Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.06.2016.
17:21
J. Arsenović - Vesti A

Skupština Srbije kao rijaliti

Samo neupućeni u srpski parlamentarizam mogli su da budu iznenađeni zbog toga što je i prvog, svečanog dana, kada se konstituiše novi saziv skupštine došlo do prekida, kada je predsedavajući Dragoljub Mićunović morao da prekine sednicu u petak i nastavak zakaže za ponedeljak.

Tanjug
Zakletva mrtvo slovo na papiru: Narodni poslanici moraju da shvate da su stalno pod lupom javnosti

Mićunović, koji je kao najstariji narodni poslanik predsedavao, prekinuo je sednicu svojevoljno nakon deset sati manje-više besmislene rasprave u kojoj su prednjačili naprednjaci, a opozicija, pogotovu ona koja je po prvi put u skupštinskim klupama, nije pokazala snalažljivost.

Iako je u uvodnom obraćanju poslanicima Mićunović pozvao kolege da vode računa o dostojanstvu parlamenta i da ne dozvole da ga iko obesmisli, ostao je gorak ukus da se to upravo desilo već prvog dana, nakon čega su pojedini mediji u novom skupštinskom sazivu videli ozbiljnu konkurenciju televizijskim rijalitijima.

Mićunović je objasnio da Srbija nije u ratnom stanju da bi izbor predsednika morao da bude obavljen do ponoći, te da je odlukom da se sednica prekine želeo da zaštiti dostojanstvo parlamenta.

- Predlagač Maje Gojković za to mesto, umesto da govori o vrlinama kandidata, napadao je opozicione stranke i potrošio više od dva i po sata za obračunavanje i klevete. Nedolično je da parlament radi u tim uslovima. Upozoravao sam u više navrata, ali sam predlagač je nastavio da opstruiše izbor sopstvenog kandidata. Ako se ovako nastavi i u ponedeljak, opet ću proglašavati pauze dok se strasti ne smire - rekao je Mićunović.

Za mesto prvog čoveka parlamenta Srpska napredna stranka - najbrojnija poslanička grupa u skupštini - predložila je partijsku funkcionerku Maju Gojković, koja je i u prošlom sazivu rukovodila najznačajnijom zakonodavnom institucijom. S obzirom na natpolovičnu brojnost vladajuće većine, njen izbor će nesumnjivo proći, pa otud nije jasno čemu sva ona cirkusijada prvog dana?

- To je sednica koja ima protokolarni karakter, trebalo je verifikovati mandate, izabrati predsednika i potpredsednike, a umesto toga, to je bila jedna predstava - konstatuje sociolog Jovo Bakić.

Zukorlić traži halal hranu

Novajlija u Skupštini je i Muamer Zukorlić, doskorašnji muftija, koji se požalio da je već prvog dana zasedanja morao da izgubi sat vremena kako bi obavio molitvu.
- Tražiću da se u Skupštini Srbije obezbedi prostorija - mesto (mesdžid) za molitve (klanjanje) muslimana i da se u skupštinskom restoranu obezbedi halal hrana bez svinjetine za muslimane - najavio je on.
Zukorlić je novopazarskim medijima objašnjavao zašto je himnu "Bože pravde" odslušao na nogama, s obzirom na to da je ranije kritikovao sve Bošnjake koji su to činili jer, kako je govorio, to nije njihova himna. Dok čeka Vučićev poziv za Vladu, sada tvrdi da nema ni etnički ni duhovni problem da ustane na intoniranje himne "srpskog komšijskog naroda".

Naprednjaci su nakon Mićunovićeve odluke dramatično uzvikivali da je napravljen neviđen politički skandal.

- Nikada se nije dogodilo da predsedavajući prekine sednicu bez konsultacije sa predsednicima poslaničkih grupa. Kada se bira predsednik parlamenta, normalno je da se razgovara o aktuelnim temama - osuo je paljbu Aleksandar Martinović, kome je ovo bio debi u ulozi novog šefa poslaničke grupe SNS-a.

Šešelj: Dobra odluka

Opozicija - DS, DSS, Dveri, ali i radikali, pozdravila je odluku o prekidu sednice.
- Mićunović je imao sva prava da raspravu prekine i zakaže je za prvi sledeći radni dan. Ako je bila tolika žurba da se izabere šef parlamenta, zašto sednica nije zakazana pre dve-tri nedelje - rekao je lider radikala Vojislav Šešelj.
Ovaj povratnik u skupštinske klube bio je u centru medijske pažnje, što je u svom maniru iskoristio, pa je gardiste postrojene ispred ulaza Doma narodne skupštine, pozdravio sa "Pomoz' bog, braćo četnici".

Prema proceni opozicije, Martinović je sam, u govorima i replikama, potrošio gotovo polovinu vremena od deset sati koliko je trajala sednica.

Iako je Martinović u svakom nastupu, a mimo dnevnog reda, upotrebljavao reciklirane optužbe protiv opozicionih stranaka i njihovih lidera, njegova partijska koleginica iz izvršne vlasti, ministarka Zorana Mihajlović je izjavila da se nada da Skupština Srbije neće biti mesto "za bacanje kletvi i cipela", već institucija u kojoj će se odvijati teške i argumentovane rasprave.

- Bojim se da parlament ne pretvore u cirkus i politički rijaliti za zabavu naroda - istakla je Mihajlovićeva.

Taj strah je prisutan i kod većine neutralnih posmatrača, jer kada najviše zakonodavno telo izgubi značaj, vlast se samo dodatno pojačava u Nemanjinoj - u Vladi Srbije.

Vučić: Pomeriću konsultacije o Vladi

Premijer Aleksandar Vučić ne vidi ništa skandalozno u prekidu skupštinskog zasedanja, a kao posledicu odluke vidi samo to što će se "malo pomeriti konsultacije o Vladi".
- Na sednici parlamenta mogli smo da vidimo da su neki koji su obećavali rešenja za sve probleme otkrili da imaju rešenje za cenovnik u skupštinskom restoranu - rekao je Vučić.
Njegova opaska o skupštinskom restoranu odnosila se na lidera Dosta je bilo Sašu Radulovića, kojem su prvi utisak u parlamentu bile niske cene za koje poslanici mogu da jedu i piju u skupštinskom restoranu.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online