Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 25.08.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Amerika režirala egzodus

Srbija se poslednjih dana suočava sa, do sada, najvećim talasom izbeglica iz Sirije. Za vikend je, preko Makedonije, ušlo više od 7.000 migranata, dok je samo u Beograd, juče ujutro stiglo 70 autobusa iz Preševa. Da će stvari biti još crnje potvrdila je i Međunarodna federacija Crvenog krsta koja narednih dana očekuje "dramatičan porast" broja izbeglica.

Reuters
Kraj drame ni na vidiku: Kolona azilanata u selu Miratovac kod Preševa

Za sagovornike "Vesti", stručnjake iz oblasti bezbednosti i diplomatije, drastičan porast migranata ka Evropi se može tumačiti i kao pokušaj Amerike da na ovaj način oslabi njen uticaj uvodeći je u "trajno vanredno stanje", a Srbija je u tim "igrama" samo kolateralna šteta.

- Ma koliko tvrdili da je Zapadna Evropa "čvrst saveznik", SAD su svesne da je EU zapravo njen najveći ekonomski konkurent. U takvoj situaciji je bilo potrebno da se diskredituje i preko migranske krize drži pod kontrolom - ocenjuje Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije.

Jovanović ističe da je Amerika, odnosno njena globalna, intervenionistička strategija, proizvela "istorijski talas izbeglica", a da se Evropi "olupalo o glavu" savezništvo sa SAD u akcijama po Bliskom Istoku.

- Nema sumnje da je američka strategija da diskredituje Evropu, odnosno da pokuša da je drži pod kontrolom kroz nametnuto trajno vanredno stanje izazvano migrantskom krizom koja je istorijskih razmera - objašnjava Jovanović.

I general Radovan Radinović, nekadašnji profesor vojne strategije kaže da ne treba isključiti mogućnost da je migrantska kriza deo geopolitičkih igara SAD.

- Činjenica je da je Amerika rukovodila i "Arapskim prolećem", ali i rušenjima režima u Iraku, Siriji. U tome su joj svesno pomagale i zemlje EU, članice NATO. Ali, za razliku od SAD koja od svega ima koristi, posledice takve politike trenutno trpi samo Evropa - tvrdi general Radinović.

Prema njegovim rečima, Americi odgovara aktuelna kriza sa migrantima iz dva razloga.

- Najpre, SAD na ovaj način popravljaju svoju medijsku sliku u odnosu na muslimansku zajednicu u svetu, a zatim, i ništa manje bitno, oni na ovaj način predstavljaju EU kao nesposobnom da se suoči sa problemima. Nažalost, umesto da sav bes Evropa usmeri ka adresi koja je krizu i prouzrokovala, ona se okomila na nesrećne ljude koji beže od pošasti rata - naglašava Radinović.

Naši sagovornici ističu da je Srbija u toj geostrateškoj igri "kolateralna šteta", zbog čega domaće bezbednosne službe moraju da ulože dodatni napor kako bi se izbegla neprijatna iznenađenja.

- Za migrante je naša zemlja samo usputna stanica ka zemljama Zapada. Ali, kao što ne treba isključiti ubacivanje mogućih terorista u kolone izbeglica, tako se treba potruditi da njihov transfer kroz Srbiju prođe u najboljem mogućem redu, napraviti strogu kontrolu te rute i sprečiti incidente - naglašava Radinović.

S druge strane, Živadin Jovanović smatra da je Srbija u nezavidnom položaju ne samo zbog pritisaka iz Evrope, već i zbog namere SAD da drži pod kontrolom sve zemlje koje imaju dobre odnose sa Rusijom.

- Ta strategija nije nikakva novost i datira još od 1999. godine kada je u Kongresu odlučeno da se ne dozvoli da Srbija bude značajan politički faktor na Balkanu. Ništa se tu do danas nije promenilo, sem što se neki političari više, a neki manje tapšu po ramenu. Briselski pregovori to pokazuju na delu, kao i "Demaklov mač" koji godinama unazad stoji iznad sudbine Republike Srpske - zaključuje Jovanović.

Izbeglice na daljinski


U autorskom tekstu "Izbeglice na daljinski", spoljno-politički komentator "Politike", Boško Jakšić ocenjuje da se porast migranata može tumačiti i kao pokušaj Amerike da se "razotkrije" koliko je Evropa ranjiva, a istovremeno i prikrije odgovornost koju SAD imaju kao glavni akter Bliskog i Srednjeg istoka i Afrike.

- Izbeglice su u najvećoj meri sekundarna posledica američke politike, ali, ranjive kakve jesu, mogu da posluže kao pioni u geostrateškoj igri koju Vašington nekada vodi otvorenije, češće u potaji: slabljenje Evropske unije (Balkan je tu kolateralna šteta) - piše Jakšić.

Radikali: Šaljite ih Hrvatima!

Srpska radikalna stranka pozvala je danas nadležne organe da migrante iz Srbije preusmeravaju prema Hrvatskoj, budući da je, kako navode, Mađarska svoju teritoriju zaštitila podizanjem zida na granici sa Srbijom.

"Mađarska je svoju teritoriju zaštitila podizanjem zida na granici sa Srbijom i sve više migranata neplanirano se zadržava na severu naše zemlje. Pozivamo nadležne da migrante preusmeravaju prema Hrvatskoj, jer Hrvati još nisu stigli, po uzoru na Mađarsku, da podignu zaštitni zid", navodi se u saopštenju SRS-a.

Tuča zbog hrane

Avganistanac po imenu Džafar (24) izboden je nožem u parku kod Beogradske autobuske stanice, a krvavom obračunu prethodila je opšta tuča migranata za hranu! Kako javljaju beogradski mediji, do sukoba je došlo oko hrane koju je iz kombija iznelo nekoliko osoba, za koje su očevici događaja "Blicu" rekli da su poreklom iz Rožaja. U opštem metežu koji je usledio došlo je do ranjavanja mladića.

POVEZANE VESTI

Utorak 25.08.2015. 18:06
A ko drugi nego oni...kao ne vide i ne znaju kretanja migranata a poseduju tolike satelite oko Zemlje !?
Utorak 25.08.2015. 18:11
Све револуције,ратови су режија САД . САД су потплатили исламисте да дођу у Европу јер желе нови рат на Балкану,желе да нестане православље .
Utorak 25.08.2015. 18:38
Ja kad procitam "Vesti online - Srpski informativni portal" i ovakve vec vremenski zabacene tekstove osetim se kao u kamenom dobu. Pa vi samo prevodite tudju muku a spremni ste da brisete komentare, jadnici parazitski !? Svaka vam cast...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online