Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 15.05.2016.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Vladikama džip draži od magarca

Ko narednih dana prođe pored sedišta Srpske pravoslavne crkve u Beogradu i ugleda luksuzni vozni park, lako bi mogao pomisliti da se u Patrijaršiji održava samit svetskih finansijskih moćnika, a ne crkveni Sabor episkopa - kaluđera. Bogu zavetovanih na siromaštvo i skromnost.

A. Čukić
Čest prizor: Hristovi pastiri vole moćne mašine

Drugi, pak, videći "auto-salon" Hristovih pastira, mogli bi zaključiti da Isus nije jahao na magarcu, kao što kaže Jevanđelje, već jezdio u džipu, audiju, mercedesu il' maseratiju. A onaj ko je bio u prilici da pohodi i neke vladičanske dvore ne bi se bez razloga zapitao da li je to prorok Jovan krstio Isusa u đakuziju umesto u reci Jordan, te da li je sin Božji rođen u pećini il' u palati.

Ovim rečima verski analitičar Draško Đenović opisuje materijalnu raskoš u vrhu SPC, uoči zasedanja najviše crkvene zakonodavne vlasti čiji radni deo počinje u ponedeljak u prestonici Srbije, a ovog vikenda prethodi mu molitveni priziv Svetog duha u Pećkoj patrijaršiji na Kosmetu.

Drakonske kazne u inostranstvu

- U inostranstvu crkvene finansije nisu u poreskom raju kao u Srbiji. Tamo se polažu računi poreznicima. I snose sankcije za pokušaj mahinacija. Za razliku od Balkana, u uređenom svetu nema nekažnjivog crkvenog poslovanja u zoni sive ekonomije. Otuda nastaju veliki problemi u nekim eparhijama SPC širom dijaspore. Pojedini visokodostojnici se ponašaju kao da su u Srbiji. Izbegavaju plaćanje poreza i drugih zakonskih obaveza u državi gde deluju, pa se dešava da im dotična država udari drakonske kazne i zatezne kamate, ali i oduzme postojeći registracioni status. Takvi slučajevi samo unazad godinu dana već su viđeni u episkopijama SPC u Kanadi i Švajcarskoj - tvrdi Đenović.

- Vladike SPC treba najpre da zavedu red među sobom, da se Sabor krajnje odgovorno pozabavi "likom i delom" svakog svog člana ponaosob, a ne selektivno i od slučaja do slučaja. Inicijativu bi trebalo da pokrene patrijarh Irinej lično, pošto kod njega nema naznaka nikakvog ličnog luksuza. Jer, samo zavođenjem reda od vrha može se uvesti red i u nižem sveštenstvu, koje mahom oponaša nadležnu episkopsku vlast. A srpski episkopi više se čak i ne trude da sakriju ličnu rastrošnost. Ponašaju se u stilu "ima se, može se". Čini se da su odavno zaboravili na svoje monaške zavete siromaštva, celibata i poslušnosti. Luksuzom, i to se vidi, otvoreno iskazuju finansijsku i svaku drugu vrstu moći - objašnjava Đenović.

Koliko god vernicima propovedali o vrlinama skromnosti, poštenja i časti, sami to ne pokazuju, ističe sagovornik "Vesti":

Luksuz od Rima do Moskve

- Raskoš nije svojstvena samo srpskim vladikama. Za njima nimalo ne zaostaju arhijereji drugih pravoslavnih crkava, a Rusi prednjače. Na luksuz nisu imuni ni rimokatolički biskupi i kardinali. I dok papa Franja odbija da stanuje u apostolskoj palati već živi u skromnom stanu manastira Svete Marte, njegovi kardinali se baškare u luksuznim stanovima po Rimu i banjaju u đakuzi kadama koje naročito voli franjevački red - kaže Đenović.

- Na vladikama su skupocene mantije, još skupocenije odežde, a kad na glave stave mitre, oko vrata panagije i u ruke uzmu žezla, čini se kao da se utrkuju na čijim će insignijama biti više zlata i dragog kamenja. Vernicima, koji mahom skromno žive i teško zarađuju novac za preživljavanje, nisu uteha opravdanja u stilu da niko neće ništa odneti u grob, da velelepne palate i vladičansko bogatstvo ostaje Crkvi. Rečju, novac ne samo što je kvarljiva roba već je očigledno u stanju da promeni i skromnog monaha ako se on domogne episkopske vlasti. Čast izuzecima poput pokojnog patrijarha Pavla.

Koliko god se, nastavlja naš sagovornik, "deklarativno proklamovalo da su Crkva i država odvojene, uzajamna podrška i finansijska potpora države Srbije i te kako postoji, što svi sveštenoslužitelji obilato koriste".

Raj za crkvene finansije

- Zdravstveno, penziono i invalidsko osiguranje ide na teret budžeta Srbije, ali to nije jedina pogodnost koju u Srbiji uživa SPC i druge verske zajednice, jer zakon omogućava da prilikom obavljanja delatnosti i obezbeđivanja prihoda mogu biti potpuno ili delimično oslobođene poreskih i drugih obaveza, kao što je zarada od krštenja, venčanja, opela, svećenja vodice... Oslobođeni su i od poreza na dohodak građana, jer se njihov prihod ne evidentira, iako samo od verskih usluga većina sveštenika godišnje može inkasirati i više od 15.000 evra. Poreza na dodatu vrednost oslobođen je takođe promet sveća i svećnjaka, ikona i ikonica, krstova i krstića, tamjana i kandila, kalendara, brošura i svega sličnog što se pri crkvi prodaje. A oslobođenje od poreza na dobra koja im se isporučuju u Republici ili koja uvoze, kao i za usluge koje vernicima pružaju, daje neslućene poslovne mogućnosti - objašnjava Đenović.

- Patrijarhu Pavlu je dok god su ga noge služile bio dobar i javni prevoz, ali se na njega nisu ugledala braća po Hristu, već su episkopi drumovima jezdili u audijima i skupocenim džipovima, uz obrazloženje da im za obilazak eparhije trebaju jaka i izdržljiva kola, mada se nijedan ne otima da sedne u skromniju limuzinu, na primer rusku ladu ili terensku ladu nivu, iako sadašnji patrijarh Irinej govori kako se srpski mali čamac vezuje za veliki ruski brod - primećuje ovaj verski analitičar.

Pre 16 godina, nakon petooktobarskih promena 2000, srpski arhijereji na službi u Srbiji znatno su profitirali, smatra Đenović.

Poreske olakšice

- Zarada koju u Srbiji ostvaruju manastiri od poljoprivrede, proizvodnje sveća i ikona, takođe su stalni izvori prihoda u eparhijama. Tome treba dodati i prihode iz imovine, zadužbina, legata i fondova, nasleđivanja, poklona i priloga, te drugih pravnih poslova i delatnosti, koji su definisani kao neprofitni. A takav prihod ne podleže oporezivanju. Ni na imovinu Crkva ne plaća porez kao ostali svet, ali zato od drugih naplaćuje autorska prava na korišćenje likova i dela svetaca, a ni na tu vrstu zarade ne plaća porez - ističe Draško Đenović.

- Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, radi unapređivanja verskih sloboda, država plaća zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje sveštenika, s tim da se sredstva raspodeljuju ravnopravno i srazmerno broju vernika pojedinih denominacija, prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji. Pošto se oko 85 odsto građana Srbije izjašnjava kao pravoslavno, SPC od države dobija najviše narodnih para iz budžeta, a da pritom ni SPC ni bilo koja tradicionalna verska zajednica nisu u sistemu fiskalizacije, poslovanje im je, s blagoslovom države, mahom u domenu sive ekonomije - zaključuje Đenović.
 

POVEZANE VESTI

Nedelja 15.05.2016. 14:14
Za mene popurdina, ili ti neki viši sveštenik, ne predstavlja ništa više od običnog radnika u fabrici, radnika više cenim od ovih lopoovčina.
Ponedeljak 16.05.2016. 16:19
"....... Drugi, pak, videći "auto-salon" Hristovih pastira, mogli bi zaključiti da Isus nije jahao na magarcu, kao što kaže Jevanđelje, već jezdio u džipu, audiju, mercedesu il' maseratiju. A onaj ko je bio u prilici da pohodi i neke vladičanske dvore ne bi se bez razloga zapitao da li je to prorok Jovan krstio Isusa u đakuziju umesto u reci Jordan, te da li je sin Božji rođen u pećini il' u palati. Ovim rečima verski analitičar Draško Đenović opisuje ma-terijalnu raskoš u vrhu SPC......."
Ponedeljak 16.05.2016. 16:46
2003. крајем јануара када је мојој мајци обиљежавана годишњица, потрефило се и да мој комшија истог дана у цркву наручи литургију и лично му је дошао Амфилохије!!! Гледали смо да парастос не буде у исто вријеме да не би једни друге ометали....Када је комшијина страна обавила своје били смо свједоци каквим се раскошним џипом Амфилохије вози.....?! Мало је рећи да сам тада била згрожена и запањена али то ми је тада отворило очи ....тако да ме ове данашње чињенице уопште не изненађују..........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online