Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.09.2015.
12:30 >> 13:31h
b92.net, Tanjug, Blic A

Šetnja završena: Parada još jednom uspela, organizatori zadovoljni

Učesnici Parade ponosa došli su danas do Skupštine grada Beograda, krajnjeg odredišta njihove povorke. Obraćanjem organizatora učesnicima, čime će i zvanično biti završena Parada ponosa.

Tanjug
Grad u znaku Prajda: Počela Parada ponosa u Beogradu

Učesnici su se ntokom šetnje na kratko zaustavili na Terazijama, kod spomenika rodoljubima, gde su zviždanjem protestvovali protiv fašizma i kapitalizma, pominjući ratove u Siriji i Ukrajini, kai i probleme u Grčkoj, i podsetivši na veliki broj izbeglica u Srbiji.

Na platou ispred Skupštine grada učesnici Parade igraju uz muziku, drže veliku zastavu, mašu zastavicama i balonima, ljube se i čestitaju jedni drugima.

LGBT aktivista Boban Stojanović savetovao je učesnike da skinu narukvice, krenu pešice, ili uzmu taksi. On je dodao da se učesnci mogu odvesti policijskim vozilima ukoliko strahuju za svoju bezbednost.

Dobro raspoloženje i karnevalska atmosfera bili su obeležje današnjeg Prajda, na kojem su pred polazak povorke učesnici ispred zgrade Vlade Srbije uz muziku i šarene balone i zastavice igrali i čekali početak šetnje. Parada ponosa počela je oko 12.20 kako je i bilo najavljeno. U centru grada Beograda je mirno. Prema procenama u koloni se ne nalazi oko 1.000 ljudi.

Kolona se kretala od zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici, ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Terazija do Trga Nikole Pašića.

Kako prenose mediji učesnici Prajda igraju uz muziku sa kamiona koji je okićen šarenim balonima, druže se, ima onih koji su došli rolerima, neki sa biciklama, s decom i kućnim ljubimcima.

Svima organizatori dele balone i zastavice, a među prisutnima je puno zastava duginih boja. Lagano se učesnici šetnje svrstavaju u kolonu kako bi krenuli centralnim gradskim ulicama.

Neki imaju pištaljke, cisterna sa vodom je tu, a takođe se deli i flaširana voda i sve protiče mirno, bez incidenata.

Ima i stranaca koji su došli da podrže beogradski prajd, a učesnici se slažu da atmosfera podseća na onu sa sličnih manifestacuija u svetskim metropolama.

Prva kuma Parade ponosa u Beogradu Biljana Srbljanović, otvarajući Prajd, rekla je da je Parada naša tradicija i ponos, i pozvala sve učesnike da iskažu solidarnost sa izbeglicama.

U pozdravnom govoru ona je podsetila da je pređen dug put od 2001. i da je ovo prilika da se svi sete ljudi koji su se borili za prava LGBT zajednice, kao što je to činio i Jovan Ćirilov, koji je, kako je rekla, još 1989. tražio dekriminalizaciju istopolnog seksulanog akta.

- Dug smo put prešli i od tog nasilja ispred SKC, kada smo bežali u manješkom parku, kada smo bežali i trpali u četiri zida. Prajd je pošao naša tradicija i ponos - poručila je ona.

Tanjug

Istovremeno, dodala je, ovo je prilika da se setimo i izbeglica koje su danas u parku kod autobuske stanice, kojima zatvaraju granice, koji spavaju na otvorenom, na kiši, tražeći samo sopstveno pravo da se kreću slobodno.

Tanjug
Prva kuma Prajda: Biljana Srbljanović

- Mi smo danas svi, LGBT zajednica solidarni sa našim preijateljima u nevolji, sa emigrantima koji svakog dana dolaze i traže samo pravo da imaju sreću. Tražim od svih nas danas, kada završimo šetnju, da ih obiđemo, pomognemo, da pružimo ruku, odigramo nešto s njima, da damo nešto malo hrane i damo veru da će kao i mi ostvariti svoje pravo - naglasila je ona pred polazak povorke.

Organizator Parade Boban Stojanović rekao je da ovo danas nije dosta, već samo zarez u jednoj rečenici koju svi koji su drugačiji, drugačije pišu u ovoj zemlji.

Tanjug

Podrška

U koloni su ministarka za evropske integracije Jadranaka Joksimović, ministar kulutre i informisanja Ivan Tasovac, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Branica Janković. Prisutnan je i veći broj ambasadora, među kojima su i šef delgacije EU u Srbiji Majk Devnport, američki ambasador Majkl Kirbi, kao i član parlamenta Evropske unije Knut Flekenštajn. Među učesnicima Parade su i predstavnici partija, lidr Liberalno demorkatske partije Čedomir Jovanović sa suprugom, funkcioner Socijaldemokratske partije (SDS) ; Nenad Konstatinović i predsednik pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović.

On je poručio da je ovaj Prajd deo politike mira u našem regionu i zemlji i dodao da su danas u beogradu aktivisti iz Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Slovenije, iz svih bivših jugoslovenskih republika, što je, kaže, veoma važno.

- Mi smo danas društvo siromašnih i gladnih, društvo obespravljenih. Ovo zrno ponosa koje mi, koji smo najviše obespravljeni, imamo, treba da ima svako, jer je to jedini način da se nešto promeni: Apatija, ćutanje, trpljenje ne vodi ničemu - poručio je Stojanović..

Tanjug

Kolonu obezbeđuje veliki broj policajaca i pripadnika specijalnih jedinica pod punom opremom, ulice su zatvorene za saobraćaj i prolaznike od ranih jutarnjih sati. Na ulicama su i oklopna vozila, dok grad nadleće helikopter.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online