Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.09.2015.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Lek za rak stiže u Srbiju

Srpski pacijenti oboleli od karcinoma pluća uskoro će početi da dobijaju terapiju vakcinom cimavaks EFG koja značajno usporava rast obolelih ćelija i malignitet prevodi u hronično stanje, jer bi najkasnije do 20. oktobra trebalo da bude potpisan ugovor o uvozu ovog leka, da bi krenula procedura njegovog dolaska u Srbiju.

Reuters
Velika nada za obolele: Vakcina cimavaks na Kubi se dugo koristi

Tako će građani Srbije biti i, prvi stanovnici Evrope na kojima će se primenjivati ovo revolucionarno otkriće kubanskih stručnjaka.

Primena vakcine na više od 3.500 pacijenata na Kubi tokom prethodne četiri godine dala je dobre rezultate, a detalji saradnje Srbije i ove karipske zemlje dogovoreni su tokom prolećne posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara Kubi.

Produžava životni vek

Kubanski centar za molekularnu imunologiju je na cimavaksu EFG radio četvrt veka, a na Kubi se primenjuje od 2011. Tamošnji naučnici su objasnili da transformiše kancer u hronično oboljenje, poput visokog krvnog pritiska, jer stimuliše imunološki sistem i bori se protiv rasta malignih ćelija i njihovog prelaska u metastaze. Ipak, treba znati i da vakcina nije čudotvorna, jer je dokazano da najteže obolelima usporava i sprečava rast i množenje bolesnih ćelija i produžava životni vek u proseku za pet godina.

Zastupnik kubanskog Instituta CIM-cimab za Srbiju i bivše jugoslovenske republike Zoran Vujović je, kako saznaju "Vesti" u njegovoj firmi, otputovao na Kubu gde će boraviti do petka kako bi se realizovao dogovor o ovom projektu. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić juče je rekao da je ovo Ministarstvo ispunilo sve obaveze u vezi sa nabavkom kubanskih vakcina i da se sada čeka potpis kubanske strane.

- Čeka se potvrda kubanske firme, odnosno njihovog Ministarstva trgovine. Onog časa kad vakcine stignu u Srbiju bićete upoznati i imaćete sve informacije - rekao je Vekić.

U Evropi prvi po smrtnosti

Prema smrtnosti od kancera, Srbija je vodeća zemlja u Evropi, jer se godišnje otkrije čak 5.500 novih slučajeva na milion stanovnika, dok je u svetu taj prosek 2.000. Prve procene, bile su da će stopa oboljevanja od malignih bolesti porasti za 15 odsto, ali je već dostigla i više od 17, a jedan od najčešćih kancera je upravo rak pluća.

Posle parafa, treba da krenu prve terapije na delu obolelih, a ova "slamka spasa" u 2016. bi, prema najavama, trebalo da izađe na srpsko tržište. Vakcina, prema našim informacijama, trenutno prolazi potrebne procedure u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, posle čega sledi njena registracija, a planirano je da najkasnije do 20. oktobra bude potpisan ugovor o njenoj primeni.

Tada će prvih 30 pacijenata, dobijati besplatno 1.680 jedinica vakcine koja se daje u rame, a svaki od obolelih dobiće po 56 doza tokom jednogodišnjeg tretmana. Lečenje cimavaksom EFG će se sprovoditi u tri bolnice, Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

V. Sekulić
Čeka ugovor sa Kubancima: Branislav Lazić

Torlak nosilac posla

Direktor Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak Branislav Lazić najavio je da bi tokom oktobra ovaj institut trebalo da potpiše ugovor s kubanskim Institutom za molekularnu imunologiju o zajedničkom angažovanju na vakcini.
- Krajem jula i u avgustu bio je stručnjak sa Kube i zajedno sa našim je pripremio fajlove za registraciju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva, jer Torlak ima najviše iskustva i kadra za takvu vrstu posla - rekao je, dodajući da će deo fajlova biti dostupan tokom posete Kubi, gde bi Srbija trebalo da parafira ugovor.

Terapija se daje u završnim stadijumima nemikrocelularnog karcinoma pluća. Pacijenti koji budu dobijali vakcinu prvo će proći potrebne preglede kako bi se utvrdilo da li mogu da podnesu terapiju. Lista čekanja za ovu terapiju ne postoji, a ko će je od pacijenta primiti, znaće se tek kada medikament stigne u Srbiju. Kako saznajemo davaće se onim pacijentima koji su već prošli hemioterapiju i kod kojih je dala neke pozitivne efekte.

Nada i za šećeraše

U Srbiju treba da stigne i vakcina kubanskih eksperata heberprot-P protiv gangrenoznih stopala, kojom je moguće sprečiti hirurške intervencije kod pacijenata sa šećernom bolešću čije delove tela zahvata gangrena. - Kubanci su veliki proizvođači ne samo terapijskih vakcina poput cimavaksa, već i preventivnih. Oni ne dozvoljavaju uvoz dečjih vakcina koje smatraju problematičnim, već mališane vakcinišu svojim. Pre sedam godina su nam nudili kooperaciju u proizvodnji trovalentnih i petovalentnih vakcina - rekao je Vujović za "Vesti".

Zastupnik kubanskog Instituta CIM-cimab Zoran Vujović objasnio je nedavno za naš list da bi bilo odlično ako bi u bilateralnom sporazumu pisalo da Srbija prihvata kubansku dokumentaciju u celosti i obrnuto.

- Ako ne, u Agenciji se mora rešiti i onaj zakonski deo, da lekovi koji nisu registrovani u EU ne mogu da se kupe u Srbiji. To može jer u zakonu postoji član koji omogućuje da komisija Ministarstva zdravlja ode kod proizvođača, pregleda rad i izda sertifikat o dobroj proizvođačkoj praksi. Taj sertifikat prihvata domaća Agencija za lekove i kubanska vakcina dobija rešenje o registraciji leka - pojasnio je Vujović način da se vakcina pojavi na srpskom tržištu, dodajući da bolesni idu da se leče tamo gde ima leka i da su mu pozivi stizali ne samo od naših ljudi u dijaspori iz Evrope, već i Severne Amerike, a sve češće zovu i stranci.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.09.2015. 19:25
Ne postoji toga leka koji rak u Srbiji moze izleciti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online