Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.08.2015.
14:23
Srna A

Čuvar Zejtinlika otkrio tajnu: Apisove mošti se vraćaju u Srbiju

Posmrtni ostaci Dragutina Dimitrijevića Apisa, generalštabnog pukovnika srpske vojske, trebalo bi do kraja godine da se iz kripte na vojnom groblju Zejtinlik u Grčkoj prenesu u Srbiju i to 98 godina posle Apisove smrti, objavio je Blic.

Fonet/AP
Čuvar groblja Đorđe Mihailović čuvao je i tajnu gde su Apisove kosti. Tajnu mu je u amanet ostavio deda, takođe čuvar srpskog vojnog groblja u Zejtinliku

Iz kripte u Zejtinliku, na kojoj nema Dimitrijevićevog imena, već samo broj 5027 sa napomenom da je tu sahranjeno N.N. lice, kosti će biti prenete na Kalemegdan u Beogradu i sahranjene uz sve počasti kraj vojničke crkve Ružice.

Predsednik SUBNOR-a Kragujevca i Udruženja potomaka starih ratnika od 1912. do 1920. godine, Željko Zirojević, kaže da su ova udruženja i pokrenula inicijativu jer je Apis bio žrtva montiranog procesa i nepoštenog suđenja za navodni prevrat, zbog čega je streljan na Solunskom polju 14. juna 1917. godine. On je dodao da je Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije imalo razumevanja.

Wikipedia
Oficir se vraća kući: Dragutin Dimitrijević Apis

Prema njegovim rečima, osim posmrtnih ostataka Apisa, biće preneti i sahranjeni posmrtni ostaci Radeta Malobabića i majora Ljube Vulovića, koji su u istom procesu osuđeni na smrt i streljani zajedno sa Apisom. Zirojević je dodao da Apis nije ima potomke.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, boračkih i socijalnih pitanja Dragan Popović kaže da je tajnu gde su sačuvane Apisove kosti otkrio Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog grobnja na Zejtinliku. Negov deda preneo je kosti trojice streljanih sa mesta gde su ubijeni na groblje u Zejtinliku. Kosti su stavljene u tri neobeležene kasete, jedna do druge, a Mihailovićev deda ih je kasnije obeležio da ne bi zaboravio.

Ime Dragoljuba Dimitrijevića Apisa prvenstveno se dovodi u vezu sa njegovom istorijskom ulogom u organizaciji "Crna ruka" i Majskom prevratu, kada su u noći 28. maja 1903. godine ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga. Apis je bio bio na čelu zaverenika, ali nije naredio ubistvo kraljevskog para.

Članovi "Crne ruke" navode se i kao snabdevači oružjem organizacije "Mlada Bosna", čiji pripadnici su izvršili atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Apis je u Prvom svetskom ratu bio šef obaveštajne službe, ali i član tajne organizacije "Ujedinjenje ili smrt", zbog čega je i optužen da je pripremao prevrat i streljan na Solunskom polju 14. juna 1917. godine, a rehabilitovan 1953. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online