Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 24.09.2015.
12:55 >> 14:04h
Tanjug A

"Na ekonomske mere možemo odgovoriti, na hrvatsko ludilo nikako"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija neće odgovarati na nove mere hrvatske vlade.

Tanjug
Hrvati su kod nas dobrodošli: Aleksandar Vučić

- Na ekonomske mere može da se odgovori merama, na ludilo nikako - istakao je Vučić u izjavi za TV B92.

Premijer je kazao da su građani Hrvatske dobrodošli u Srbiju i da će uvek biti dobrodošli, bez obzira na mere hrvatske vlade.

Vučić je istakao i da ne razume mere hrvatske vlade, dodajući da je mislio da su davno prošla vremena kada je neko ulazio u autobus i probirao putnike, terao ih da napuštaju vozilo zato što imaju neki pasoš.

Nijedan hrvatski građanin, naglasio je, neće biti zaustavljan.

- Mi na nove mere nemamo odgovor - ponovio je Vučić i dodao da ovako kako se ponaša Hrvatska, niko u Evropi ne radi.

On je dodao da za Srbiju, za razliku od hrvatskog premijera Zorana Milanović "izbeglice nisu krompir i paradajz" i da ih država ne šalje nigde.

- Nećemo nikome dozvoliti da nam odvlači pažnju od prosperiteta Srbije. Mi želimo samo da nas ostave na miru i poštuju ugovore, a ljude nećemo da tretiramo kao krompire - naglasio je Vučić.

- Pet meseci idu na mađarsku granicu i nijednom me mađarski premijer Viktor Orban nije pozvao da pita zašto idu na hrvatsku granicu. Samo pet dana su išli u Hrvatsku, i to zato što je Mađarska upotrebila suzavac i završila zid - dodao je Vučić.

On je negirao tvrdnje hrvatskih zvaničnika da u Srbiji vlada haos, da nema reda i mira, da je bačen suzavac, kojeg je, podsetio je, bilo u Hrvatskoj tri puta u tri dana.

Smešne optužbe

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odbacio je kao smešnim izjave hrvatskog kolege Zorana Milanovića da su protiv vlade u Zagrebu udružile Srbija, Mađarska i opozicija u Hrvatskoj.

- Mogao je da doda da su se Vatikan, CIA, masoni, Srbija, Mađarska i hrvatska opozicija udružili protiv njega - odgovorio je on novinarima.

Muve i orlovi

Prema njegovim rečima, neko je prekršio SSP, sproveo ekonomsku agresiju na Srbiju, koja je molila četiri dana da se nešto uradi, a nisu ništa učinili.

- Doneli smo naše ekonomske mere, jer moramo da štitimo našu državu - kazao je Vučić rekavši da je bio šokiran kada je čuo za nove mere hrvatske vlade.

Takođe je objasnio da ne očekuje da bilo ko bude medijator.

- Kontramere Srbije ostaće na snazi, a da bi se povukle moramo da održimo sednicu vlade - objasnio je premijer.

Dalje mere Srbija, kako je istakao, neće preduzimati, sem pravnih mera kojima će zaštiti svoje građane pred nadležnim sudskim instancama za štetu koju su pretrpeli.

Istovremeno je poručio da, što se Srbije tiče, ovo nije prekid ekonomskih odnosa sa Hrvatskom.

Vučić je dodao da "kod njega nema više te pameti šta može još da se uradi da se reši stanje" i da je Srbija učinila sve što je mogla.

- Mi da ukidamo mere koje su odgovor na agresiju - nećemo, jer bi to značilo da ne poštujemo svoju državu. To bi značilo da kažemo - uđite, gazite nas, mi smo muve, a vi orlovi - zaključio je Vučić.

Vučić je kazao da je razgovarao sa jednim od najtešnjih saradnika nemačke kancelarke Angele Merkel, Elmarom Brokom, koji je nedvosmisleno rekao pred hrvatskim predstavnicima da je krivica isključivo na hrvatskoj vladi.

EU dužna da otvori granicu sa Srbijom

Premijer Srbije rekao je da je EU dužna da otvori granicu sa Srbijom, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

- Čuli smo nedovosmilne poruke iz EU da mora da se priđe otvaranju granica i Srbija je spremna u svakom trentuku na to. Mi ni sa 0,1 odsto nismo uzorčnici krize... Mi želimo dobre odnose - rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da su svi u EU nedvosmisleno potvrdili da odgovornost nije na Srbiji i da je čak visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederika Mogerini na neuobičajen način rekla da će više tražiti od hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

- Potpuno je neverovanto je zemlja koja nije članica dobila širu podršku od članice EU. To govori da smo u pravu - rekao je Vučić za TV B92.

Vučić je rekao da neće dozvoliti sa Srbiju i Hrvatsku "trpaju u isti koš" i da to ne radi ni Mogeirni, ni evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han niti bilo ko drugi.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.09.2015. 13:58
А шта ми да радимо са твојим лудилом које Србију кошта државности.
Četvrtak 24.09.2015. 13:59
Vucicu ima resenja! Samo ih kvalitetno ljubi u guzicu kao i oe iz Brisela i potecice med i mleko.
Četvrtak 24.09.2015. 13:00
Kao da je on ista ucinio do kraja. Sve je ucinio polovicno osim rasprodaje i unistenja Srbske privrede. Jedino je tu dosljedan a i tu neopravdano.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online