Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
263
Petak 11.03.2016.
14:26
Politika A

"Sloba je bio sve, samo ne običan čovek"

Režiser Emir Kusturica ocenio je da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio sve samo ne običan čovek i da "najveća potvrda neobičnosti njegove pojave jeste njegova istorijska uloga u političkoj trgovini gde su Srbi u BiH dobili Republiku Srpsku".

Reuters
Za razliku od Tita, Miloševiću vreme nije išlo naruku, smatra Kusturica

- Malo kome je bilo jasno, tada, da je u Dejtonu Slobodan Milošević završio prvi čin svoje istorijske misije! Nije to znao ni njegov, tada, ljuti politički protivnik Milorad Dodik - istakao je Kusturica.

Istorija će pokazati istinu

Da li je u to vreme političkom trgovinom Milošević izgubio Krajinu i negde znao da će ga protokol moćnih uvući u rat na Kosovu, dodaje Kusturica, kazaće istorija.

- Koliko grešaka je bilo na njegovom putu, meni je manje važno od istine da su producenti tragedije, za koju je okrivljen on, bili isti oni koji su prethodno napravili revoluciju u Rumuniji, kasnije razvalili Irak, uništili Libiju, Ukrajinu, raščovečili Siriju... - naveo je Kusturica u autorskom tekstu za "Politiku" povodom deset godina od smrti Slobodana Miloševića.

On je ocenio da ono što navodi na fatalnu grešku po sasvim neobičnu sudbinu Slobodana Miloševića jeste pristanak na gubitak Krajine.

- Time je on izgubio živi zid koji je mogao nekoliko godina kasnije da stane između njega i onih koji su ga uhapsili i odveli u Hag - naglasio je Kusturica.

Jednu kolonu zamenila druga

On je ukazao da nigdje nije bilo niti jednog od Srba koji su Miloševića na Gazimestanu slušali kao proroka i naveo da Srbi znaju da budu najbolji čuvari granice Evrope, te da je to znala i Marija Terezija kada ih je postavila da je čuvaju od Turaka!

- Danas ne može da se ne primeti kako je ruta kojom je oko 200.000 Srba iz Krajine bežalo u Beograd od hrvatske vojske i činilo najdužu i najveću kolonu žrtava etničkog čišćenja rata devedesetih jedan od puteva kojima izbeglice iz Turske nadiru u Evropu - istakao je Kusturica.

Proslavljeni režiser je ocenio da ni Milošević, a ni "niko od nas nije mogao ni sanjati da će jednu zameniti druga kolona, kao što nije znao da će se neposlušnost Zapadu prelomiti preko njegovih leđa".

Reuters/Đ.K.
Milošević imao hrabrosti da se suprotstavi svetu: Emir Kusturica

Kraj jednog sna

Kusturica je ocenio da je hapšenje Slobodana Miloševića u svetskim razmerama označilo kraj sna o suverenoj državi.

Čiji si ti čovek?

Najmanje običan, od svih, koje sam upoznao, bio je Slobodan Milošević. Kvalifikovano o tome pišem pošto me je čak i rođena majka zbog Slobe pitala: "Čiji si ti čovek, sine?"

- Istorijske ličnosti potvrdu svoje uloge koja prestaje da bude obična dožive tak kada uđu u tragičnu fazu. Tako je od antičke Grčke. Sve do trijumfalnog svedočenja u Hagu Slobodan Milošević je bio uslovno istorijska ličnost. Iz Haga je, koristeći svoj jezik i govoreći pozitivne istorijske istine, uspeo čak da preobrati neke od okorelih protivnika u Beogradu - naveo je Kusturica.

- Posle dugogodišnjeg odrastanja uz Tita, koji je umeo da dugo govori i ne kaže ništa, ali je uradio mnogo, Slobo je govorio jasno i čisto, samo što nije uradio mnogo, pošto mu stanje u svetu, za razliku od Tita, nije išlo naruku. Mnogo se promenio svijet - naveo je Kusturica.

On je ocenio da je propagandna mašinerija Zapada uspela da ubedi većinu stanovništva bivše Jugoslavije da je upravo on uništio Jugoslaviju.

Bilo je tako, ističe Kusturica, bez obzira na to što smo znali da je Džordž Buš stariji 1992. godine saopštio stav Stejt departmenta da će SAD uspostaviti diplomatske odnose samo sa onim republikama koje izađu iz Jugoslavije.

POVEZANE VESTI

Petak 11.03.2016. 14:59
Sloba je bio najboli predsednik najgluplje narodu na svetu! Uz to je bio predsednik u najgorem vrmenu i za sebe i za zemlju kojom je presenikovao. Nek ti je laka zemlja legendo!
Petak 11.03.2016. 14:57
To što rekoh ne porekoh,al mažalost prorekoh.
Petak 11.03.2016. 17:31
Iskreno pitanje urednicima portala:dali je na ovom portalu zabranjena svako pozitivno mišljenje o Miloševiću.I dali to znači biti usstaša.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online