Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
308
Nedelja 27.03.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti A

"Milosrdni anđeo" bumerang Evropi

Zaglušujućim zvukom sirena, hukom aviona i eksplozijama u večeri 24. marta 1999. označen je početak NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije koje je trajalo punih 78 dana. Bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, 19 zemalja Alijanse je krenulo udarima iz vazduha na vojne kasarne i protivvazdušnu odbranu tadašnje države koju su činile Srbija i Crna Gora, a potom i na civilne objekte.

Avioni su poleteli iz italijanske baze Avijano, pod plaštom akcije poznate kao "Milosrdni anđeo" koji je odneo na hiljade života među kojima i 79 dečjih. Taj napad na suverenu zemlju, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović okarakterisao je kao presedan u novijoj svetskoj istoriji, prekretnicu u dotadašnjem poštovanju međunarodnog prava, ali i kao tačku od koje su krenule promene globalnih odnosa s posledicom sadašnjeg haosa u Evropskoj uniji.

Uranijum pokosio stanovništvo

- Od 2001. do 2010. je 330.000 ljudi u Srbiji obolelo, 180.000 umrlo od raznih oblika malignih oboljenja, a na to su u značajnom procentu uticali osiromašeni uranijum i plutonijum. Broj novoobolelih 2013. je 34.000, a 21.000 osoba je umrlo - kazao je Čikarić.

- Odajemo dužnu poštu za više od 3.000 žrtava, od kojih je 1.008 vojnika i policajaca i 2.500 civila. Ranjeno je više od 12.000 ljudi, a u godinama posle bombardovanja suočili smo se sa strahovitim posledicama po zdravlje, jer je od ubojitih sredstava, dramatično rastao broj obolelih od raka - kaže Jovanović, navodeći da je materijalna šteta procenjena na više od 100 milijardi dolara.

Agresija NATO na SRJ je, kako ističe, pogazila Povelju UN i principe međunarodnih odnosa, a intervencionizam započet u SRJ proizveo je haos u mnogim državama, ogroman broj mrtvih i izbeglih.

- Svuda gde je taj vojni savez intervenisao društva su razrušena, a zemlje uništene i od njih ostalo samo ime, poput Libije, Iraka, Sirije... Današnja dešavanja i vanredno stanje izazvano velikom migrantskom krizom u EU, upravo je posledica NATO dejstava u SRJ - ocenio je Jovanović.

Podvala Račak

Povod za bombardovanje SRJ nađen je u akciji srpske policije u Račku, jednom od najvećih uporišta takozvane Oslobodilačke vojske Kosova 15. januara 1999. Tu akciju je tadašnji šef Verifikacione komisije OEBS na Kosmetu, američki general Vilijem Voker, predstavio javnosti kao "masakr nad albanskim civilima", da bi mnogo godina kasnije forenzičarka Helena Ranta priznala da je izveštaj o zločinu pisala pod pritiskom Vokera i finskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tokom napada na Srbiju, nije bilo grada koji je izbegao NATO bombe, a najviše su stradali Aleksinac, Surdulica, Kuršumlija. "Milosrdni anđeo" ugasio je život trogodišnje Milice Rakić u Batajnici, devetomesečne Bojane Tošović i njenog tate Božine u Merdarama, a u Novom Pazaru su poginuli dvogodišnji Marko Simić i njegov otac Vladan. U Nišu na pijaci u sedmom mesecu trudnoće, ubijena je Ljiljana Spasić, apsolvent medicine, u Vladičinom Hanu gimnazijski maturanti Milan i Gordana, na Varvarinskom mostu 15-godišnja Sanja Milenković , a u Aleksincu je pod ruševinama ostala čitava porodica Milić, otac Dragomir, majka Dragica i ćerka Snežana...

Stradanje nastavlje i posle bombardovanja

Da je stanovništvo u velikom broju stradalo i posle 1999. neprestano ukazuje predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić koji je povodom 17-godišnjice bombardovanja istakao da je 1999. počinjen "genocid sui generis", jer je broj stradalih od osiromašenog uranijuma i plutonijuma višestruko veći od žrtava Srebrenice.

- Na Srbiju je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma 238 za čiji raspad treba 4,5 milijarde godina i dosta osiromašenog plutonijuma 239, čije je vreme poluraspada 24.000 godina, pa tek očekujemo ekspanziju tumora - rekao je Čikarić i pozvao državu da stane iza tvrdnji o genocidnim radnjama i zatraži odštetu.

Napadi NATO završeni su 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 SB UN. Dan ranije predstavnici VJ i NATO u Kumanovu su potpisali Vojnotehnički sporazum o povlačenju vojske i ulasku Kfora. Te multinacionalne snage, u čijem sastavu je bilo 37.200 vojnika, iz 36 država, trebalo je da obezbede mir na Kosmetu, ali realnost govori drugačije. Od početka njihovog mandata proterano je blizu 300.000 Srba, a albanski incidenti su i danas svakodnevica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2016. 00:48
милошевић херои = беретка = сплитски кобри = анте пушачин = адвокат диабола = устаћа. он вас минусира и бриса а себе и хрвати плуса. слободан милошевић је наивећи издаица у историју на срби и отац на ДАЧИЋА ВУЧИЋА и ВУЛИНА. отац на НДХ независно косово и муслиманску џиха босну.
Nedelja 27.03.2016. 00:44
NATO izvrsio agresiju,a Srbi godinu dana kasnije oprostili agresiju i po drugi put ubili Vojnike i policajce,koji su branili njih i drzavu od agresora,noseci NATO-zastave sirom Jugoslavije. A prekjuce ko bajagi odaju postu zrtvama.
Nedelja 27.03.2016. 04:01
Redakcija po nalogu Vucica brise komentare. Vi niste bolji nego onaj blesavi narod,koji je 5.oktobra opravdao agresiju na SRJ,noseci NATO-zastave sirom YU. Redakcijo,stidi te se,sto se pokolebili srpskim vlastodrscima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online