Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 15.01.2016.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Tomi fotelja preča od Dodika

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku je posle neprijatno optužujućeg intervjua za Radio televiziju Srbije, dan po povratku u Banjaluku stigao novi hladni tuš iz Beograda. Savetnik šefa države Tomislava Nikolića Ivan Mrkić poručio je da i Nikolić nije za referendum u RS i takvim nastupom usložio situaciju umršenu do sada disonantnim tonovima o RS, predsednika i premijera Aleksandra Vučića, prema onoj narodnoj da se ne zna "ni ko pije ni ko plaća".

Tanjug/AP
Iznenađenje: Milorad Dodik i Tomislav Nikolić

Ovaj Nikolićev zaokret, stručna javnost vidi kao dogovornu uvertiru u opšte izbore u Srbiji.
Zaista zbunjujuće, komentariše za "Vesti" direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov novonastali obrt, podsećajući da je Nikolić neretko do sada znao da ide u javnost otvorenim koncepcijskim neslaganjem sa Vladom Srbije, ali da je moguće da se sada usaglašava zbog predstojećih izbora u Srbiji.

Pucanj u prazno

Politički analitičar iz Banjaluke Predrag Ćeranić tumači da Milorada Dodika nikakvi novi tonovi ne mogu da uplaše, jer je ne samo volja građana u RS, već i političara nepodeljena u odnosu na Tužilaštvo BiH.
- Izjava jednog od Nikolićevih savetnika ne zaslužuje toliku pažnju, jer znamo da je Aleksandar Vučić rekao da je referendumsko pitanje stvar institucija RS - kaže Ćeranić za "Vesti".

- Vučić je bio u nekoj vrsti vezane trgovine, odlazeći na slavu RS, da bi zauzvrat dobio Dodikovo odustajanje od referendumskog izjašnjavanja. Nikolić je pritom otvoreno čitao lekcije srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću da ne radi dovoljno za RS, pa je Vučić poravnavao telefonskim razgovorom sa Ivanićem - navodi Popov komentarišući jedan od predsednikovih kontraizleta.

Mrkićeva bruka

- Od Ivana Mrkića smo čuli dve gluposti, prvu da predsednik Srbije deli mišljenje sa premijerom, umesto da bude obrnuto, jer su predsednika izabrali građani, a premijera parlament. Drugi Mrkićev teški promašaj je što je, govoreći kako je referendum najdemokratskije izjašnjavanje, RS nazvao specijalnim slučajem, pa je pitanje da li to demokratsko pravo za građane u RS ne važi - kaže Cvijetin Milivojević. On dodaje da je sramota da se bivši šef srpske diplomatije ovako frlja sa ozbiljnim stvarima.

On ne isključuje mogućnost da se zbog prolećne izborne utakmice u Srbiji ide na usaglašavanje unutar Srpske napredne stranke, gde postoji radikalnije krilo kojem pripada Nikolić i drugo proevropsko.

Da je izlazak na birališta na vidiku, smatra politički analitičar Cvijetin Milivojević čije su i ranije procene bile da će na proleće doći do opštih izbora.

- U svetlu te priče bi vanredni predsednički izbori bili poslednja šansa za Nikolića, jer ako čeka redovne 2017. godine, on ne samo da ne bi bio predsednik, već ni kandidat SNS-a za tu poziciju. Deluje da je ovo sa Republikom Srpskom deo dogovornog paketa sa Vučićem, da Nikolić ovog proleća ponovo bude kandidat naprednjaka i eventualno pobedi - pojašnjava Milivojević.

"Rešetenje" na RTS

Dodika je voditeljka emisije Upitnik na RTS-u Olivera Jovićević, inače poznata po tome što nikome ne postavlja neprijatna pitanja, pitala da li ruši BiH, kako je stekao imovinu, utajio porez i iskoristio politiku za lično bogaćenje. Posebno ju je zanimala Dodikova vila na Dedinju. Dodik je
uzvratio da je kuću kupio na kredit i da je u politiku ušao bogatiji nego što je sada.

Gledano iz ugla Banjaluke, prema rečima našeg sagovornika, tamo pomoć oko referenduma od Vučića i Nikolića više i ne očekuju.

- Dodik se okrenuo ka Moskvi od koje može da bude potpomognut i odakle mu je proteklih meseci i stizala verbalna potpora - objasnio je Milivojević.

Vučić: Nema pritiska

Povodom izjave Ivana Mrkića da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić protiv referenduma u Republici Srpskoj i da Vlada deli taj stav, premijer Vučić je rekao da Vlada Srbije nikada neće vršiti pritisak na bilo koga.
- Ja sam se o tome izjasnio pred predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u septembru, a rekao sam i pre nekoliko dana da svoj stav nisam promenio - naveo je Vučić i potvrdio da je "tačno da Vlada i predsednik Srbije o tom i drugim pitanjima razgovaraju i sarađuju".

POVEZANE VESTI

Petak 15.01.2016. 12:19
iskreno se nadam da će KONAČNO doći do podele na gamad i ljude... gamad će i dalje misliti da je šumadinac prikriveni "patrijota" a ljudi će biti sa braćom i sestrama iz Rep. Srpske... ako treba - i u rovu... pa ko mu je*e matter...
Petak 15.01.2016. 10:14
Najbolje je da rs;Sa referendumm preklucit Srbiju i tako je resen jednom za uvek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online