Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.05.2010.
10:48 >> 16:10h
Vestionline, Mondo, Tanjug A

Ko će meni da brani dolazak u svoju kuću

Euleks od danas neće više dozvoliti neovlašćene posete Kosovu zvaničnika i političara iz centralne Srbije, izjavila je portparol Euleksa Karin Limdal. Ministar za Kosovo i Metohijju Goran Bogdanović kazao je da Euleks tom naredbom prekršio neutralnost na koju ga mandat obavezuje i naglasio da je zatražio da se naredba povuče, dok je državni sekretar tog ministarstva Oliver Ivanović istakao da to tako neće moći.

Bogdanović je u pisanoj izjavi ocenio da je očigledno da se Euleks tim potezom stavio na stranu Prištine, "preuzevši ulogu advokata secesionista, kršeći Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Prema Bogdanovićevim rečima, strpljenje i pokazana konstruktivnost Srbije imaju svoje granice.

Euleks prekoračio ovlašćenja: Goran Bogdanović


"Ovakav stav Euleksa, kao i nedavna izjava predstavnika Evropske unije za sever Kosova Mikele Đifonija da je pitanje statusa Kosmeta za EU završena stvar, neminovno stavljaju našu dalju saradnju pod znak pitanja", izjavio je Bogdanović.

Prema njegovom mišljenju, takvu odluku je Euleks tempirao pred održavanje izbora u Mitrovici "i na taj način pridružio se provokacijama Prištine".


"Bez obzira na sve provokacije, izbori u Mitrovici, zakazani za 30. maj, održaće se i potvrdiće ozbiljnost države Srbije, ojačati njene institucije i prisusutvo u pokrajini, posebno u njenom severnom delu, ma koliko se to nekom ne dopadalo i smetalo", poručio je Bogdanović.


Napominjući da je jutros bez ikakvih problema iz Beograda doputovao na sever Kosmeta, Bogdanović je upitao kako će njemu, koji je rođen i živi u južnoj pokrajini, ili bilo kom srpskom političaru sa Kosova, neko da zabrani da dođe u svoju kuću.

"Imajući u vidu nenajavljene posete srpskih zvaničnika Kosovu, u tesnoj saradnji sa Briselom i EU, Euleks je izdao naredbu da policija Kosova kontroliše delegacije iz Srbije da li su ovlašćeno na Kosmetu ili ne. Ukoliko nemaju ovlašćenje, delegaciji se ne sme dozvoliti da nastavi put", rekla je Limdal prištinskom listu "Koha ditore".

Stop srpskim političarima: Euleks zabranio nezvanične posete Kosmetu


Portparol Euleksa je kazala da će, ukoliko delegacija nije ovlašćeno na Kosovu i Metohiji, kosovska policija morati da onemogući posetu članovima te delegacije.
Misija je podelila priručnike policiji Kosova, uključujući i policijskoj stanicu na severu Kosovske Mitrovice.


U priručnicima se precizno navodi da je nadležnost policije da proveri svako vozilo nekog zvaničnika iz Srbije i da proveri da li ima ovlašćenje za posetu ili ne.
"Koha ditore" navodi da je uoči lokalnih izbora na severu Mitrovice, juče u tom delu grada boravio "rekordan broj srpskih zvaničnika bez dozvole", koji su obećavali da će "Kosovo i Metohija ostati neotuđivi deo Srbije".

Oliver Ivanović

Ivanović je, komentarišući odluku Euleksa,  objasnio da misija EU nema mandat da propisuje takve zabrane.

"Oni treba da se bore protiv terorizma, organizovanog kriminala i da u tom smislu budu mnogo aktivniji, jer i terorizma i kriminala ima na Kosmetu", rekao je Ivanović.

On je dodao da su Srbi povratnici u selo Žač u dva navrata napadnuti vatrenim oružjem što je "akt terorizma", ali se Euleks "nije mnogo angažovao" oko tog slučaja.

"Srpski zvaničnici mogu da dolaze na Kosovo i Metohiju, i čak ni u kosovskim zakonima nema nijedan član koji to zabranjuje", rekao je on.

Ivanović je objasnio da funkcioneri Srbije poštuju proceduru i najavljuju posete Kosovu, ali ne zbog dozvole, već zbog pratnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online