Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 01.10.2015.
08:00
J. Arsenović - Vesti A

Putin pobedio na poene

Sastanak ruskog i američkog predsednika posle dvogodišnjeg izbegavanja i njihovi nastupi na 70. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija dominantne su teme svetskih medija. Ko je od dvojice lidera poentirao, a ko ustuknuo i hoće li se rat u Siriji brže okončati direktnim uključivanjem Rusije, "Vesti" su pitale spoljnopolitičkog komentatora Boška Jakšića.

Medija Centar Beograd
Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator
Da li se Rusija na velika vrata vraća na međunarodnu scenu odukom da sa svojom avijacijom učestvuje u ratu protiv Islamske države u Siriji?

- Mislim da je Putin pobedio na poene kada se analiziraju njegov i Obamin govor u UN i da je uspeo da nametne Rusiju kao faktora bliskoistočnih zbivanja. Kao što je nedavno raspoređivanjem oružja po Siriji Moskva iznenadila Zapad, pre svega SAD, ali i Tursku i Saudijsku Arabiju koje tvrdoglavo insistiraju da je prioritet obaranje sirijskog predsednika Asada, a ne suprotstavljanje Islamskoj državi (ID), tako je i sada Putin iznenadio i zatekao Zapad diplomatskom inicijativom. Problem je što ogromna razlika ostaje - Amerikanci Asada vide kao deo problema, a Rusi kao deo rešenja.

Ali državni sekretar SAD Džon Keri je izjavio da Vašington više ne insistira na Asadovom hitnom odlasku?
- To ne mora ništa da znači i ne bih se olako zaletao oko te izjave. Imajte u vidu da je Keri u subotu nagovestio da bi SAD i Rusija mogle da strateški sarađuju na političkom rešenju u Siriji, a već posle dva dana u Obaminom govoru nije bilo nikakvih signala u tom smislu. Zato treba sačekati da ovo što Keri kaže može da se primeni u praksi.

Neprijatelji do kosti

Putin i Obama nisu slušali govore jedan drugog, američki predsednik izbegao je zdravicu sa ruskim kolegom. Da li su sve to skrivene poruke ili deo marketinga za domaću publiku?
- Na tom nivou svaki detalj ima svoju poruku. Ako pogledate metalne poglede koje su razmenjivali na prijemu u Palati UN, njihov jezik tela, sve se to analizira i na osnovu tih detalja nesumnjiv je zaključak da ni diplomatski protokol nije uspeo da prikrije lični animozitet dvojice lidera.

Ako Moskva i Vašington postanu saveznici u Siriji, da li bi bile ukinute sankcije Rusiji, uvedene zbog Ukrajine?
- U pozadini Putinove ponude Amerikancima za zajedničkom akcijom podrazumeva se da se SAD pomire da nisu jedina supersila već da moraju da rade zajedno sa Rusijom. Druga Putinova kalkulacija jeste ta da ako pruži dobre usluge na Bliskom istoku, Vašington može da barem uzvrati ukidanjem sankcija.

Možda ne kao kada je Hruščov udarao cipelom o govornicu ili Gadafi cepao Povelju UN, ali da li je ova Generalna skupština bila dramatična kako je predstavljaju pojedini mediji?
- Nije. Jeste Putin prvi put govorio posle 10 godina u UN, ali ono što je dalo značaj ovom zasedanju nije ni 70-godišnji jubilej, već činjenica da je svet očekivao da će Rusi i Amerikanci da se dogovore, a to je izostalo.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.10.2015. 08:26
Po špijunu Bošku Jakšiću Putin je "pobedio na poene". Biće da je to bila pobeda klasičanim nokautom . Došao je u UN rekao u lice zlikovcima šta je imao da kaže okrenuo se i za dva dana počeo bombardovanje Američkih islamista . BRAVO za Putina !!!
Četvrtak 01.10.2015. 10:03
Putin je pobedio klasičnim nokautom u PRVOJ rundi .
Četvrtak 01.10.2015. 20:00
То само ти рачунаш победу поенима-Путин је победио умом и душом.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online