Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.02.2016.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Vožd Toma i Vučić veliki

Neumesno je danas, dva veka kasnije, pozivati se na vožda Karađorđa i knjaza Miloša Obrenovića, komentariše poznati srpski etnolog Dragomir Antonić za "Vesti" govor premijera Aleksandra Vučića održan na Sretenje u Kragujevcu.

Tanjug
Bračni par Nikolić i Aleksandar Vučić

- Ako je Karađorđe bio sloboda, Miloš Obrenović je bio država, na Karađorđu smo naučili šta je etika, na Milošu šta je politika - rekao je, pored ostalog Vučić ističući da ne treba dvojicu velikana Prvog i Drugog srpskog ustanka svoditi na crno i belo.

- Zašto niko da se seti Nikole Milićevića Lunjevice, našeg velikog domaćina koji se obogatio zaradivši na hrani 80.000 zlatnika u ratu Austrougarske sa Napoleonom, a kada ga je narod izglasao, rekao je: "Miloš je mudriji i daću mu blago da od Srbije napravi državu" - ukazuje Antonić.

Vožda i knjaza prizivao je uoči izbora 2012. godine i Tomislav Nikolić, tada lider Srpske napredne stranke.

Dok Vučić sada kaže da su Srbi imali veru kada su donosili dve najvažnije odluke u istoriji - 1804. godine da budu slobodni i 1835. da tu slobodu ozakone, Nikolić je narodu obećao da će zemlju voditi poput Karađorđa i Miloša.

- Kao Karađorđe želim da pohapsim sve kriminalce u Srbiji, a kao Obrenović da budem otvoren prema svima kako bih vama omogućio bolji život - rekao je Nikolić, tada predsednički kandidat.

Čim je postao šef države poručio je i da će u spoljnjoj politici biti Miloš, a u unutrašnjoj vožd Karađorđe.

Gde ja stadoh, ti produži

Prethodnik Tomislava Nikolića, Boris Tadić nije srpske velikane koristio u kampanji, ali je podržao inicijativu da beogradski Pionirski park bude preimenovan u Park kneza Pavla. Regent je tokom njegovog predsednikovanja i rehabilitovan. U vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica Karađorđev spomenik otkriven je u voždovom rodnom selu Viševac. Povodom 190. godišnjice Drugog srpskog ustanka 2005. Koštunica je citirao reči kneza Miloša: do sada smo bili bezuslovni podanici samovlastija turskog i robovi, a sad postajemo samobitnim narodom.

Dok takva poređenja sa 19. vekom, Antonić smatra neumesnim jer je mnogo vode proteklo, član Krunskog saveta Dragomir Acović ne vidi ništa loše u stalnom pozivanju na istorijske srpske vođe, ali kako navodi, ono obavezuje i na određeno ponašanje i odgovore.

Autokrata

Premijer reče i da je Miloš Obrenović bio autokrata, ali i da je to nešto u čemu su Srbi uvek dodatno preterivali.
- Pričalo se o strašnom Milošu, čak je i on voleo da se o njemu tako priča, jer je verovao da samo ako se narod drži u stezi može mnogo da se postigne - kazao je Vučić.

- Ne možete se na nekoga pozivati, a da ne košta. Svako ko se na nekoga ili nešto pozivao i obećavao, u jednom momentu će morati da svede račune i objasni i šta je uradio - kaže Acović za "Vesti".

Z. Marjanović
Preci i potomci: Maja Gojković ispred spomenika

Maja Gojković baba Višnjino koleno

U Atomskoj Banji Gornja Trepča podignut je spomenik majci knjaza Miloša, baba Višnji. Spomenik je otkrila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a inicijativu za njegovo podizanje dala je Majina majka Savka Gojković.

Prema istraživanju Milorada Gojkovića, Maja Gojković potiče iz porodice Gojković i ona je sedmo ili osmo koleno Višnje Gojković, rodonačelnice dinastije Obrenović koja je Srbiji dala dvojicu vojvoda, jednog knjaza i dva kralja.

Milorad Gojković se poziva na crkvene knjige, porodične zapise i nalaz komisije koju je 1901. kralj Aleksandar Obrenović poslao u Gornju Trepču da utvrdi iz koje je familije baba Višnja. Gojkovići tvrde da je Miloševa majka iz porodice Gojković, a ne iz familije Urošević iz Donje Trepče, kako se dugo tvrdilo.

Gojkovići iz Gornje Trepče nameravaju da na mestu gde se rodila baba Višnja izgrade spomen-kuću.

Z. M.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 20:45
Kad vidim ovu maju, dan mi presedne.
Sreda 17.02.2016. 20:37
Ovo je svedočenje Jasmina Šljive, pred istražnim organima Republike Srpske, koje je dao godinu dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u kome otvoreno govori o zverstvima boraca Armije BiH nad Srbima koji su ostali u Sarajevu, te iživljavanjima nad ženama i zarobljenicima. Prema njegovom svedočenju, on i Jusuf Lendo, Suvad Milić i pripadnici 10. Brigade Armije BiH, tokom rata su se zverski iživljavali nad ženama i devojčicama srpske nacionalnosti. Mnoge su tokom monstruoznih silovanja, gde se smenjivalo i više od 20 vojnika, od zadobijenih povreda preminule tokom samog čina. Sakib Puškar, vojno lice koje je bilo u velikoj meri odgovorno za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva, takođe je učestvovao u ovim zverstvima.“Krajem februara 1993. godine Jusuf Lendo i Suvad Milić doveli su dvanaest godina staru devojčicu srpske nacionalnosti. Sa devojčice je skinuta sva odeća, a Jusuf Lendo je detetu ruke vezao za krevet. On je prvi izvršio silovanje, a zatim su to isto učinili Suvad Milić, Hodža Amir, Ljaljaj Enver i Kajanija Ferid. Dete je sve vreme plakalo, kada je Kajanija počeo da je siluje, devojčica je umrla. Ja sam, takođe, imao nameru da učestvujem u silovanju ali dete je umrlo. Telo devojčice Jusuf Lendo je stavio u kesu za đubre i odvezao u jamu Kazani” ispričao je Šljivo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online