Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 26.11.2015.
04:11
M. T. - Vesti A

Meron potpisao: Lazarević slobodan!

U četvrtak 3. decembra general Vladimir Lazarević nekadašnji komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije izlazi iz zatvora u Hagu. Kako se saznaje od branilaca zvanično je potvrđeno da je Žalbeno veće Haškog tribunala prihvatilo zahtev za uslovni otpust srpskog oficira i da je odluku o prevremenom puštanju na slobodu potpisao i predsednik suda Teodor Meron.

Reuters
Konačno se vraća kući: General Vladimir Lazarević

General Vladimir Lazarević se dobrovoljno predao 3. februara 2005. godine, pošto je početkom januara iste godine zvanično objavljena optužnica protiv njega za navodne, ali nikada kasnije dokazane zločine na Kosovu i Metohiji. Posle suđenja koje je trajalo do 29. februara 2009. godine sud je srpskom generalu izrekao kaznu od 15 godina zatvora. Vladimir Lazarević i njegovi branioci žalili su se na takvu presudu Tribunala i 23. januara 2014. godine i kazna je smanjena za 12 meseci.

- Srećni smo što je živ i što smo dočekali za nas najradosniju vest. Jedva čekamo da Vlada dođe - rekla je za "Vesti" Olga Lazarević na zvaničnu potvrdu da će njen suprug 3. decembra biti pušten na slobodu.

Branioci i sam general Lazarević više puta podnosili su zahtev za uslovni otpust. Posle preinačenja visine kazne sa 15 na 14 godina izračunato je da srpski general u zatvoru do uslovnog otpusta treba da provede devet godina i četiri meseca. Očekivalo se da će general biti pušten još početkom juna 2014, ali vreme koje je proveo na lečenju u domovini, u Hagu nisu računali kao vreme izdržavanja kazne. U Tribunalu su boravak Vladimira Lazarevića zbog lečenja u Srbiji, na VMA i u niškoj Vojnoj bolnici, tretirali kao da je privremeno bio na slobodi, iako nikada nije doneto rešenje o (privremenom) prekidu izdržavanja kazne?! U svim drugim i sličnim slučajevima haških osuđenika, na primer generala iz Hrvatske, lečenje je redovno uračunavano u kaznu.

Sedam puta operisan

U međuvremenu posle dobrovoljne predaje Međunarodnom sudu u Hagu do odluke da se uslovno pusti na slobodu, general Vladimir Lazarević sedam puta je operisan. Najpre je imao komplikovanu operaciju na debelom crevu, potom intervenciju tromboze vena, prostate, žučne kese, a potom i tumora na kičmenom stubu i na kraju operacije jednog, pa drugog kolena.

A pre nego što je po žalbi Lazareviću smanjena na 14 godina zatvora, u Haškom tribunalu je krajem 2013. doneta odluka da se srpski general iz Ševeningena na izdržavanje ostatka kazne prebaci u jedan od zatvora u Poljskoj. Vlada ove zemlje, koja kao članica EU ima sporazum sa Hagom kojim je predviđeno i da može da prihvati na izdržavanje kazne osuđenike tribunala, ali i da ne mora to da učini, nikada za skoro dve godine nije razmatrala zahtev Tribunala. Nekoliko puta odlagano je donošenje odluke u Poljskoj, tako da je general sve vreme proveo u pritvorskoj jedinici ovog međunarodnog suda. Bio je tačno deset godina i deset meseci u Ševeningenu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.11.2015. 04:31
Са срећом генерале Лазаревићу!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online