Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.08.2015.
16:50
Vestionline, b92 A

"Ubico, biće ti oprošteno, reci gde je zakopan"

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je u nedelju, povodom Međunarodnog dana nestalih, da nadležni reše sudbine njihovih bližnjih i kazne počinioce.

Tanjug
Porodice nestalih u Skupštini grada

Podaci Crvenog krsta pokazuju da se dve decenije nakon sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i dalje 10.873 osobe vode kao nestale, a od toga 3.600 nestalih je srpske nacionalnosti, saopšteno je na skupu u Skupštini grada Beograda.

"Ubico, biće ti oprošteno, samo mi reci gde si mi sina zakopao?", jeca jedna majka.

I nakon 23 godine očaj na licima porodica nestalih. Sudbina 10.837 ljudi i dalje je nerazrešena, 5.000 neidentifikovanih tela stoji u mrtvačnicama širom regiona.

- Ja bih samo da znam sta je sa mojim ocem, gde je on sada, zato smo i došli ovde danas, da se borimo za istinu - kaže Katarina Vitošević.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je da žrtve ne treba deliti po nacionalnosti i da treba iskazati solidarnost, jer je to put do pomirenja nekada zaraćenih naroda.

- Tražimo od nadležnih da se razreše sudbine nestalih, kako bi porodice mogle da ih sahrane, da se kazne počinioci i da se pruži pomoć porodicama nastradalih - kazao je Pjevač.

On je isakao da je u Hrvatskoj do sada pravosnažna presuda doneta samo u jednom slučaju, kada je reč o akciji "Oluja", a eshumacija i identifikacija žrtava se odvija veoma sporo.

Prema njegovim rečima na Kosovu je situacija još gora, jer procesuiranja ratnih zločina još nema, kao ni ekshumacija srpskih žrtava.

- Eksluzivno pravo na žrve imaju svi sem Srba. Na taj način žrve delimo na vredne, manje vredne i bezvredne - kazao je Pjevač.

On je ocenio da ni sama država Srbija nema valjan odnos prema porodicama nastradalih i nestalih, jer ih ne uključuje u izradu za važnih zakonskih rešenja i retko kada ih se seti.

- Mi znamo da ćemo pravdu teško dočekati, ali pažnju i poštovanje moramo imati. Zar ove majke koje su došle tu, umesto da polože cveće na spomen obeležja moraju da dođu pred Vladu Srbije da protestuju - pita Pjevač.

Obeležavanje dana nestalih nastavljeno je u Tašmajdanskom parku, gde su porodice i prijatelji položili vence na spomen obeležje.

Međunarodni dan nestalih ustanovljen je 1981. godini na Kostariki s ciljem da se privuče pažnja za sudbinu mnogih nestalih lica i patnju njihovih porodica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.08.2015. 20:40
Sudbina tih žrtava i nestalih neće biti rešena,jer to du bili borci za slobodu svog naroda borci protiv globalizma i EU nato z,ikovaca.Njihova se sudbina neće rešiti dokle god Srbija puzi pred ovim zllikovcima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online