Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 21.12.2015.
04:11
D. Dekić - Vesti A

Toma opet kasni na Kosovo

Tonovi predsednika Srbije Tomislava Nikolića o Kosovu ponovo su iskočili iz okvira zvanične srpske politike, pošto se u ehu slavodobitnog koraka Srbije ka EU, od šefa države čulo da su uslovi za pregovaračko poglavlje 35 o odnosima sa Kosovom, izuzetno oštri.

Tanjug
Teško vreme pred Srbijom: Tomislav Nikolić

- Nepovoljni su po Srbiju i prepuni zamki, krivina ili zahteva koji nisu ogoljeno iskazani, a mogli da budu veoma opasni po nas. Ako je već osnov poglavlja 35 pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine o dobrosusedskim odnosima, naša delegacija treba odmah da krene u izradu tog sporazuma - rekao je Nikolić za "Politiku".

Začuđujuće što reaguje kada se potpis Srbije na otvaranje prva dva poglavlja već osušio. Ali, i poziva Srpsku pravoslavnu crkvu da se izjasni, jer "crkva mora da se umeša i kaže šta hoće", iako je stav SPC više puta izrečen. Uz sve to traži stav Srpske akademije nauka i umetnosti, sa čijim se predsednikom Vladimirom Kostićem sukobio nedavno upravo po pitanju Kosova.

Kostić je sredinom oktobra već izneo stav da je jedina politička mudrost kako "sa elementima dostojanstva" napustiti Kosovo, kao i da neko mora da kaže narodu da ono de fakto i de jure više nije u rukama Srbije. Nikolić je hitro reagovao zahtevom da ovaj akademik bude sklonjen sa čela SANU da bi ovaj nesporazum pred očima građana par dana kasnije ispeglao.

Isparila platforma

Platformi o Kosovu koju je predsednik Srbije Tomislav Nikolić najavljivao u više navrata od kraja 2014, ni traga ni glasa. Spekulisalo se da Nikolićev predlog svađa Srbiju i EU, jer podrazumeva da sever Kosova bude tretiran u skladu sa Ustavom Srbije, a ostali deo onako kako je tretiran u nekadašnjoj SFRJ. Kružile su priče da je u maju ove godine taj tekst stigao u Vladu Srbije, ali se potom o njemu više ništa nije čulo.

- Kostić je to izjavio i ostao živ -primetio je šef države zapitavši Kostića kako može da se odrekne nečega što nije njegovo i da li onaj koji živi u jednom trenu srpskog bitisanja sme na sebe da stavi odgovornost za komadanje Srbije? Ubrzo reterirao i izgaldio sukob sastankom u Predsedništvu Srbije na kojem je bio i Kostić. Opravdao svađalačku polemiku obrazloženjem da je izjava predsednika SANU loše interpretirana u delu medija, zaboravivši da je reč o intervjuu koji je tonski zapis Radio Beograda. Potom se Nikolić izvinio što je uopšte tražio da Kostić bude smenjen, pa se nameće pitanje zašto posle tog incidenta opet traži stav SANU.

Nikolić od SPC takođe traži izjašnjenje, iako je i patrijarh Irinej nedavno komentarisao zahteve Prištine za ulazak u Unesko, rekavši da su da su svi dužni da dignu glas u zaštiti Kosova i Metohije.

- Ako dođe do sile, moramo učiniti sve da milom ili silom to vratimo Kosovo i Metohiju - poručio je tada patrijarh izrazivši nadu da Srbija neće biti u prilici da se na taj način brani, već da će svest i savest onih koji odlučuju o njenoj sudbini progovoriti na način kako treba da govori jedna probuđena i čista ljudska savest.

Nemoguć dogovor sa Prištinom

- Preciznije će se znati sadržina poglavlja 35 kad počne o njemu da se razgovara. Ne valja ako se ne zna, ili ako neko pokušava da je sakrije od Srbije. Pažljivo sam slušao nemačkog ambasadora koji kaže kako su naučili svi evropski zvaničnici da se to poglavlje zatvara pravno obavezujućim sporazumom sa Prištinom o dobrosusedskim odnosima i nema nikakvih novih zahteva. Dobro, ali kakav je to zahtev? Da li EU pušta da se Priština i mi sami dogovorimo? Mi to nikada nećemo - poručio je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.12.2015. 14:48
Pa svaka kur-va kasni jer zna da ce na kraju uvek biti *ebana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online