Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.03.2016.
05:13
J. L. Petković - Vesti A

Srpsku kuću palili pred očima policije

Dok je u Orahovcu boravio zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, zapaljena je kuća Tomislava Baljoševića, Srbina koji je kidnapovan i ubijen jula 1998. godine. I dalje nepoznati počinioci podmetnuli su požar pred očima kosovske policije koja je obezbeđivala posetu, a da oni nisu ništa ni čuli ni videli.

A. Čukić
Loša poruka: Golub Kujundžić

Umesto policije, požar su primetile komšije i pozvale vatrogasce. U požaru je izgorela jedna soba i pukom srećom se nije proširila na susednu kuću Goluba Kujundžića, predsednika Privremenog organa opštine koji je ugostio delegaciju iz Prištine. Kujundžić, čija je kuća na meti napadača bila pet puta, kaže za "Vesti" da je podmetanje požara poruka Srbima.

- Ovo jeste politička poruka. Poslednji put su u srpskom delu Orahovca paljene kuće kada je obeležavano 100 godina Albanije, a svaki put je bilo reakcije kada su dolazili predstavnici Srbije. Prvi je put da se reaguje na kosovskog zvaničnika - pojašnjava Kujundžić.

On dodaje da je u trenutku izbijanja požara Stojanović sa građanima Orahovca i Velike Hoče razgovarao u prostorijama 50 metara dalje.

- Građani su uplašeni. Požar nas sve podseća na 150 zapaljenih srpskih kuća 1999. godine, pohrane i uzurpirane stanove, ciljano paljenje objekata koji se nalaze "na granici" između gornjeg - srpskog i donjeg - albanskog dela grada. Smetaju i mrtvi i živi Srbi i srpska imovina - podvlači Kujundžić.

U subotu, kad su izašli na Zadušnice Srbi u Orahovcu zatekli su oskrnavljeno pravoslavno groblje. Po grobovima je bilo razbacano smeće i leševi uginulih pasa. Dan kasnije, u noći između subote i nedelje, meštani Orahovca su bili žrtve organizovane pljačke živine.

- Paljevine se nisu desile u jednom dužem periodu. Ovo izgleda kao pritisak na nas koji smo istrajni u želji da opstanemo u Orahovcu. Pre tri dana opljačkana je i sva živina u porodicama Stanković, Dedić i Stolić. Opljačkano je još nekoliko kuća, što iz iskustva tumačimo kao pritisak da se kuće prodaju jer su tom komšiluku uglavnom prodate - kaže Olivera Radić, profesor srpskog jezika u gimnaziji u Orahovcu.

Sina i oca ubili

U kući Baljoševića niko ne živi od 1999. godine. Vlasnici, tada 61-godišnji Tomislav i njegov sin Saša, supruga Slavka, snaha Snežana i jednogodišnji unuk Ninoslav su prilikom napada Oslobodilačke vojske Kosova na Orahovac 17. jula 1998. godine kidnapovani. Žene i dete su oslobođene iz logora OVK u Mališevu posle 12 dana, a Tomislav i Saša su pronađeni mrtvi u jami. Sahranjeni su na grobu Lešće u Beogradu, gde i živi deo porodice.

Inače, meštani gornjeg dela Orahovca se grčevito bore i protiv promene etničke strukture u svom delu grada. Albanci su sve više zaintersovani da kupe srpske kuće, naročito one oko ključnih tačaka, pored crkve, vrtića i škole, dok su se Srbi bezboj puta obraćali državi Srbiji za pomoć, i putem društvenih mreža apelovali na raseljene komšije da ne prodaju svoje kuće.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online