Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.09.2015.
14:31 >> 17:19h
Tanjug A

Šta je Toma poklonio papi Franji?

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas (11. septembar) u Vatikanu sa papom Franjom.

Tanjug/AP
Ovog puta predsednik je bezbedno stigao u Vatikan: Papa Franja i Tomislav Nikolić

Kako je saopštila pres služba Vatikana, jedna od glavnih tema razgovora bila je izbeglička kriza, odnosno uslovi u kojima su iračke i sirijske izbeglice i neophodnosti da se teret krize ravnomerno raspodeli, navedeno je u saopštenju.

Ne priznaje Kosovo

Rimokatolička crkva ostaje čvrsta po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, izjavio je u petak predsednik Srbije Tomislav Nikolić nakon razgovora sa papom Franjom.

- Mislim da je čovek koji miri mnoge ljude i religije u svetu, ali ovde je nepomirljiv u stavu da Rimokatolička crkva ostaje potpuno čvrsta po principu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije - rekao je Nikolić za Tanjug.

Nikolić je dodao da papa Franja brižno i pomno prati sve što se dešava na Kosovu i Metohiji i da zna koliki je progon hrišćana i rimokatolika bio na Kosovu i Metohiji.

Dodao je da papa Franja zna i koliko rimokatolici imaju mogućnosti u Srbiji da upražnjavaju svoju veru, običaje, tradiciju i kulturu, da zna kako izgleda današnja Srbija i da je potpuno spreman na saradnju sa njom.

Italijanska agencija ANSA je prenela da je razgovor pape i Nikolića trajao 35 minuta, kao i da je Nikolić papi uručio primerak Dušanovog zakonika i ilustrovanu monografiju srpskih manastira na Kosovu.

Teme razgovora su bile, pored izbegličke krize, i protivljenje Srbije prijemu takozvane "Republike Kosovo" u Unesko, kao i formiranju mešovite komisije Srpske pravoslave crkve i Rimokatoličke crkve koja bi razmatrala istorijske činjenice iz perioda Drugog svetskog rata i ulogu kardinala Alojzija Stepinca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Tanjug/AP
Darivanje: Toma je papi poklonio primerak Dušanovog zakonika i ilustrovanu monografiju srpskih manastrira na Kosovu

Pres služba predsednika Srbije je ranije najavila da će tokom posete Nikolić uručiti Orden Republike Srbije na lenti kardinalu Pjetru Parolinu, državnom sekretaru Svete Stolice, za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje između Srbije i Svete Stolice.

Kasnije danas Nikolić će se u Rimu sastati sa predsednikom Italije, Serđom Matarelom.

POVEZANE VESTI

Petak 11.09.2015. 15:06
Sramota, sramotno. Sta ima predsednik Srbije da trazi kod pape iako je to ocigledno?
Petak 11.09.2015. 17:47
Poklonio mu je Kitu!!
Petak 11.09.2015. 20:11
шумадинац се смеје а српске кости у Јасеновцу грме....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online