Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.03.2016.
02:36
Z. Marjanović - Vesti A

Katanac Evrope na balkansku rutu

U dokumentu koji bi trebalo da bude usvojen predviđa se potpuno sprečavanje ilegalnog toka izbeglica preko Balkana.

Nema prolaza: Žica na izbegličkom kampu u Kaleu u Francuskoj

Na današnjem samitu EU očekuje se dramatičan zaokret u dosadašnjoj politici prema izbegličkoj krizi, a jedna od prvih mera biće zatvaranje ilegalnog toka izbeglica balkanskom rutom ka Nemačkoj.

U nacrtu dokumenta, u koji je bečki "Standard" imao uvid, doslovno piše: "Neregularni dotok migranata duž balkanske rute se završava. Ta ruta je od sada zatvorena."

Dok se jedinstvena politika EU ne formuliše i doslovno počne sprovoditi, na Balkanu se odnosi zaoštravaju čak između prijateljskih zemalja.

Grčki list "Vima" tvrdi da je Atina uputila protestne note Makedoniji i Srbiji, u kojima ih upozorava na moguće ugrožavanje bilateralnih odnosa ukoliko te dve zemlje ne promene stav prema izbegličkoj krizi.

Skoplje traži puške i šok bombe

U pismu na 12 strana, koje je poslala nekim članicama EU, Makedonija je navela šta joj je sve potrebno da bi svoju južnu granicu držala pod punom kontrolom.
Skoplje traži građevinske mašine za izgradnju utvrđenja, materijale za izgradnju 300 kilometara zaštitne ograde, kao i materijal za kamp za 400 osoba. Zatražena je i oprema za kontrolu velikog skupa ljudi, naoružanje s gumenom municijom - puške, šok bombe i gumene granate, suzavac, panciri, kacige, šokeri, megafoni. Prema portalu EurActiv, Skoplje je takođe, tražilo pokrivanje mesečnih troškova za ljudstvo, vozila i izlazak vojske na teren.

- Grčka i Srbija imaju dobre i prijateljske odnose i oni će nastaviti da se razvijaju. Naša politika je jasna i otvorena, kako se ponašaju druge zemlje na ruti, posebno zemlje primaoci migranata, tako će se ponašati i Srbija - reagovao je ovim povodom ministar Aleksandar Vulin, predsednik srpske radne grupe za rešavanje mešovitih migracionih tokova.

Zbog zatvaranja granice sa Grčkom u Makedoniji se dnevno pušta samo po nekoliko stotina migranata, pa je u grčkom pograničnom mestu Idomeni juče čekalo više od 13.000 ljudi. Situacija je takva da je severna grčka pokrajina tražila uvođenje vanrednog stanja.

Zvaničnici grčke policije objavili su juče da su makedonske vlasti uvele dodatna ograničenja, pa sada puštaju samo one iz gradova koji su zahvaćeni ratom.

Dokument koji bi trebalo da na današnjem samitu usvoji EU, predviđa da Atina odmah obezbedi 50.000 mesta za potencijalne azilante, dok bi zauzvrat Grčka dobila "svu pomoć" EU. Takođe, migranti koji nemaju nikakve izglede da dobiju azil, biće odmah deportovani u Tursku.

Zaobilaze kampove

U prihvatnom centru u Preševu, na jugu Srbije, nalazi se oko 600 migranata, od kojih je većina vraćena pre nedelju dana sa granice sa Hrvatskom.
Tokom noći u subotu na nedelju, ilegalno je do Preševa stigla je grupa od oko 30 migranata, koji su zaobišli kamp u Miratovcu, javila je Radio-televizija Srbije.

Da je ključna uloga Turske pokazuje i to da će na današnjem samitu jedan deo sastanka biti održan sa turskim premijerom Ahemtom Davutogluom. Od Ankare se očekuje da prihvati migrante kojima zemlje EU nisu odobrile azil.

Što se tiče mera na teritoriji same EU i rešavanja pitanja kolona izbeglica koje će biti blokirane zatvaranjem balkanske rute, Unija se obavezuje da će pružiti Grčkoj svu raspoloživu pomoć, uključujući i znatnu finansijsku, kao i da će uputiti službenike zajedničke granične agencije EU, Fronteksa, na granice Grčke sa Makedonijom i Albanijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online