Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.12.2015.
05:13
J. L. Petković - Vesti A

Znaju 34 jezika, ali ne i srpski?!

Privrednike s Kosova na čelu sa ministrom privrede Blerandom Stavilecijem i predsednikom Privredne komore Safetom Grdžalijuem u ponedeljak su u Beogradu, u Privrednoj komori Srbije, pozdravili direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ministar privrede Željko Sertić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

A. Čukić
Sa Srbima samo na engleskom: Priština

Dok su se učesnici skupa, na različitim jezicima, zalagali za neophodnost što bolje saradnje, govorili o zajedničkim problemima i izazovima, situacija u Prištini ne ide im naruku.

Izuzetak

Na kakvom-takvom srpskom jeziku odgovorili su jedino iz hotela Emerald, koji se nalazi van Prištine, u Lapljem Selu. Oni su ostavili i broj telefona ukoliko se izgubimo na putu od autobuske stanice do njih.

Naime, privrednici koji iz centralne Srbije žele da posluju u tom gradu, ne mogu na srpskom jeziku, i pored činjenice da je to jedan od zvaničnih jezika na Kosovu, da rezervišu hotel.

Redakciji "Vesti" to je potvrdila jedna nesuđena učesnica međunarodnog skupa iz oblasti privrede organizovanog u Prištini. Kad je pokušala da rezerviše sobu u luksuznom hotelu Sirijus, koji se nalazi u centru grada, iznad prištinskog pozorišta, bez problema i nimalo poslovno su joj odgovorili na engleskom: "Možete li da nam pišete na engleskom?"

Naš list odlučio se na jedno malo istraživanje, pa smo zahtev na srpskom jeziku poslali hotelima u kojima obično odsedaju poslovni ljudi, s molbom za rezervaciju sobe i uputstvom kako se stiže do hotela od autobuske stanice. Iz odgovora koje smo brzo dobili može se zaključiti da su svi dobro razumeli šta ih pitamo, ali da službenici hotela ne znaju ili ne žele da koriste srpski jezik.

Iz hotela Afa u Prištini, u kojem, recimo često odsedaju i Hrvati koji poslom dolaze u taj grad, stigao je odgovor na engleskom. Iz hotela "Priština" stigao je odgovor sličnog sadržaja, i na engleskom jeziku. Na istom jeziku su odgovorili i iz hotela Svis dajmond (nekadašnji Božur), koji se nalazi kraj prištinskog šetališta, a u vlasništvu je najbogatijeg Albanca Bedžeta Pacolija.

Inače, automatski buking u tom hotelu nudi opciju rezervacije na čak 34 jezika, uključujući i hrvatski, ruski, kineski i turski, ali srpskog jezika nema.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.12.2015. 10:16
Ako dojde u hotelj Sljoba heroi, nek me zovne ja cu mu prevodim. Sljoba je na Shiptari dao drzavu on je moi ljeka dukagjin, ljubi da Shukria!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online