji napuštanja EU doneli konzumenti tabloida. Pojašnjeno, pobedu su doneli jobovi kao i engleska provincija, poznata kao Little England.
Za one koji ne znaju ko su jobovi Rosić objašnjava da su oni "onaj deo najmarginalizovanije i najneobrazovanije bele Engleske":

To su potomci onih koji su služili kao topovska hrana za vreme britanskog osvajanja kolonija. Njima je život bez rada nagrada za to što su njihovi preci ostavili kosti po zemljama Komonvelta i šire.

Za jobove, termin "država blagostanja" znači biti čitavog života na socijalnoj pomoći koja obezbeđuje glavno pogonsko gorivo - cigarete i alkohol, a nađe se tu još dosta toga.

Jedna stara karikatura ilustruje Bregzit

Tabloid "San" je, u vreme Tonija Blera, objavio karikaturu koja je jasno poručivala da Engleska ne pripada Englezima već migrantima.
Crtež je bio podeljen na dva dela. Na prvom, britanski carinik sa osmehom izražava dobrodošlicu koloni krezavih likova sa ogromnim bradama, tamne puti, u ritama. Uz njih je gomila dece koja visi sa dronjaka zabrađenih majki.
Na drugom delu karikature, isti britanski carinik pokazuje izlazna vrata lepo obučenoj porodici bele puti sa decom koja plaču, a na njihovim torbama su zastavice Velike Britanije.

Nevino osumnjičeni

Što se jobova tiče, čitave generacije nikada nisu otkucale karticu, kao što čine ostali, kad dolaze na posao. Nikada nisu imali ni sekund radnog staža - ni deda, ni otac, a ni sin.

Socijalna pomoć omogućava jobu da prehrani porodicu i plus prima dečji dodatak. Kada bi se zaposlio, sve te beneficije bi nestale i čitava porodica bi morala da živi od jedne plate. Zaposlenje bi za joba bilo odlazak unazad, jer bi mu njegovo obrazovanje omogućilo samo neki slabije plaćen posao, pa je isplativije - ne raditi.

A i što bi radio za "siću" kada će taj posao uraditi neki Poljak ili Mađar. U međuvremenu, job se osetio kao ugrožena vrsta, i to od strane migranata koji pristižu na jasle socijale.

Ima, međutim, mišljenja da jobovi i nisu presudili u epizodi Bregzit, budući da oni tradicionalno u malom procentu izlaze na izbore, jer im oni ništa ne menjaju u životu.

Kad bi EU primila izvinjenje

Poruka jedne Engleskinje koja bi volela da se epizoda Bregzit nije dogodila, sa idejom kako da se Britanija "izvadi iz bule":
- Na nivou EU postali smo najiritantniji gosti na žurci - nezahvalni, pompezni, nepristojni. Nadam se samo da se rezultat referenduma vidi kao podrigivanje, onakvo za koje bi britanska javnost mogla da se prizove k svesti i kaže 'izvinite' i gde bi naši EU drugovi učtivo prihvatili naše izvinjenje.
Uostalom, ipak bi trebalo da smo poznati zbog svojih manira."

Prilika za nacionalizam

Zanimljivo je da stanovnici koje ovde nazivamo Little England i nisu videli migrante u svom okruženju sem u "Sanu" i ostalim tabloidima. Ali, i to im je bilo dovoljno da se uplaše jer taj deo Engleske se uvek plašio novoga.

Treba reći da su Englezi imali prvi put pravo da na zakonit način prikažu pomalo i svoj nacionalizam koji neće biti sankcionisan i da niko neće saznati šta su oni odlučili u samoći svojih glasačkih boksova.

Oni to nikada ne bi javno rekli da su ih javno pitali. Zato su i sve ankete uoči Bregzita davale prednost ostanku u EU. Tako je i "teror političke korektnosti, metastaziran naročito u mandatu Tonija Blera", sada dobrim delom pogažen i pregažen.

Evropski "istočnjaci" potiskuju one stare

Bizarnost epizode Bregzit su Indijci i Pakistanci koji su već decenijama vlasnici čuvenih korner-šopova , u našoj verziji - bakalnica.
Dolaskom Poljaka sve se promenilo. Ovi evropski "istočnjaci" su otvorili svoje "korner" prodavnice i počeli da prodaju jeftiniju robu nego starosedeoci sa daljeg istoka.
Na taj način su pobeđivali u konkurenciji Indijce i Pakistance koji su se u nekim anketama izjasnili masovno za odlazak Britanije iz EU.

Grešna socijala

Britanija je tolerantno društvo, ali je Blerova socijalna politika širom otvorenih vrata prema došljacima stvarala bizarne situacije:

Jedan naš čovek, Beograđanin, koji u Londonu živi više od 30 godina, vlasnik britanskog državljanstva i pasoša i radi kao prevodilac, u trenutku pružanja prevodilačkih usluga izbeglicama iz Krajine i Bosne imao je neuporedivo manje stambenih kvadrata od onih kojima je pružao usluge - izbeglica iz ratom pogođene Jugoslavije.

Od kada je krenula migrantska kriza, na Fejsbuku su počele da se gomilaju slike somalijskih izbegličkih porodica koje žive u trospratnim kućama, čak i na Noting Hilu.

Ne može se reći da je Britanija rasističkija od ostalih delova sveta, ali je očigledno da su socijalna politika široke ruke prema migrantima i ulazak Bugarske i Rumunije u EU, raspalili strasti.

SUTRA: Da li se crno piše Britaniji, ali i evrozoni i SAD


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online