Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 14.04.2016.
17:35
Tanjug, Vestionline A

Evo kako se Jeremić predstavio u UN

Vuk Jeremić je, predstavljajući u UN program rada te svetske organizacije u narednom mandatu, istakao da obezbeđivanje mira, stabilnosti i kontinuiranog ljudskog napretka u sadašnjim uslovima zahteva nove globalne strategije i rešenja, kao i intenzivniju međunarodnu saradnju.

- Ovo je odlučujući momenat za našu generaciju, za svet koji je usred duboke transformacije koja je bez presedana po obimu i tempu - rekao je Jeremić na početku predstavljanja. 

I dok, kako je rekao, svet postaje sve više međuzavisan, multipolaran i globalizovan, on je sve više opterećen geopolitičkim trvenjem, ubrzanom ekološkom degradacijom i erozijom poverenja u međunarodni sistem. 

Jeremić je ukazao i na sve glasnije kritike da je sistem UN nezadovoljavajući i da sadrži previše pokretnih delova, kao i da će status kvo pristup učiniti ovu Organizaciju nepodobnom za ciljeve 21. veka. 

Ističući da su UN stecište velikih i trajnih ideja, a njegovi zaposleni izuzetno posvećeni, postoji rizik, kazao je, da mnoga dostignuća UN izazovu utisak stagnacije.

- Da bi se to sprečilo, potrebno je zajedništvo u naporima da se UN podmlade - rekao je Jeremić i dodao da je važan zadatak sledećeg generalnog sekretara da predstav realističan set mera. 

Vuk ima 53 obećanja

On je rekao da je ponosan što može da iznese detaljnu platformu politike koja sadrži 53 specifičnih i konkretnih obećanja koje je spreman da primeni od prvog dana. 

- Kao generalni sekretar nastojao bih da u centar napora UN stavim održivi razvoj i kontrolu nad klimatskim promenama, i da čitav sistem usmerim na rad na ovim kritičnim pitanjima - rekao je Jeremić koji veruje da UN mogu da reše nastajuće izazove, ali samo ako se reformiše način na koji UN vode preventivnu diplomatiju i mirovne operacije. 

Tri Jeremićeva uverenja

Jeremić je rekao da bi mu bila čast da ponovo bude angažovan u Ujedinjenim nacijama iz najmanje tri sveobuhvatna uverenja: prvo, da osiguravanje snažnijeg multilateralizma predstavlja najjaču bezbednosnu mrežu protiv globalnih rizika sa kojima se suočavamo danas; drugo, da revitalizovane UN treba da budu centralni deo globalnog upravljanja; i treće, da postojeći resursi UN moraju da se koriste efikasnije tako da Organizacija može da isporuči rezultate koje zahtevaju njene članice i međunarodna zajednica. 

Jeremić, bivši šef diplomatije Srbije i predsedavajući Generalnom skupštinom UN u jednogodišnjem mandatu, rekao je da je u svojoj mladosti bio svedok posledica neuspeha diplomatije, odsustva vladavine prava i poplave siromaštva te da se borio za demokratiju, ljudska prava i pomirenje. 

Verujem u vrednosti UN

Podsetio je da je kao predsedavajući Generalne skupštine UN naporno radio na premošćavanju podela između razvijenih zemalja i onih u razvoju tako da je formalizovana saradnja UN i G20. 

- Svih tih godina, imao sam nepokolebljivu veru u vrednosti UN: vrednosti koje nas spajaju pod jedan krov sa obećanjem da "niko ne bude ostavljen iza" - bez obzira na pol, rasu, veru, boju ili nacionalnost - kazao je Jeremić. 

Koji kandidati su još u igri?

Neformalni dijalog je nova praksa Generalne Skupštine UN, u cilju unapređenja transparentnosti procesa izbora generalnog sekretara, tokom kojeg će kandidati imati priliku da predstave svoj program - viziju buduće reforme sistema UN, kako bi se odgovorilo izazovima 21. veka. 

Prvi su se predstavli šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša bugarska ministarska spoljnih poslova Irina Bokova i nekadašnji portugalski premijer Antonio Gutereš. Hrvatska kandidatkinja Vesna Pusić i slovenački kandidat Danilo Tirk predstavili su se u sredu. 

Ovo bi mu bio drugi put u UN

Jeremić je bio šef diplomatije Srbije, a za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izabran je 8. juna 2012. godine.  Na toj funkciji bio je od 18. septembra 2012. do 17. septembra 2013. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.04.2016. 17:56
Ma jeremic jeste predstavio sebe - ali nije i Srbiju onakvu kakva jeste.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online