Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.05.2010.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Svetozar Marović kriv za satelit

Srbija je 2008. godine izgubila spor pred arbitražom u Parizu i presudom je obavezna da plati izraelskoj kompaniji "Imidžset" oko 36 miliona evra zbog nepoštovanja ugovora o iznajmljivanju satelita.

Ukazuje na "crnogorsku krivicu": Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije
 


Naša zemlje se potom žalila Londonskom sudu, ali je izgubila i taj spor i iz budžeta će morati da plati 1,38 miliona dinara na ime sudskih troškova.
 

Povodom neslavnog okončanja afere "Satelit" državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen kaže za "Vesti" da će Srbija uraditi sve da ispita ko je odgovoran, kao i da će pregovarati sa Izraelom i pokušati da problem reši na drugi način.
 

- Neko će svakako odgovarati, jer građani Srbije ne mogu da plaćaju iz svog džepa nešto za šta nisu krivi. Sadašnja Vlada je problem nasledila, i nije mogla ništa da uradi, kaže Homen.

Da li će i na koji način odgovarati Prvoslav Davinić, ministar odbrane SCG koji je potpisao ugovor s Izraelcima?
 

- Proces protiv Davinića traje, istraga je okončana, a o tome da li je bilo zloupotrebe položaja, odlučiće tužilaštvo. Ipak, ne mislim da je on jedini odgovoran.
 

Na čiju dušu onda ide ovaj "slučaj"?
 

- Da bi se jedan takav ugovor potpisao, odluku je morala da donese tadašnja Savezna vlada. A kad vlada donese zaključak, ne postoje pojedinačne krivične odgovornosti.
 

Znači li to da će država morati da plati milione jer ne zna ko je kriv?
 

- Slučaj će svakako morati da se ispita, kao i svi članovi tadašnje vlade.
 

U to vreme na čelu SCG je bio Svetozar Marović?
 

- Svi članovi tadašnje vlade su odgovorni, a Marović će u svakom slučaju da snosi odgovornost zbog njegove tadašnje funkcije predsednika SCG.

Stiče se utisak da se sadašnja vlada nije baš "pretrgla" oko rešavanja te afere?
 

- Nismo mogli ništa da uradimo, nasledili smo ogroman problem.
 

Znači, odštetu će ipak da plate građani Srbije?
 

- Neko će svakako odgovarati, i politički i krivično. Ne mogu građani da plaćaju iz džepa nešto za šta nisu krivi.
 

Ima li Vlada neki plan kako da reši ovu situaciju?
 

- Pregovaraćemo sa Izraelcima sve dok ne nađemo rešenje da nekako prevaziđemo problem.
 

Čak i da pregovori budu uspešni Srbija će morati da plati sudske troškove koji su 1,38 miliona dinara?
 

- Dok ne vidim zvanično, ne želim da komentarišem.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online