Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.03.2016.
22:10
Vestionline A

Lazanski: Izraz Putinove dobre volje

Najava o povlačenju ruskog vojnog kontingenta iz Sirije je diplomatski potez ruskog predsednika Vladimira Putina u cilju konsolidacije i napretka mirovnog procesa u Siriji, smatra vojni analitičar Miroslav Lazanski.

A. Čukić
Lazanski: Diplomatski potez Rusije

On je za "Sputnjik" rekao da još uvek nije poznato koji je to deo vojske koji će se povući iz Sirije, pogotovu ako se uzme u obzir da je Moskva saopštila da će avio-baza Hejmim i pomorsko uporište Tartus ostati tamo gde jesu.

- Kada se sagleda situacija sa terena, ruska avijacija ne leti već 10 dana, što je u skladu sa dogovorom koji je potpisan u Ženevi, tako da je ovo fin diplomatski potez koji nudi opciju novih dogovora između Moskve i Vašngtona - istakao je Lazanski.

On takođe nije isključio mogućnost da su Rusija i SAD već postigle neki tajni dogovor, što je moglo da utiče da ruski predsednik naredi povlačenje ruske vojske iz Sirije.

Upozorenje Turskoj

Reuters
Predsednik Sirije i predsednik Rusije

Govoreći o uticaju na druge zemlje, Lazanski je istakao da ovaj potez Moskve šalje signal Turskoj da će ostati usamljena i izbačena iz igre ukoliko nastavi da vrši vojne akcije na sirijskoj teritoriji.

- Što se tiče Islamske države, ta teroristička organizacija nije vojno poražena i ostaje u igri. Sad je pitanje kako će oni nastaviti da se ponašaju. Sa druge strane, ovo može biti signal sirijskoj umerenoj opoziciji, koju takođe sponzoriše Zapad, da čvršće krene protiv Bašara el Asada. Ali je takođe poruka i samom sirijskom predsedniku da njegova vojska na kopnu mora mnogo odlučnije da deluje, da pobeda ne dolazi samo iz vazduha uz pomoć ruske avijacije - rekao je on.

Lazanski je dodao da sirijska vojska mora da odradi ključni elemenat rata, a to je zauzimanje Alepa i izbijanje na sirijsko-tursku granicu.

On je naveo da u slučaju da Islamska država iskoristi ovu situaciju i krene u ofanzivu, ruska avijacija zadržava pravo odgovora, budući da baze ostaju tamo gde su.

- I S-400 i lovci Su-35 i lovci-bombarderi Su-34, ali i ratni brodovi ispred sirijske obale - sve to ostaje. Iskreno, ovo je više jedan diplomatski potez dobre volje predsednika Putina i Rusije, nego što će imati neku bitnu odrednicu na samom terenu kada je vojni faktor u pitanju - zaključio je Lazanski.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2016. 23:41
"Smatra"?? A sta to on moze da "smatra" kad je ovo vec proverena izjava Rusije i poznata informacija sirom sveta??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online