Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.11.2015.
05:21
D. Dekić - Vesti A

Mediji u službi reketiranja

U srpskom medijsko-tajkunskom sukobu oko spornog vlasništva nad "Politikom", "Večernjim novostima" i novosadskim "Dnevnikom", novinarska profesija se našla u drugom planu potisnuta tezom da neko spolja preko medija radi na političkom svrgavanju premijera Aleksandra Vučića.

Velika bruka na političkoj sceni Srbije

Na to su se nadovezale optužbe o upletenosti bivšeg predsednika države Borisa Tadića u sumnjivu kupovinu pomenutih listova od nemačkog VAC-a. Tadić se brani tvrdnjom da je u tu prljavu priču uguran, jer je sada krenuo u ukrupnjavanje opozicije. U ovom zamešeteljstvu sa obrisima velike kriminalne afere deluje da nema nevinih. Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović ukazuje da se NUNS povodom ove afere nije ni oglašavao, niti opredeljivao za bilo koju od strana, jer u njenoj srži nije profesija, već profit.

- Jedina korist od te bitke sa dna septičke jame jeste što je do srži ogoljeno sve što se dešava na medijskoj i političkoj sceni, od čega novinarska profesija nema nikakve koristi. Reč je o sukobu dve interesne grupe za dvorsku oglasnu tablu i to zbog novca - kazao je Obradović za "Vesti".

Upitan kako vidi nastupe svoje koleginice iz druge asocijacije - Ljiljane Smajlović, predsednice Udruženja novinara Srbije i glavne urednice "Politike", Obradović odgovara da ona već duže vreme ne obavlja funkciju čelnice UNS-a, već nastupa iz "Politikinog" ugla.

Inače, čitava medijska mutljavina krenula je sredinom 2012. kada se saznalo da je šabački biznismen Miroslav Bogićević od nemačke kompanije pazario tri dnevnika preko firme registrovane u Moskvi, i to pošto se Srbija odrekla prava preče kupovine. Mada je već tada bilo jasno da je posao sumnjiv, obećanja naprednjačke vlasti da će razrešiti zamršeno medijsko klupko su zaboravljena i ko zna da li bi i čitav slučaj došao na tapet da vlasnici "Kurira", porodica Rodić, nije nedavno saopštila kako je otkupila potraživanja listova i postala njihov vlasnik. Usledila je kampanja TV Pink i "Informera", medija bliskih vlasti, protiv Rodića, pa je vaskrsao i Bogićević i pravo iz kućnog pritvora otrčao na poligraf da bi tek sada priznao da ga je Rodić reketirao i uzeo mu milion evra.

Ojadili banke

Ova medijska afera potvrdila je poraznu činjenicu da se oko primata u štampi bore dva biznismena koja su imala posla sa zakonom. Bogićević je uhapšen zbog malverzacija sa kreditima kojima je oštetio Privrednu banku Beograd, a vlasnik "Kurira" Radisav Rodić, koji je posao preneo na sinove, hapšen je jer je oštetio Komercijalnu banku.

Zbog toga je bivši ministar privrede Saša Radulović zatražio putem Tvitera da tužilaštvo proveri otkud Bogićeviću milion evra u kešu. Osvrnuvši se na tezu da na Vučićevu vlast udara strani faktor, zapitao je ko stoji iza njegovog rušenja ako ga vole i Amerika i Rusija i Nemačka i EU... Sam je i dao odgovor: Vučić.

Veliko iskušenje za premijera

Politički analitičar Dušan Janjić ocenio je da sukob između vlasnika i urednika "Kurira" i "Informera" predstavlja "mnogo veći problem za društvo nego što se to isprva čini". On smatra da država mora jednom da "stane na put sprezi politike, biznisa i kriminala".
- Krenuli smo od Rodića, mislili da je sukob dve medijske kuće, ali shvatili smo da smo došli do ozbiljnog iskušenja za Vučićevu vladu, ministra pravde, ali i za društvo. Može ovo ponovo da se pretvori u aferu koja se neće razrešiti, ali ona je to stvarno - rekao je Janjić. Saša Radulović mu je putem Tvitera poručio da se obrukao "teorijom balkanskog proleća", odnosno
"svemirskom odbranom neodbranjivog".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online