Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Četvrtak 28.04.2016.
09:26
Vestionline A

Ameri zadovoljni: Srbija odbacila Rusiju, okrenula se Zapadu

Ubedljiva pobeda Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke na izborima u nedelju bila je očekivana, smatraju američki analitičari. Oni ocenjuju da to pokazuje jasnu posvećenost građana Srbije proevropskom putu.

Tanjug
Da li će Zapad sada pojačati pritiske po pitanju sankcija Rusiji?

- Najvažniji zaključak posle pobede premijera Vučića je to što je srpski narod nastavio da pokazuje odlučnost da ide ka Evropskoj uniji - rekao je Edvard Džozef, analitičar iz Instituta za aktuelna svetska pitanja.

On je za Glas Amerike kazao da je to još bitnije kada je alternativa lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je dobio oslobadajucju presudu Haškog tribunala.

Prema Džozefu, veoma je značajno da su građani Srbije "odbacili put ka Rusiji i jasno podržali nastavak puta ka EU".

Analitičar i saradnik Univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server, kaže da je očekivao da Vučić pobedi i to ubedljivo. On, međutim, ocenjuje da je važnije obratiti pažnju na druge koji su dobili glasove na izborima, i da kada se to uzme u obzir, istinska demokratija u Srbiji još nije prisutna.

- Ne vidim održivu opoziciju koja može da bude na vlasti. Za mene je demokratija kada imate stvarnu mogućnost promene vlasti, a ja tu mogućnost u Srbiji danas ne vidim - rekao je on.

Server smatra da Šešelj neće doći na vlast, niti će to učiniti podeljene liberalne demokrate.

- Nije Vučić kriv za to, to je posledica njegovog uspeha. Ja nisam protiv Vučića, ali tako funkcioniše demokratija - rekao je Server američkom radiju.

Prema njegovom mišljenju, premijer Vučić sada treba da iskoristi izbornu pobedu da preduzme konkretne korake kojima bi pokazao opredeljenost za Zapad, a da je prva medu njima možda "uvodenje sankcija Rusiji zbog Ukrajine."

POVEZANE VESTI

Četvrtak 28.04.2016. 09:56
Kaubojci vršljaju u najveće na ovim prostorima i čuda prave, a Rusi samo ćute, posmatraju i ne mešaju se. E pa zbog toga se i dešavaju ovakva sr*anja, ako su nas kaubojci zajahali ne smeju Rusi da ćute i da se prave mrtvi. Morali su do sad aktivnije da se angažuju i pokrenu snažnu prorusku odnosno antiameričku kampanju i da ulete sa parama i medijima. Ovako mrka kapa, ne možemo mi sami da se iskobeljamo iz amerikanskih kandži.
Četvrtak 28.04.2016. 09:59
Što je babi (Amerima) milo - to joj se i snilo !
Četvrtak 28.04.2016. 12:44
Ko koga ovde zapravo,nije mi jasno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online