Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 07.11.2015.
10:58
Tanjug A

Čepurin objasnio zašto je Rusija na strani Srbije

Ruska Federacija smatra da bi prijem Kosova u Unesko predstavljao kršenje važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Tanjug
Ruski ambasador: Jasno je! Prijem Kosova u Unesko je kršenje važeće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN

- Rusija smatra da je stav Srbije zakonit i pravedan i pridaje ovom pitanju veoma veliki značaj. Rusija će podržavati Srbiju u onome što Beograd smatra neophodnim za odbranu svojih nacionalnih interesa - kazao je Čepurin i istakao da se Rusija nikako ne slaže sa strategijom vršenja pritiska na Srbiju preko Uneska, u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ruski ambasador je ocenio da pitanje članstva Kosova u Unesko nije jednosmisleno, jer direktno zadire u ingerencije Rezolucije 1244 i bukvalno krši ovu rezoluciju, koju su 1999. godine usvojili svi članovi Saveta bezbednosti UN i koja predstavlja pravni osnov.

- Kada govorimo o eventualnom članstvu Kosova u Unesko mi govorimo o pokušajima da se ispolitizuje ova međunarodna struktura. U obrazloženju svog stava podrške Srbiji, Rusija polazi od toga da u skladu sa Rezolucijom 1244 Kosovo nije nezavisna država. Niko nije ukinuo ovu rezoluciju i ona ostaje na snazi u svojstvu obavezujućeg pravnog osnova kosovskog regulisanja - naveo je ruski diplomata .

Čepurin je istakao da ta rezolucija, pored ostalog, predviđa funkcionisanje privremenih organa samouprave na Kosovu pod kontolom tamošnjih međunarodnih predstavnika, saradnja sa kosovsko-albanskim strukturama prema neophodnosti mora da se obavlja preko misije UN, odnosno UNMIK-a.

Pored toga, a to je prema njegovim rečima važno upravo u kontekstu Uneska, Kosovo je poznato i izdvaja se po sistematskom uništavanju srpskih kulturnih, istorijskih i verskih spomenika na ovoj teritoriji.

- Važno je reći da se to dešavalo uz gledanje kroz prste zvaničnih vlasti u Prištini. Prijem Kosova u Unesko je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i preuranjen je. Pokrajina Kosovo i Metohija, koja je pod upravom UN, ne može da se smatra kao pravno subjektna država i zato ne može da traži članstvo u međunarodnoj organizaciji - smatra Čepurin i naglašava da je veoma važno istaći da su ovi pokušaji da se Kosovo progura u Unesko u skladu sa zahtevom Albanije, u suprotnosti sa osnovnim načelima te organizacije.

Ruski ambasador je naveo da to može da predstavlja presedan nametanja trenutnih političkih interesa užurbanim glasanjem, a takvi trenutni politički interesi vode do donošenja odluka pod pritiskom bilo kojih svakodnevnih političkih rešenja, dok bi takvi koraci značajno potkopali ugled Uneska, a članstvo Kosova bi podrivalo temeljna načela organizacije, koja je glavna u svetu u sferi kulture.

"Preci bi se prevrtali u zemlji"

Prema rečima Čepurina, potrebno je uzeti u obzir da više zemalja, uz pritisak koji se vrši na njih, preferiraju da ne zauzimaju jasan stav po ovom ispolitiziranom pitanju.

- Oni razumeju da bi glasanjem za albanski predlog naneli značajnu štetu svojim bilateralnim odnosima sa Srbijom, a to je od posebne važnosti ne samo za daleke zemlje, nego i za zemlje u susedstvu Srbije, čije je stanovništvo često prijateljski nastrojeno prema Srbima sa velikim interesovanjem za život u miru i saradnji. Kada bi preci ovih naroda saznali kako glasaju vlasti njihovih zemalja, prevrtali bi se u grobu - zaključio je Čepurin.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.11.2015. 07:18
Ako smo braca - cemu objasnjenje !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online