Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 18.11.2015.
01:14
N. Jokić - Vesti A

Pariz sada hoće i sa Rusima

Na istorijskom zasedanju oba doma francuske Skupštine u Versaju (Kongres), predsednik Fransoa Oland najavio je promene u spoljnoj politici ostavljajući otvorenom mogućnost da uđe u savez s Rusijom u borbi protiv Islamske države.

Mi smo u ratu: Poruka Fransoa Olanda Francuzima

Prvi put on je izričito rekao da bi svi oni koji se bore protiv Islamske države zajedno sa Francuskom - trebalo da se ujedine u "veliki savez". Pri tom je izostavio uobičajene kritičke primedbe na račun ruskog angažmana u Siriji i izostavio je uobičajenu poruku - da savez sa Asadom ne dolazi u obzir.

Ostaje neizvesno da li se predsednik Oland prekasno setio da promeni kurs spoljne politike svoje zemlje.

O tome do koje su mere Francuska i EU izolovane kada je reč o rešavanju sirijskog pitanja govori i činjenica da su se atentati dogodili u trenutku kada su u Beču zasedali ruski i američki šefovi diplomatija, zajedno sa predstavnicima zemalja iz sirijskog okruženja: Iranom, Jordanom, Turskom, dok EU nije bila pozvana na taj važan skup.

Oland je najavio da će Parlament pod hitno razmatrati promene ustava koje će omogućiti produženje vanrednog stanja na tri meseca. Parlament će takođe razmatrati nove zakone koji će omogućiti pooštrene mere bezbednosti u borbi protiv terorizma, efikasniji obračun sa trgovinom oružjem, ubrzanu proceduru proterivanja Francuza sa dvostrukim državljanstvom ukoliko se ustanovi da su povezani sa terorizmom.

Opozicija desnog centra nije propustila da kritikuje socijalističkog predsednika Olanda zbog pogrešne politike prema Siriji vršeći pritisak da Francuska zapravo počne sa sužavanjem demokratije kao SAD posle 11. septembra.

EU bi mogla da se raspadne

Oland je istakao da je pitanje izbeglica povezano sa atentatima u Francuskoj u smislu da je reč o ljudima koji beže od onog istog terora koji se desio u petak u Parizu. Oland nije tražio ukidanje Šengena, kao što je javio britanski "Telegraf", ali je upozorio da bi EU mogla da se raspadne ukoliko ne uspe da uspostavi kontrolu na svojim spoljnim granicama.

To najbolje ilustruje i lista predloga koje je posle Olandovog obraćanja izneo Fransoa Žakob, predsednik opozicione grupe desnog centra. Zahteva se neka vrsta patriot akta na francuski način: hapšenje onih koji su osumnjičeni za terorizam, zatvaranje salafističkih džamija, osnivanje specijalnih zatvorskih centara za povratnike francuskih državljana - dobrovoljaca iz Sirije, širi bezbednosni nadzor, ukidanje dvostrukog državljanstva i uspostavljanje kontrole na državnim granicama.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 18.11.2015. 09:49
Кад је тврдо ту је Русија!!! Џаба се к-о-п-р-ц-а-л-и жабари и бусали у груди......7 дана не могу да добију рат у Паризу па се напокон "сетили" да се обрате Цару за помоћ. Ето, Путко им великодушно одобрио пловидбу по Средоземљу и да се мало играју рата у корист своје промоције на унутрашњој политичкој сцени. 20-так бомби ће страшно да измени ток догађаја у Сирији али Цар се умилостио да се Оландче после буса у груди као победник у рату.....није то први пут жабарима. Тако су се 1918 к-у-р-ч-и-л-и пробијањем Солунског фронта иако су побегли и оставили самог Војводу Мишића. Тако испадоше и победници 1945 иако их швабине умало не подавише у Ламаншу са све славном војском Њеног Краљевства, иако су 5 година мирно пили коњак са Хитлеровим војницима по Паришким локалима а после обукоше униформе и уђоше у небрањене Немачке градове. Ето 7 људи (можда чак и 9) им умаршираше у Париз.Страшна сила ови жабари....уосталом и као цео НАТО!!!
Sreda 18.11.2015. 11:24
Kao da su Francuzi pitali Ruse sta treba da rade !? Pa juce je sam Putin izjavio - citat:- " Putin naredio: Ruska mornarica da sarađuje s francuskom" ... a ta ista patuljcina zamenuo tezu pa podvijanje repica predstavlja kao NAREDBU ! Poruka Francuza je JASNA -- bezi zrnce da te ne sameljem !!! ...(patuljcina zaboravio kako je prosao sa Mistralima) ... nego Putin je sada blizi realizaciji ideje "zblizavanja opozicije i Asada" , to je cinjenica ... Kako ISIS kupuje KALASNJIKOVE ? Sta trazi rusko oruzje kod ISIS-a ? Licemerno tovaris Putin !!! Mislio je Putin da moze da prodaje kalasnjikove , a da ce Ameri sve to posmatrati skrstenih ruku !? Mudri su i iskusni Ameri -kupovali su jeftinu naftu i ujedno spustili joj cenu , a Rusima Zapad zveknuo SANKCIJE . Sah-mat ! Uostalom ciju naftu prodaje ISIS ??? Valjda je taj ISIS sa tih prostora ili ta nafta pripada Rusiji !? Srbija je "SRECNA" zemlja , srpsku naftu ODNOSE Rusi !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online