Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.03.2016.
14:11
Vestionline A

Odata pošta Zoranu Đinđiću: "Srbiju vode oni koji su najavljivali njegovo ubistvo"

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani od jutros povodom 13 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića odaju poštu, polaganjem venaca i paljenjem sveća na njegovom grobu.

Tanjug
Supruga Ružica sa sinom i članovima Demokratske stranke

Cveće na grob položila je Ružica Đinđić, supruga ubijenog premijera, sa sinom Lukom.

Poštu Đinđiću dodao je i lider Demokratske stranke Bojan Pajtić, kao i funcioneri DS-a Nataša Vučković, Balša Božović, Dragan Šutanovac, Dušan Petrović, Slobodan Milosavljević, Aleksandra Jerkov. . .

Nekadašnji potpredsednik DS i lider "Levice Srbije" Borislav Stefanović takođe je odao poštu ubijenom premijeru.

Posle polaganja venaca lider DS-a Bojan Pajtić rekao je novinarima da Srbiju danas vode oni koji su najavljivali ubistvo Zorana Đinđića, i "koji su u danima tuge odbijali da spuste stranačku zastavu na pola koplja, bojkotovali komemoraciju u skupštini i oni koji su skidali table s njegovim imenom".

Tanjug
Ružica i Luka Đinđić u društvu Bojana Pajtića

Pajtić je rekao i da je poslednjih dana na sceni "proces restauracije istorije, gde se Đinđić ponovo proglašava kriminalcem, a Slobodan Milošević herojem".

- Mi svoj odnos prema Zoranu moramo i hoćeno da pokažemo delom i rezultatima - rekao je lider DS.

To što nekadašnji saradnici Zorana Đinđića nisu zajedno danas došli na njegov grob, Pajtić je novinarima objasnio kao "tehničku stvar" i dodao da nisu mogli da usaglase termine, ali da su "i mentalno i duhovno u jednoj koloni".

Tanjug
Boris Tadić i Čedomir Jovanović ispred zgrade Vlade Srbije

Šetnja za Zorana

Liberalno demokratska partija i Socijaldemokratska stranka  su "šetnjom za Zorana", polaganjem cveća i paljenjem sveća u dvorištu Vlade Srbije odali poštu ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Na čelu kolone, koja se od Simine ulice kretala do Vlade Srbije, bili su lideri LDP-a i SDS-a, Čedomir Jovanović i Boris Tadić, kao i Nataša Mićić, Nenad Milić...

Bez optuživanja

On je dodao da mu je žao što danas sa njima nisu svi koji su devedesetih bili zajedno jer je siguran da bi i Đinđić to želeo, ali da će biti prilike za to naredne godine. Upitan zašto nisu svi zajedno odali poštu Đinđiću, Tadić je rekao da ne želi da ulazi u takvu debatu i da danas neće nikog da optužuje.

Jovanović je novinarima rekao da je 12. mart za celu zemlju dan u kojem razmišljamo o onome što smo izgubili, ali i da 12. mart i Zoranova žrtva simbolizuju za šta moramo da se borimo dok stojimo na nogama.

- Ne znam da li 12. marta više žalimo Zorana ili u njemu tražimo motivaciju za ono što on nije uspeo da uradi, a mi posle 13. godina još pokušavamo - rekao je Jovanović.

On je istakao da je Srbija danas podeljena zemlja, umorna od lutanja, koja gotovo da više nema snage za taj "korak od kojeg ne sme da odustane".

Jovanović je dodao da je jedna od Đinđićevih osobina bila da se beskompromisno bori za svoje ideale i vrednosti, i istakao da veruje da ih svi delimo i danas.

- Želimo da Srbija bude srećna zemlja, a ona neće biti srećna ukoliko bude bežala od problema kojima je Đinđić išao u susret. Ona sreću i mir neće pronaći dok se ne stavi tačka na 12. mart - rekao je Jovanović.

Tanjug
Tradicionalna šetnja za Zorana

Kako je rekao, Đinđićeve ubice su u zatvoru, ali "smo još pritisnuti pitanjem od kojeg ne smemo da odustanemo - šta je pozadina zločina i koje su snage i interesi otvorili mogućnost da Đinđića izgubimo u atentatu".

Lider SDS-a Boris Tadić rekao je da treba učiniti napor da se ovaj dan ne pretvori u komemoraciju već u podršku životu jer je i Đinđićeva ideja i filozofija bila borba za život.

- Zoranova ideja bila je ideja života, on je imao energije, hrabrosti i proizvodnju ideja. Njegova borba je bila borba za život i ako od nje odustanemo, nema budućnosti za ovu zemlju - rekao je Tadić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.03.2016. 12:53
Благи Боже!Смррад црркотине данас прекри земљу Србију.Прочисти боже ову јадну Србију од овог смррада и свих невоља које с њим дођоше.Окај боже земљу Србију јер је преварише и у мркли мрак бацише.Окај Боже земљу Србију!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online