Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.12.2015.
06:12
D. Dekić - Vesti A

Po volji vlasti, a ne struke

Novi srpski tužilac za organizovani kriminal, advokat Mladen Nenadić iz Čačka, izabran je po hitnom postupku u Skupštini Srbije posle duge rasprave i tvrdnji opozicije o uplivu politike u izbor. Tužilac za ratne zločine nije izabran jer niko od ponuđenih kandidata nije dobio potreban broj glasova da bi zamenio Vladimira Vukčevića koji krajem godine odlazi u penziju. Novi prvi čovek Tužilaštva za organizovani kriminal naslediće Miljka Radisavljevića koji je ponovo konkurisao za tu funkciju, ali je dobio svega devet glasova.

Fonet
Dobio samo devet glasova: Bivši tužilac Miljko Radisavljević

Da su šanse Radisavljevića male ukazivale su prethodnih dana optužbe tabloida bliskih vlasti da on štiti najbogatijeg Srbina Miroslava Miškovića od istrage za pljačku C marketa.

Na izbor čačanskog advokata senka je pala pošto se čulo da su kandidati tužioci ocenjivani za dosadašnji rad, dok ih je on sustigao u broju bodova dobijenih polaganjem testa.

Politika se, prema oceni Milana Antonijevića iz Komiteta pravnika za ljudska prava, vratila u proces izbora nosilaca pravosudnih funkcija i to se, kako kaže, jasno videlo po načinu izbora.

- O stručnosti i iskustvu kao kriterijumima koji bi trebalo da budu glavni govorili su i sami tužioci, pa test nekoga ko nije iz struke pokazuje da to nije rađeno na adekvatan način - tumači naš sagovornik koji zamera i na prepuštanju poslanicima, kao ljudima različitih zanimanja, da biraju jednog od više kandidata čija je stručnost za ovu funkciju neophodna.

Kako BIA kaže

Za izbor Nenadića, koji je Pravni fakultet završio u Kragujevcu, odlučujuću ulogu odigrao je šef BIA Aleksandar Đorđević, saznaju "Vesti". Nenadić je od 1990. do 1995. bio je inspektor za privredni kriminal u Čačku, a zatim i šef tog odseka. Za zamenika tužioca u Čačku izabran je 1995, a od 1998. do 2003. bio je zamenik tužioca u Okružnom javnom tužilaštvu u Čačku. Krajem 2003. otišao je u advokaturu. U Specijalnom sudu u postupcima za organizovani kriminal bio je branilac na sedam suđenja.

- Koliko je parlament uneo politiku u izbor vidi se i iz reakcija javnosti koja je to, očito, prepoznala. Videćemo kako će sve ići dalje, ali verujem da će ovaj advokat biti pod većom javnom pažnjom nego u slučaju da je izabran neko iz struke - kaže Antonijević.

Predsednik Udruženja tužilaca Goran Ilić, uz opasku da je o Nenadiću čuo sve najbolje, ukazuje za "Vesti" da je sa tužilačkog stanovišta jedino nelogično što na važnu funkciju dolazi neko iz advokature.

Verovatno bi i advokatima bilo problematično da im se neko od tužilaca kandiduje za predsednika Advokatske komore. Nismo protiv kretanja iz jedne u drugu profesiju, ali mora da postoji prava mera - kaže Ilić.

On je podsetio da u Srbiji već duže vreme pri sistemu izbora tužilaca pretežu politika i partije nad suštinskim i objektivnim.

- Tačno je da se prema Ustavu na predlog Vlade Srbije tužioci biraju u Skupštini, ali se nadam da će Ustav u tom delu biti menjan jer u razvijenim zemljama parlamenti samo potvrđuju izbor - objasnio je Ilić.

Lov u mutnom

Zamerke opozicije u parlamentu su se takođe odnosile na politizaciju. Poslanik SDSS Slobodan Homen je osporio i što se u predlogu Vlade u 24 od 52 imena za tužilačke funkcije širom Srbije nisu našli kandidati koji su najbolji na rang-listama Državnog veća tužilaca, već su peti ili šesti. Janko Veselinović iz Pokreta za preokret je istakao da je izbor "lov u mutnom" jer neki sa spiska ne ispunjavaju uslove, pa je njihovo kandidovanje preko noći urađeno da bi to bilo prikriveno.


Politizacija zločina

Skupština Srbije nije dala poverenje nijednom od kandidata za tužioca za ratne zločine. Milan Antonijević kaže da bi i takav potez možda mogao da bude politički signal.
- Za sada je taj neizbor nepoznanica, ali videćemo šta će ubuduće biti. Treba znati da je u našoj zemlji sa ovakvim nasleđem, neizbor prvog čoveka tog tužilaštva nešto što ne može da nam se toleriše - ukazao je Antonijević.


 

Sreda 23.12.2015. 07:34
izvađen iz vučićevog duupeta,pa na funkciju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online