Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.12.2015.
14:45
Tanjug A

"Udžbenici sa nezavisnim Kosovom? Neće moći"

"U Srbiji se poštuju prava albanske manjine, ali u školama ne mogu da se primenjuju udžbenici u kojima piše da je Kosovo nezavisno" kaže Ivica Dačić.

Tanjug
Razbesneo ga Riza Halimi: Ivica Dačić

- Hoćete da se udžbenici sa Kosova ili Albanije primenjuju u Srbiji, da se u Srbiji uči da je Kosovo nezavisno, da su Dečani deo neke vaše dinastije. To neće moći, možete da se pozivate na koga god hoćete - rekao je Dačić u parlamentu.

On je, odgovarajući poslaniku Rizi Halimiju koji je tokom rasprave o budžetu za narednu godinu govorio o pravima Albanaca na jugu Srbije koja se, kako tvrdi Halimi, ne poštuju, poručio Albancima da ne traže pomoć sa strane i da to rešavaju sa svojom državom.

- Srpski narod u Albaniji bio bi presrećan da ima deset puta manja prava nego što vi imate ovde, imaju promenjena prezimena koja ne mogi da povrate, imaju probleme sa svojom organizovanošću, kakav nacionalni savet, o čemu pričate - rekao je Dačić.

On je dodao da je došlo krajnje vreme da Srbija kao država pokaže ozbiljnost i da pitanja odnosa prema njenoj nacionalnoj manjini postavi visoko na lestvici svojih prioriteta.


Dačić je dodao da ne može da shvati da je veći prijatelj Srbije Indonezija od neke susedne države.

"Gde su Srbima prava u Albaniji"

Poručuje i da u Srbiji nijedna nacionalna manjina ne sme da bude diskriminisana, ali da nijedan Srbin ne sme da bude diskriminisan zato što živi u sredinama u kojima žive većinom nacionalne manjine.

- Pričate o obrazovanju na albanskom jeziku u Srbiji, to je utopija za srpski narod u Albaniji. Mi u Hrvatskoj ne možemo da se izborimo da ostane ćirilična tabla... Ne kažem da bi Srbija trebalo da smanji nivo prava, ali bi to trebalo da se ceni - ukazao je Dačić.

Halimi, koji je poslanik Partije za demokratsko delovanje, govorio je da se prava Albanaca na jugu Srbije ne poštuju, a između ostalog je izneo primedbu zašto na RTS nema nijednog minuta na albanskom jeziku.

- Da li je moralno da građani plaćaju taksu, a da nemaju ni minut na albanskom jeziku. Preševo čak danas nema prenos ove sednice, jer nema predajnik - rekao je Halimi.

On je Dačiću poručio da bi o pravima Srba u Albaniji trebalo da razgovara sa albanskim ministrom spoljnih poslova i pitao ga zašto Albance u Srbiji povezuje sa tom problematikom.

- Mi tražimo da se ostvare prava Albanaca na osnovu Ustava Srbije - rekao je Halimi.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.12.2015. 17:19
A da neces mozda sad i jug Srbije pa i to u knige da je lesinarsko? Evo sada ce da ti damo samo dodji da uzmes!
Sreda 09.12.2015. 16:56
Dok buba svabu ne zgazis ona ce uvek da se pojavljuje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online