Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 24.03.2016.
09:56
Vestionline A

"SAD i NATO sprečili poraz terorizma na Kosmetu"

Amerika i NATO sprečili su da legitimna borba Savezne Republike Jugoslavije protiv terorizma na Kosmetu završi porazom terorizma, nisu se izvinili za bombardovanje i nastavili su negativnu politiku prema Srbiji, ističe bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović.

commons.wikimedia.org
Amerikanci ih amnestirali: Teroristi OVK

- Oni su uzeli u zaštitu terorističku Oslobodilačku vojsku Kosova, iako su je samo par meseci pre toga i sami proglasili terorističkom organizacijom. Uzeli su je u zaštitu jer su imali dalekosežni plan stvaranja situacije u kojoj će moći da nekažnjeno bombarduju i nameću svoje uslove - navodi Jovanović u intervjuu Srni. 

Delovanje OVK je bilo terorističko, s ciljem teritorijalnog izdvajanja jednog dela teritorije SRJ zbog čega je ta država imala zakonito i legitimno pravo da se suprotstavi sredstvima koja su na raspolaganju svakoj suverenoj i nezavisnoj državi. 

Mirovna konferencija u Rambujeu u februaru 1999. godine i druga runda pregovora u Parizu u martu donele su neprihvatljiv izbor.

- Henri Kisindžer, najsposobniji i najpoznatiji američki ministar spoljnih poslova posle Drugog svetskog rata, tada je, parafrazirajući tadašnjeg američkog državnog sekretara Medlin Olbrajt, izjavio da je Amerika u Rambujeu postavila lestvicu tako visoko da Milošević ne bi mogao da je preskoči. Kisindžer je naveo da to što je Amerika tražila od Jugoslavije ne bi mogla da prihvati nijedna suverena zemlja koja drži do sebe - podseća Jovanović. 

SRJ kažnjena za primer drugima

M. Karović
Vladislav Jovanović

On naglašava da agresija na SRJ nije učinjena zbog humanitarnih razloga, što se navelo kao spoljni izgovor, nego da bi se teritorija južne pokrajine silom odvojila od Jugoslavije, odnosno Srbije. 

- Da to nije bilo u pitanju, ne bi Stroub Talbot, koji je bio zamenik Olbrajtove, posle agresije izjavio da nije humanitarni razlog bio glavni za oružanu agresiju, već kažnjavanje Jugoslavije zbog njenog suprotstavljanja novom svetskom poretku - napominje Jovanović. 

Kako je istakao, Jugoslavija je morala biti kažnjena za primer drugima, a zatim su se ređali i drugi primeri te vrste: Irak, Libija, Jemen... 

On je ukazao da je NATO agresijom na SR Jugoslaviju od prvobitne odbrambene organizacije prerastao u svetskog policajca koji treba da štiti interese SAD.

Priznanje Kosova amnestija za bombardovanje

 
On upozorava da bi Srbija, ukoliko bi bila naterana da u fazi približavanja EU u jednom momentu prizna Kosovo, u tom trenutku "amnestirala NATO i za agresiju i za sva ona druga nepočinstva koja su činili i čine". 

- Oni bi postali anđeli, a mi bismo postali đavoli u sopstvenim očima. To je ono što oni žele - da se oslobode svog problema, a da nama natovare i poniženje i problem koji je u stvari njihov - zaključuje Jovanović. 

Ulogu glavnog NATO neprijatelja preuzeli Srbi

 
Jovanović je objasnio da je NATO izgubio glavnog neprijatelja - Rusiju, pa su tu ulogu preuzeli Srbi i srpska država "i zbog toga je učinjeno sve da se jugoslovenska kriza naduva do nemogućih dimenzija kako bi razlog za postojanje NATO-a mogao da bude ubedljiviji". 

SAD su imale i ciljeve koji su nadilazili ciljeve NATO-a, navodi Jovanović i ukazuje da je Amerika "bukvalno prinela SRJ kao žrtvu, da bi olakšala sopstveni položaj i oprala svoj prljavi obraz u islamskom svetu na Bliskom istoku i srednjoj Aziji". 

On podseća da su vodeće zemlje NATO odmah priznale samoproglašeno Kosovo i da su vršile, i još vrše širom sveta, pritisak da to učine i druge zemlje. 

- Ni to ih nije zadovoljilo, nego su se dosetili da se tog problema - povrede međunarodnog prava izdvajanjem pokrajine jedne članice UN i njeno proglašavanje za navodnu nezavisnu državu, reše uz pomoć same Srbije - ucenjujući je zbog njene želje da što pre uđe u EU - precizira Jovanović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2016. 10:35
NATO operacija"Gladio"po celom svetu se primenjuje jos od 70 godina!Koga iteresuje neka pogleda u net-u!
Četvrtak 24.03.2016. 10:38
Operacija Gladio priča je o špijunaži, zaveri i političkom nasilju, koje su na tlu Italije, sprovodile tajne Nato armije. Gladio je jedan od najtajnijih programa koji je ikada postojao, odnosno tajna teroristička mreža, koja predstavlja tipičan obrazac delovanja Nato alijanse u Evropi. Jednom rečju, operacija Gladio prethodnica je američke strategije mrežnog rata za 21. vek.
Četvrtak 24.03.2016. 10:38
Prema dosada dostupnim podacima, tajne Nato armije su u okviru ove operacije likvidirale na stotine nedužnih Evropljana, radi realizacije “strategije napetosti” američkih specijalističkih službi. Cilj tajnih operacija, bio je zastrašivanje i kontola političkih klasa, pre svega u Italiji i Belgiji, a radi očuvanja američke dominacije na evropskom kontinentu. Prema izveštaju italijanske Parlamentarne komisije iz 2000-te godine, američke tajne službe, koristile su navedenu strategiju radi sprečavanja dolaska na vlast Socijalističke partije. Organizacija Crvene brigade, korišćena je radi kontrole političkih procesa u Italiji, čija je politička klasa, iskazivala prosocijalističke težnje. Suštinski, iza akcija ove terorističke organizacije, stajala je američka obaveštajna služba CIA, koja je istovremeno finansirala i podržavala i desničarske strukture u italijanskoj armiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online