Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 25.11.2015.
18:24
jutarnji.hr A

"Žele da izvuku Srbiju iz ruskog zagrljaja"

Potpredsednik SAD Džo Bajden i šef Evropskog saveta Donald Tusk žele da Srbiju i Republiku Srpsku izvuku iz ruskog zagrljaja i da smanje uticaj Turske u BiH. Ovo navodi zagrebački Jutarnji list i dodaje da je to jedna od tema vanrednog samita Brdo-Brioni koji se održava u Zagrebu, a na kom učestvuju lideri zemalja bivše Jugoslavije i Albanije, u prisustvu Bajdena i Tuska.

Reuters
Prave planove za region: Tusk (levo) i Bajden

Pozivajući se na neimenovanog sagovornika, "Jutarnji "navodi da Evropa, pritisnuta problemima, više gotovo i ne razmišlja o proširenju. Ko je ušao, ušao je, ističe se i napominje da su zemlje jugoistoka zbog toga sve nervoznije - od Srbije koja čeka otvaranje prvog poglavlja do Makedonije koja se nije pomakla s mesta. 

Na Kosovu je, podseća sagovornik "Jutarnjeg", prikupljeno brdo potpisa protiv normalizacije odnosa sa Beogradom, a BiH 20 godina posle Dejtona grčevito traži nova rešenja.  Istovremeno, Crna Gora bi do kraja godine trebalo da dobije pozivnicu za ulazak u NATO, čemu se Rusija žestoko protivi. 

- U takvoj situaciji SAD od Hrvatske traži da ponovo preuzme ulogu lidera u regionu i na neki način povuče zemlje regiona prema Zapadu. Američki cilj je izvući Srbiju i Republiku Srpsku iz ruskog zagrljaja i smanjiti uticaj Turske na BiH - rekao je neimenovani sagovornik lista. 

Napominje da će to biti sve samo ne formalni samit na kakve smo u prošlosti bili navikli. 

- Inicijativa da američki potpredsednik Džo Bajden poseti Zagreb došla je od hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali ju je svesrdno prihvatila i Bela kuća. Bajdenov dolazak poklopio se s osetljivim trenutkom kada se Evropa bori protiv terorizma, a sve je više i terorističkih prijetnji iz Bosne i Hercegovine pa je američkoj administraciji izuzetno važno vratiti se 'za stol' na jugoistoku Evrope - navodi se. 

Merilo se, stoji, da li je iz bezbednosnih razloga trenutak da Bajden dođe u Evropu, ali je procenjeno da Hrvatska ima veliko iskustvo u organizaciji skupova i da je uvek do sada to radila besprekorno. 

Prema rečima visokog diplomatskog izvora, uz napomenu da su Bela kuća i sve službe koje su učestvovale u pripremama Bajdenovog puta zaključili da nema razloga za odgađanje dolaska potpredsednika SAD.

Glavna tema - borba protiv terorizma

Stoga će zagrebački vanredni samit šefova država regiona biti važan iz najmanje tri razloga.

Reuters
Tu je i naš predsednik (2. sleva)

Između ostalog i zato što će lideri jugoistoka od Bajdena i predsedavajućeg Evropskog saveta Tuska čuti koje se mere preduzimaju u globalnoj borbi protiv terorizma. Istovremeno, predsednici zemalja jugoistoka Evrope preneće važne informacije o tom gorućem svetskom pitanju drugom čoveku Amerike, a to se, kako je navedeno, posebno odnosi na "trojicu članova Predsedništva BiH, te šefove država Srbije, Kosova i Makedonije". 

Glavna tema razgovora biće jačanje institucija država regiona u borbi protiv verske radikalizacije. To se pre svega odnosi na jačanje policijskih i obaveštajnih kapaciteta država u regiji te jačanje legitimnih verskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji. 

Prema rečima naših sugovornika, razgovaraće se o tzv. hrvatskom modelu međucivilizacijskog dijaloga i odnosa s verskim zajednicama, a konkretno o tome kako valja primeniti hrvatski model odnosa države i islamske zajednice. Naime, dijalog i izuzetnu saradnju s državnim institucijama predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj navode kao primer toga kako bi država i društvo trebalo da se odnosi prema islamskoj zajednici. 

- Naši sugovornici nam naglašavaju da u tom kontekstu islamska zajednica u BiH nije problematična. Uostalom, nakon napada u Parizu i i Sarajevu upravo su predstavnici tamošnje islamske zajednice najoštrije osudili te događaje. Problem su radikalne struje u islamskoj zajednici u Srbiji, odnosno na Sandžaku i Makedoniji. Prema svim obaveštajnim podacima upravo je Sandžak jedno od važnijih središta regrutacije islamističkih boraca koji odlaze u redove ID u Siriju i Irak. Osim toga, u tamošnjoj islamskoj zajednici veliki je broj radikalnih imama koji pozivaju na borbu protiv tekovina zapadne civilizacije - navodi "Jutarnji". 

Hrvatskoj je američka administracija namenila posebnu ulogu kao najpouzdanijem savezniku u ovom delu Evrope s kojim je ostvarena i izuzetno dobra vojna saradnja. Doprinos Hrvatske u borbi protiv terorizma je značajan, iako često nevidljiv, a to se od Hrvatske očekuje i ubuduće. Uloga njenih službi i nadalje će biti nadzor stanja u Bosni i Hercegovini i bliska saradnja s obaveštajnim službama u toj zemlji. 

POVEZANE VESTI

Sreda 25.11.2015. 18:28
To vam nece uspeti st oko pro kleta!!! Vi ste nasi najveci krvoloci!!! Zivela Srbija Zivela Rusija Zivelo Pravoslavlje!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sreda 25.11.2015. 18:44
Jadna EU, zar im nisu dovoljni azilanti i migranti sa bliskog istoka??
Sreda 25.11.2015. 19:13
Izvućićete to iz gaćća ako uopšte tamo nešto ima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online