Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 22.09.2015.
06:00
D. N. Petrović - Vesti A

Srpska baština u fekalijama

Ostaci sedam crkava koje se nalaze u delu Starog Rasa - Pazarište (Trgovište) već pet meseci je u vodi i žabokrečini u kojoj su se tokom letošnjih vrućina kupale krave, bivolice i druga stoka.

D. N. Petrović
Velika bruka: Teokist, iguman Sopoćana

Sve to događa se na očigled nadležnih državnih organa, koji su dužni da brinu o ovom spomeničkom kompleksu, i brojnih turista koji se krste kad uđu u kompleks Starog Rasa i Sopoćana i na samom ulazu vide ove strašne slike.

- Pisali smo Zavodu za zaštitu spomenika kulture, došli su pre mesec dana, slikali i otišli, obećavši da će obavestiti Ministarstvo kulture. Vode i fekalija je još više, a niko ništa ne preduzima. Bliži se zima, ako se voda i žabokrečina na vreme ne isuše i očiste, a ceo lokalitet stručno ne sanira, biće uništeno pola Starog Rasa. Neverovatno je da se država ovako odnosi prema svojoj postojbini i prema spomenicima kulture koji su deo svetske kulturne baštine - ističe otac Teokist, iguman manastira Sopoćani, koji je pozvao novinare da vide ovu bruku i apeluju na nadležne da nešto učine.

Kafedžije zatvorile prilaze

- Potopljena je i velika ranohrišćanskla bazilika sa druge strane Raške, takođe u kompleksu Starog Rasa. Vrlo teško se stiže i do pećinske crkve Svetog Mihajla Arhangela u brdu iznad Trgovišta jer su kafedžije zatvorile prilaze - kaže iguman Sopoćana.

Problemi su počeli kada su lokalne kafedžije podigle dve improvizovane brane na Raški i podigle nivo vode. Pošto je ceo lokalitet neograđen i nezaštićen, stoka ulazi među konzervisane crkve i druge objekte i oštećuje ih. Nemoćni smo da sami bilo šta preduzmemo - priča iguman Sopoćana.

Sopoćanska neviđenja

Decenijama se u porti Sopoćana održava Likovna kolonija Sopoćanska viđenja, održana je i ovoga leta, međutim, iguman Teokist tvrdi da nije video nijednog slikara.
- Možda su inspiraciju nalazili i slikali na drugom mestu, ovde ih nije bilo, to više nisu Sopoćanska viđenja, već Sopoćanska neviđenja - kaže Teokist.

Njega ne zanima ko je sve prouzrokovao takvu situaciju.

- Neka to istražuju stručni ljudi pod nadzorom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i Ministarstva kulture, oni su prava i jedina adresa za rešavanje ovog problema. Trebalo bi nešto da učini i lokalna samouprava jer su usta lokalnih čelnika stalno puna priče o velikim turističkim potencijalima. Ne mogu se turisti dovesti u Stari Ras ako je on u ovako groznom stanju - naglašava iguman Teokist i podseća da se radi o svetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom Uneska.
 


 

POVEZANE VESTI

Utorak 22.09.2015. 06:46
Ово само може у Србији да буде, очекујемо да нас други цене а не ценимо сами себе и своје претке.
Utorak 22.09.2015. 06:30
Mogli bi da zasuku rukave nasi vredni popovi i monasi !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online