Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.09.2015.
14:17 >> 17:22h
Tanjug A

Kolaps na granici sa Hrvatskom: Na Batrovcima zarobljeni kamioni sa kvarljivom robom

Na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo danas je kolona kamiona duga oko deset kilometara zbog potpune zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku, a među njima je veliki broj sa hranom i drugom kvarljivom robom.

Tanjug
Haos na granici: Kolona duga 10 kilometara

- Od ponoći je stupila zabrana, carina i policija Hrvatske ne dozvoljavaju ulaz kamiona, dok se putnički saobraćaj normalno odvija - rekao je šef carinske ispostave Batrovci Nenad Vukčević.

Putnički saobraćaj normalno funkcioniše na ulazu i izlazu iz Hrvatske, kao i teretni saobraćaj na ulazu u Srbiju.

Šteta

Zamenik direktora Uprave carina Duško Marinković naveo je da će o šteti koju će pretrpeti privreda Srbije više moći da se kaže tek nakon što se situacija normalizuje. Poručuje da Uprava carina čini sve da carinska procedura bude što efikasnija, ali ne na uštrb kvaliteta zbog koga bi mogle da nastanu ozbiljnije posledice od trenutnog finansijskog gubitka.

Kolona kamiona počinje od naplatne stanice Šid, koja se nalazi u blizini prelaza Batrovci.

- Kolona je ranije bila duga 10 kilometara, ali je na pojedinim delovima sabijena u dve saobraćajne trake - rekao je Vukčević dodajući da je kolona sada duga oko šest do sedam kilometara.

On je istakao da su vozači kamiona, koji imaju naloge da moraju da pređu taj granični prelaz, primorani da čekaju i da za njih nema drugog rešenja, dok se pojedini, koji nemaju te naloge, okreći i idu ka sprsko-mađarskoj granici na Horgošu, ili nekom drugom prelazu.

Prelaz Batrovci je bio jedini granični prelaz sa Hrvatskom preko kojeg su kamioni mogli da uđu u Hrvatsku, dok su ostali ranije zatvoreni.

- Saopštenje hrvatskih kolega je bilo da su teretni saobraćaj obustavili iz razloga bezbednosti i izbegličke krize - rekao je Vukčević i napomenuo da na prelazu Batrovci nema izbeglica.

On je istakao da srpska carina ne može ništa da preduzme, s obzirom da je hrvatska strana zatvorila prelaz, kao i da se tako nešto - da kamioni toliko čekaju, nije dogodilo još od 2006. godine kada je rekonstruisan prelaz Batrovci.

- Ima puno kamiona sa kvarljivom robom i mi ih ne možemo pustiti preko reda jer ne mogu da uđu u Hrvatsku - napomenuo je Vukčević.

Ozbiljna situacija i  na prelazu Šid

Na graničnom prelazu Šid, prema rečima šefa prelaza Gorana Đorovića, nema gužve kada je reč o putničkom prometu, ali je situacija sa teretnim saobraćajem ozbiljna, jer pojedini vozači čekaju i po više od 20 sati zbog otežanog prolaska preko granice, uzrokovanog zatvaranjem pojedinih prelaza za saobraćaj.

Uprava carina je, u želji da situaciju maksimalno olakša prevoznicima, omogućila da roba koja je upućena u neku odredišnu carinarnicu, može nesmetano da se dopremi i u bilo koju drugu, bez bojazni da će se time napraviti prekršaj.

Na Horgošu redovno stanje

Kada je u pitanju putnički promet ka Mađarskoj, on se normalno odvija preko graničnih prelaza Horgoš 1, Kelebija, Bajmok, Đala, Bački Breg, a od subote ujutru i preko Bačkih Vinograda.

Uprava carina podseća da je granični prelaz Horgoš 1 otvoren u nedelju za putnički i teretni saobraćaj, pa su kamioni koji su već dugo čekali na Kelebiji počeli tokom dana da se preusmeravaju na taj prelaz.

Šef teretnog prelaza na Horgošu 1 Veljko Daničić kaže da je stanje na tom prelazu redovno i da nema većih zadržavanja, da je trenutno kolona duga svega 200 metara i u njoj ima oko 20 kamiona.

- Očekujemo da će vozači teretnih vozila koji su prvobitno krenuli ka Batrovcima, odlučiti da se ipak upute ka Horgošu - dodao je on, navodeći da se na terminalu za putnički saobraćaj na ovom graničnom prelazu saobraćaj odvija normalno i nema nikakvog zadržavanja.

Kelebija

Na graničnom prelazu Kelebija, preko koga je za poslednjih 24 časa prešlo oko 700 kamiona, pritisak se ozbiljno smanjio nakon što je Horgoš 1 ponovo otvoren za teretni saobraćaj.

- Trenutno na izlazu nema kolone, tu je svega nekoliko kamiona i čekanje je svega jedan sat - kaže šef teretnog prelaza na Kelebiji Dragan Andrić i dodaje da se situacija na ulazu takođe normalizovala i da se trenutno obraćuju vozila koja su ušla na terminal.

Zbog njih će i inspekcijske službe još danas dežurati na ovom graničnom prelazu, a od sutra će biti prisutne samo na Horgošu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online