Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.01.2016.
01:00
A. Vučićević - Vesti A

Umesto DNK analiziraju dugove

Za forenzičke DNK analize, neophodne za mnoge sudske postupke, Više javno tužilaštvo duguje Centru za humanu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu oko 180.000 evra, a Viši sud oko 40.000 evra.

A. Čukić
Prazna kasa: Centar za humanu molekularnu genetiku

Ova dugovanja dovela su u pitanje dalji rad Centra.

- Ukoliko država želi da ima ovu instituciju u pogonu, treba da izmiri svoja dugovanja. Mi nemamo novca za nabavku hemikalija, nemamo sa čim da radimo i pitanje je trenutka kada će doći do potpune blokade - objašnjava za "Vesti" dr Dušan Keckarević iz Centra za humanu molekularnu genetiku. On podseća da se Centar finansira isključivo od naplate svog rada.

- Za nauku i nastavu na fakultetu od države dobijamo neku crkavicu, ali za analize ništa. Stalno smo u minusu, jedva plivamo. Kupujemo hemikalije na obraz i obećanja da ćemo platiti - kaže Keckarević. Upozorava i na zastarelu opremu i izražava bojazan da, u slučaju kvara nekog od aparata, Centar ne bi imao novca ni za popravku.

Računovođe prezauzete

Iz Višeg suda u Beogradu "Vestima" je obećano da će proveriti navode o dugovanjima prema Centru za humanu molekularnu genetiku. Ipak, u njihovom zvaničnom dopisu pravi odgovor je izostao.
- Nismo u mogućnosti da proverimo da li dugovanja uopšte postoje, imajući u vidu trenutni obim posla službe računovodstva, zato što je u toku izrada godišnjeg izveštaja. Samim tim ne možemo da komentarišemo da li ćemo i kada izmiriti dugovanja, kao i zašto nisu izmirena, ako postoje - navodi su u odgovoru "Vestima".

U ovoj laboratoriji se godišnje obradi na hiljade uzoraka DNK. Jedna analiza u proseku košta oko 100 evra.

- Ove analize se najčešće rade kad su u pitanju krivična dela poput ubistva, silovanja, razbojništva i slično. Tada su analize od ključnog značaja da okrive, ali i oslobode nekoga optužbi - pojašnjava dr Keckarević. On dodaje da sudovi angažuju Centar i za parnice u kojima je potrebno određivanje očinstva, ali tada stranke same plaćaju troškove, pa sa tim delom naplate nemaju problema.

- Takav broj uzoraka ne može da se meri sa brojem uzoraka koji se koriste u krivičnim postupcima i koje plaćaju sudovi, tako da ne mogu da nam obezbede dovoljno novca za hemikalije i reagense - dodaje dr Keckarević.

I građani o svom trošku mogu da zatraže DNK analize u ovom Centru, ali je njihov broj deset puta manji u odnosu na one koje nalaže država.

- Mi smo jedina državna institucija koja se bavi ovim poslom. Ako je tačno da nema ambicija da se održi rad Centra, onda i država i pravosuđe idu krupnim koracima unazad - zaključio je dr Keckarević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online