Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 12.11.2015.
18:29
Tanjug A

Srbija u trouglu između Amerike, EU i Rusije: Šta sad?

Srbija u spoljnoj politici manevriše između SAD, Evropske unije i Rusije koje takođe manevrišu, pri čemu je Balkan za SAD izgubio nekadašnji geostrateški značaj dok je naš region za Rusiju među prioritetima, zaključeno je na konferenciji "Izazovi spoljne politike Srbije".

wikipedia.org
Srbija pred velikim izazovom

Govoreći na panelu o spoljnopolitičkim partnerima Srbije, profesor Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka i bivši ambašador Srbije u SAD Ivan Vujačić rekao je da je Balkan izgubio za SAD geostrateški značaj koji je imao u vreme bivše Jugoslavije. Takođe, on je ukazao na to da SAD ne vrši presiju da Srbija uđe u NATO jer, kako je istakao, oni dobro znaju šta se dogodilo na ovim prostorima i kakva je percepcija velikog dela naroda o Alijansi.

Vujačić je dodao da je Amerikancima stalo do stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana naglasivši da svaka vlada koja sprovodi politiku poput srpske, a koja podrazumeva dogovore sa Prištinom i saradnju sa Sarajevom, ima podršku SAD jer "smiruje tlo na ovom terenu".

Član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji  Srećko Đukić definisao je spoljnu politiku Srbije kao pragmatično manevrisanje između SAD, EU i Rusije pri čemu i te tri strane manevrišu i dobro znaju kakav je ulog.

- Ali to neće trajati beskonačno. Doći će vreme kada će odluka morati da bude doneta - istakao je on.

Govoreći o odnosima Rusije i Srbije, Đukić je ukazao da je Rusija uvek oslonac Srbiji u međunarodnim organizacijama "u meri u kojoj Srbija to hoće". On smatra da pogodnost koju odavno imamo u odnosima sa Rusijom, u smislu mogućnosti za veću ekonomsku saradnju i trgovinsku razmenu, ne koristimo dovoljno jer nemamo dovoljno kapaciteta.

- Za Rusiju, koja ima ogromne kapacitete, srpska privreda je autsajder, ali uprkos tome ona drži otvorena vrata za srpsku robu i privredu, samo što mi nemamo privrednih kapaciteta koje bismo ponudili - naveo je on.

Zašto je Srbija bitna Rusiji?

O ciljevima i instrumentima ruske spoljne politike u Srbiji, govorio je Mihail Lobanov, viši istraživač Centra za istočnoevropske studije u Ekonomskom institutu Ruske akademije nauka, koji je rekao da Srbija predstavlja odgovarajući instrument u odnosu na EU jer ima mogućnost da podeli Evropu po pitanju sankcija prema Moskvi ili ukrajinskoj krizi.

- Srbija za Rusiju igra ulogu zemlje koja ilustruje neuspehe EU - istakao je on. Takođe je ukazao da je Srbija važna baza za proširenje Rusije u domenu energetike u regionu, posebno naftne rafinerije i gasne mreže.

Lobanov objašnjava da Balkan ima odgovarajući prioritet u spoljnoj politici Rusije zbog svog strateškog položaja. Kako navodi, Moskva svake tri ili četiri godine preispituje svoju strategiju pri čemu uglavnom prvi prioritet dodeljuje bivšim republikama ŠSR-a, na drugim mestu su odnosi sa Kinom, a na trećem Balkan.

- Ali stvari su se promenile sa obustavljanjem Južnog toka. Onda su se čula tumačenja da Rusiji nije stalo do Balkana i Srbije, rekao je on primetivši da Rusija menja svoj program energetskih aktivnosti pri čemu "čudno postupa". Istovremeno, Rusija štiti interese Srbije u vezi sa statusom Kosova, podseća on i dodaje da dve zemlje vezuje slovensko poreklo i pravoslavna religija.

- Rusija je najznačajniji pratner za Srbiju u odnosu na druge zemlje u regionu. Velika je i uvozna i izvozna zavisnost Srbije od Rusije - zaključio je Lobanov. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.11.2015. 18:34
Kakav smiješan naslov, Srbija između neprijatelja i jedinog prijatelja i jadna ne zna gdje bi ! Teška odluka za potkupljene na vlasti !
Petak 13.11.2015. 00:46
Elako bese , dok su bile samo dve .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online