Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 05.11.2015.
18:10
blic.rs, Nedeljnik A

"Draža je bio Titova slabost"

Naš najpoznatiji anesteziolog, doktor Predrag Lalević 16 godina je kao lični lekar proveo uz predsednika SFRJ na svim putovanjima po inostranstvu, a u ispovesti za Nedeljnik, prvi put je otkrio nepoznate detalje iz Titovog života.

Miroslav Mladenović
Toliko toga i dalje ne znamo...niti ćemo ikada saznati

Doktor Lalević je, između ostalog, govorio šta se dešavalo u Titovom okruženju u vreme "pada Rankovića", kakvo je bilo zdravstveno stanje "najvećeg sina naroda i narodnosti" i kako je on proveo poslednje dane pred smrt, ali i kako je bio "slučajni svedok" jedinog puta kada je Tito otvoreno govorio o Draži Mihailoviću (sa izrazitim simpatijama) i pokušajima Jovanke Broz da sazna šta se zaista dogodilo sa Dražom, potvrđujući da su sa tom istinom bili upoznati samo Tito i Miloš Minić.

Doktor Lalević se prisetio i jednog razgovora na "Galebu" - prisutni su bili samo Miloš Minić, Jovanka i Tito i njegov lekar.

- Tito se okrenuo Miniću: "A sećaš li se kako smo išli na pregovore s Dražom?" Tada još nije bilo borbe četnika i partizana. Svi komandanti su došli na sastanak sa Dražom. Oni se žale kako nemaju para, kako im treba za hranu. Jedan Dražin vojnik je sedeo na kraju sobe i nosio nešto nalik na ruksak. Bila je to metalna kasa. Draža je dao znak i ovaj se okrenuo. Draža izvuče ključ i izvadi nekoliko zlatnika i preda im.

U jednom trenutku Draža je pozvao Tita da prošetaju. Uzeo ga je prijateljski pod ruku: "Je li bogati, jesi li ti Rus?" "Nisam, ja sam Hrvat", odgovori Tito. "Ako si. Ja nemam ništa protiv Hrvata, ja se borim protiv ustaša", odgovorio mu je Draža. Ta Titova priča o Draži bila je sa takvim simpatijama, da nas je sve to jako iznenadilo - rekao je Lalević za Nedeljnik.

- Draža mu je tražio 500 pušaka, i Tito priča kako se dogovarao sa svojima da mu pošalju 500 pušaka, i u jednom trenutku napravi pauzu. A onda izgovori: "Moram da priznam, Draža je bio moja slabost". Svi za stolom smo bili zabezeknuti. On je to primetio i presekao nas rekavši: "Verujte mi, da nije bilo izbegličke vlade u Londonu, Draža bi se borio zajedno sa nama" - prisetio se doktor Lalević.

A gde je streljan Draža?

- No ona najveća tajna nije otkrivena: Jovanka Broz u jednom trenutku pitala je gde je streljan Draža. Tito ništa nije rekao, a Jovanka je pocrvenela. Ne bih verovao da nisam čuo i video svojim očima - rekao se doktor Lalević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.11.2015. 21:54
Jos malo pa ce se neko prisjetiti, u duhu novog vremena , Da su tito i Draza bili ljubavnici. Toliko je bio slab na Drazu da je naredio njegovo mucenje i streljanje. Vostani Serbie.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online