Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 15.08.2015.
18:15
b92 A

Ove godine uz "Paradu ponosa" i "Ponos trans"

Pored "Parade ponosa" najesen će istog dana, ali na drugom mestu biti održan i "Ponos trans", skup podrške transseksulanih osoba.

Fonet/D.A.
Svako ko oseća da tog dana treba da izađe na ulicu, nek izađe (Fotografija sa prošle Parade ponosa)

Sama najava da će za mesec dana u Beogradu pored homoseksulaca svoja prava braniti i transrodne osobe, otvorila je polemiku.

Jedni u šetnji, drugi u mestu, a sa istim ciljem: da ukažu na svoja prava i pokažu da još uvek nisu ravnopravni u društvu.

I jedni i drugi nemaju ništa protiv da istupe zajedno, istog dana i da ukažu na probleme sa kojima se susreću.

- Mi ovim skupom izražavamo nezadovoljstvo zbog alarmantno lošeg stanja trans osoba i trans populacije u celini u Republici Srbiji, iz prostog razloga, što nas zakon ne prepoznaje, a veoma smo vidljivi- kaže Helena Vuković iz Organizacionog odbora “Ponosa trans osoba”.

Član Organizacionog odbora “Parade ponosa” Goran Miletić kaže da je dobro da svi oni koji osećaju da tog dana treba da izađu na ulicu to i urade.

- Da se pojave, da iskažu svoje nezadovoljstvo prema poštovanju svojih ljudskih prava. U kojoj je to formi, da li je to dva ili više događaja, zaista je potpuno nebitno - navodi Miletić.

Pretnji je sve manje

20. septembra "Trans prajd" održaće se na jednom mestu, između Predsedništva, Skupštine Srbije i Skupštine grada, sat kasnije učesnici gej parade će šetati centrom Beograda. Pitanje bezbednosti i povećan broj pretnji na društvenim mrežama, uvek su aktuelna pitanja uoči takvih događaja.

- Žalosno je da taj broj pretnji koji postoji na društvenim mrežama, svake godine je uglavnom isti ili sličan, i to bi valjalo da vidimo da se smanjuje, da je toga manje. Ali to je nažalost nešto što se dešava i dobra stvar je s druge strane to što policija reaguje jako dobro, tužilaštvo se tu već uhodalo i zaista posle 5-6 godina, oni to procesuiraju kako treba i sudovi već imaju neku sudsku praksu u vezi sa tim - dodaje Miletić.

Helena Vuković iz organizacije "Ponos trans rodnih osoba" kao jedan od osnovnih problema s kojim se susreću trans rodne osobe, vidi nedostatak adekvatnog zakona o rodnom identitetu.

- Ja ako želim da se zaposlim, i pojavim se ovakva kakva jesam, na konkursu za posao, i on kaže ok, dajte ličnu kartu. A ličnoj karti je muško ime, muški rod, a da li vi vidite nešto muško na meni sem glasa? O tome se radi, dakle svuda u svetu je regulisano da trans osobe kada uđu u tranziciju, već mogu da menjaju dokumente, kod nas je to omogućeno i to nekim podzakonskim aktima, tek nakon izvršene hirurške intervencije - navodi Vuković.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da ga niko nije obavestio da su podneti zahtevi za održavanje Parade ponosa i Ponos transa, ali smatra da je policija dokazala da je u stanju da obezbedi svaki skup.

POVEZANE VESTI

Subota 15.08.2015. 18:56
Fali im pedofilbal i oni što vole sa životinjama, eeee Srbijo jadna li si.
Subota 15.08.2015. 18:26
Očekujem Vučića na čelu kolone jer su to Evropske vrednosti . Zašto ovom zlu ne priključiše i pedofile ? Ruganje porodičnoj Srbiji ne prestaje . Ogorčen sam ...
Subota 15.08.2015. 18:28
Vučiću dabogda ti zet bio žensko a snajka muškarac ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online