Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.06.2016.
01:00
J. L. Petković - Vesti A

Dan slave i stradanja

Liturgijom ispred manastira Gračanica koju je služio vladika Teodosije sa monaštvom i sveštenstvom Eparhije raško-prizrenske, a potom parastosom na Gazimestanu obeležen je Vidovdan, 627. godišnjica od boja na Kosovu.

A. Čukić
Ovde je mesto svakom Srbinu: Liturgija ispred manastira u Gračanici

Ove godine, primetno je manje građana, tek nekoliko stotina u Gračanici, i nešto više od hiljadu na Gazimestanu koji su došli da obeleže veliki dan. Očekivalo se da će ove godine službu voditi patrijarh Irinej, kao i da će se u prvim redovima naći neki od ministara Vlade Srbije, ali to se nije dogodilo.

Umesto njih, na pozicijama za najviše zvanice bili su prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, u pratnji Predraga Markovića, člana Krunskog saveta, zamenici direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića i potpredsednik Vlade Kosova Branimir Stojanović.

A. Čukić
Prvi put na Kosovu: Milena Vučetić

Ordeni kosovskim majkama

Nakon liturgije u Gračanici, nevladina organizacija Majka devet Jugovića, dodelila je ordene majkama sa više dece koje žive na Kosovu i Metohiji.

Ove godine dodeljeno je 44 ordena, od toga pet zlatnih, za porodice koje imaju petoro i više dece.

Zanimljivo je i da je prva sednica odbora za Kosovo i Metohiju u novom sazivu Skupštine Srbije zakazana baš za juče, pa je jedini član tog odbora koji se pojavio na Gazimestanu bio Slaviša Ristić iz DSS-a. Došao je u pratnji stranačkih kolega bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića i Aleksandra Popovića, te su oni ispali jedina stranačka delegacija.

- Mislim da je ovde svakom Srbinu mesto i naravno političkim elitama. Ali, ovde danas imamo slabo i političke elite, nema ni najviših crkvenih velikodostojnika, čak ni predstavnika vlasti. Ako su hteli da pokažu neku simboliku zakazivanjem prve sednice odbora za KiM za Vidovdan, trebalo je da budu ovde a ne u Beogradu. Nije previše za čuđenje i to što je sve manje i naroda, jer se bojim da je to poruka vlasti da treba polako da odlazimo sa Gazimestana - rekao je za "Vesti" Slaviša Ristić, poslanik u Skupštini Srbiji.

A. Čukić
Sačuvajmo svetinje: Vladika Teodosije

Ostanimo na ognjištima

Vladika Teodosije u obraćanju nakon liturgije pozvao je Srbe da ostanu na Kosovu i Metohiji.

- Ako mi ostanemo poput naših svetinja Visokih Dečana, Gračanice, Sokolice, Deviča na Kosovu i Metohiji, onda ćemo ih sačuvati, a naše svetinje će sačuvati naše duše. Ako se odvojimo od naših svetinja, onda zacelo i mi ćemo se izgubiti na drugim putevima ovoga sveta - istakao je vladika Teodosije.
On je podsetio prisutne da je na "Vidovdan večnost pobedila prolaznost" i da je 1389. "čestiti knez srpski Lazar sa svim velikim i malim vojvodama i junacima krenuo na Kosovo polje da braneći veru i otečestvo, braneći svoj narod".

Branimir Stojanović, potpredsednik Vlade Kosova, dodaje da je cilj okupljanja da "na oltar srpstva prilažemo najviše što možemo".

- A na ovom mestu to je da stanemo ovde, borimo se za svoj opstanak, ne odustajemo od svog postojanja, da se prisetimo onih koji su žrtvovali više od nas i da nikada ne dozvolimo da ovo sveto mesto ostane bez srpskog imena i prezimena, bez srpskog traga i da baštinimo i čuvamo ono što smo nasledili - istakao je Ristić.

Građani koji su specijalno povodom praznika došli na Kosovo, ističu da nema veće počasti nego tu biti 28. juna.

- Dolazim godinama unazad. Ovo je velika srpska svetinja koju ne smemo da ostavimo i zaboravimo. Naravno, vratićemo je - kaže Milivoje Borišev iz Novog Sada. Obavijen zastavom Srbije odatle je do Gračanice putovao i Nebojša Zlejković.

- Ovo je veliki datum iz istorije Srbije i velika je privilegija biti danas ovde. Prvi put sam ovde, a tužno je što smo došli pod pratnjom nekakve policije, što ovaj narod na KiM nema slobodu. Nije nam bilo teško da se organizujemo i dođemo, jer ko zna cilj, naćiće i put.

A. Čukić
Borimo se za opstanak: Branimir Stojanović

Albanci pretili

- Nama je obaveza da dođemo na Vidovdan. Trebalo bi da bude više ljudi, ali se plaše zbog bezbednosti. Na internetu je bilo da su Albanci počeli da prete, ako dolazite napašćemo vas, i mislim da je to doprinelo da bude manje ljudi. Ali, ja sam morala da dođem, iz Uroševca sam rodom i dolaskom u Gračanicu i na Gazimestan, došla sam u zavičaj - suznih očiju je ispričala Mira Vuković.

Za Milenu Vučetić, takođe prvi put na Kosovu, najdirljivije je ističe, što su se Srbi skupili na jednom mestu.

- Toliko ljudi na okupu uprkos svemu. Pokušavali su na na razne načine da nas sabotiraju i stvore neku drugačiju sliku, kako ove niko ne bi došao. Treba doći na Vidovdan i uvek ga obeležiti. Svi koji smo došli, svim srcem smo ovde - ističe naša sagovornica.
Iz Beograda, u odeći srednjevekovnih vitezova iz 14. veka, došla su sedmorica momaka, noseći zastavu Srbije.

- Članovi smo udruženja Beli orlovi koji se bavi očuvanjem starih zanata, civilnih i vojnih veština u periodu od 14. veka. Dolazak na Vidovdan za nas znači da odamo poštu mučenicima, kosovskim junacima, koji su često izginuli braneći otečestvo - kaže Igor Pavlović.
Iz Crne Gore došle su Mira Vuković i Goga Žugić. Druga je krenula prvi put na Kosovo, nakon što je od svoje prijateljice iz Udruženja "Car Lazar" čula o njegovim lepotama.

- Oduševljena sam. Kada mi kažu da je prošle godine bilo puno lepše, iskreno ne mogu da zamislim koliko je to onda lepo bilo - ističe Goga Žugić.

Dara Radonjić iz Podgorice podvlači da je cilj posete, i sabiranju Srba na Gazimestanu "da se narod složi i bude jedinstven".

- Naš narod i svi koji su srpski orijentisani trebalo bi da budu u što većem broju, da bude mir i da svi u slozi živimo, sve nacije i Srbi i Albanci i ostali. Da Srbija i Crna Gora budu srećne i da bude mira - zaključuje ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online